Cursuri de perfectionare pentru personalul sanitar, pe bani europeni

7 iulie 2014 | 1 comentariu |

Cei 750 de beneficiari care vor dori sa se inscrie la cursuri, se vor putea califica fie ca baby-sitter, fie in domeniul ingrijirii batranilor la domiciliu sau ingrijirii bolnavilor la domiciliu.

 

scoala sanitara 2In aceasta perioada, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR) face recrutari din randul asistentilor medicali care doresc sa participe la un curs de perfectionare, in urma caruia isi vor putea obtine calificare de baby-sitter sau de ingrijitor al batranilor ori bolnavilor la domiciliu. La curs vor putea patricipa 750 de angajati din sectorul medical din toate zonele tarii, existand cateva conditii pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru a se putea inscrie. Candidatii trebuie sa fie angajati in sistemul sanitar, sa fie absolventi, cu diploma, ai oricarei institutii de invatamant (gimnaziala, liceala, superioara) si sa aiba disponibilitatea de a participa la toate activitatile din proiect pentru care au fost selectati. O alta conditie este ca cei care doresc sa participe la curs sa nu fi participat la aceleasi activitati pe niciun alt proiect finantat din fornduri europene.

In ceea ce priveste documentele necesare pentru inscriere, este nevoie de completarea unui formular de inregistrare in grupul-tinta, de o declaratie pe proprie rapundere ca este prima oara cand asistentul medical participa la acest tip de cursuri de formare profesionala continua, o adeverinta de la locul de munca, prin care se arata ca persoana este angajata in sistemul de sanatate, de copie dupa diploma de studii, o copie dupa  certificatul de nastere si dupa certificatul de casatorie, dupa caz si de copie dupa cartea de identitate.

 

ingrjiire-sociala-la-domiciliuNivelul studiilor poate reprezenta un avantaj, persoanele angajate in sistemul sanitar cu studii primare, gimnaziale si liceale avand intaietate pe listele pentru calificarile vizate. Astfel, pentru calificarea ca baby-sitter, acestia ar trebui sa aiba minimum patru clase, iar pentru ingrijitor bolnavi la domiciliu, minimum zece clase. La finalizarea cursurilor, toate persoanele certificate vor primi si o subventie, incepand de la 1080 de lei, pana la 2880 de lei. Subventia se va acorda o singura data, la finalizarea cursului si va fi conditionata de participarea persoanelor la orele de curs de teorie si practica din afara orelor de program, cat si de promovarea examenului aferent si obtinerea certificatului de calificare. Organizatorii se asteapta ca din cei 750 de participanti, rata de promovabilitate sa fie de cel putin 85 la suta, estimandu-se, totodata, ca marea majoritate a cursantilor, mai precis 675 de persoane, vor fi femei.

 

cursuri-babysitterCursul de calificare se va desfasura in cadrul uni proiect cu finantare europeana al carui beneficiar este Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, suma totala alocata fiind de aproximativ patru milioane de lei.

Referitor la acest demers, Alina Dulu, managerul de proiect a declarat ca „dorim ca 750 de angajati din sectorul sanitar sa participle la cursuri de calificare, la activitati de orientare si consiliere si sa obtina o certificare suplimentara. Pe de alta parte, in cadrul proiectului se mai doreste sa se dezvolte si un alt program de formare profesionala, in domeniul sanitar. Ca si obiective specifice, este foarte important ca oamenii sa inteleaga beneficiile pe care le au prin formarea profesionala continua, si faptul ca in noua economie, in noile trenduri, nu mai este suficient sa te formezi o singura data, ai facut la un moment dat o scoala, te-ai oprit acolo . Acum, lucrurile se misca foarte rapid si esti nevoit permanent sa iti imbunatatesti competentele, sa ai abilitati noi”.

 

OAMGMAMRPe de alta parte, Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar anunta, prin filialele locale ale OAMGMAMR, ca in conformitate cu prevederile Art. 11 din Normele de organizare si desfasurare a programelor de pregatire pentru obtinerea specializarilor in domenii complementare specialitatii de baza de catre asistentii medicali generalisti si asustentii medicali de pediatrie, aprobate prin Ordinul ministrului Sanatatii nr. 613/09.05.2013, cu modificarile si completarile ulterioare, unitatile sanitare publice si private au obligatia sa asigure particioarea la programele de specializare a asistentilor medicali generalisti si de pediatrie incadrati pe posturi in specializarile: Radiologie-imagistica medicala, Laborator, Balneo-fizioterapie, Nutritie si Dietetica, Igiena si Sanatate Publica.

Programele de specializare sunt organizate la nivel national, de Ministerul Sanatatii, prin Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, inscrierile pentru anul de invatamant 2014/2015 facandu-se numai prin solicitarea scrisa a unitatii sanitare interesate, adresata SNSPMPDS, pana la fata de 01.09.2014.

 Comentarii (1)

  1. Mocanu Maria spune:

    Am terminat si noi la Braila cursuri ingrijitoare bolnavi la domiciliu si s-au terminat in iunie, subventia care ni s-a promis nu ni s-a dat nici astazi 2 decembrie avem 7 luni de cand ne-au pus sa facem cont si nu ni s-a facut si card ca asa-i politica banci. mai luam ceva sau o luam razna, unde sant banii nostri?

Adaugati un comentariu


 

*