Doctorul Vasile Astarastoae pierde toate privilegiile

Agentia Nationala de Integritate a cerut revocarea sa din toate functiile pe care le detine, dupa ce Instanta Suprema l-a declarat incompatibil, pentru conflict de interese si abuz in serviciu. El va pierde astfel sefia Colegiului Medicilor si functia de rector al UMF Iasi, dar va trebui si sa restituie  doua miliarde de lei vechi pe care i-ar fi incasat nelegal.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

Medicul Vasile Astarastoae a pierdut definitiv si irevocabil lupta pe care a dus-o in instanta cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) care, in iarna anului 2011, l-a declarat incompatibil, acuzandu-l totodata de conflict de interese si abuz in serviciu. Potrivit inspectorilor de integritate, Vasile Astarastoae, care era la acel moment presedinte al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), rector al UMF Iasi si seful  IML Iasi, a semnat contractele de munca si de prestari servicii intre el, Institutul de Medicina Legala Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, institutii pe care le conducea, precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana, cei doi obtinand astfel 204.759 de lei. Ca rector al UMF Iasi, avea implicit si calitatea de ordonator de credite, calitate in care a participat, incepand cu 1 mai 2010, la implementarea a trei proiecte cu finantare europeana, semnand contracte cu el insusi, atat in calitate de reprezentant legal al institutiei de invatamant medical cat si de reprezentant al prestatorului de sercicii.

Declarat incompatibil de ANI la finele anului 2011, din aceasta cauza, Vasile Astarastoae a contestat in ianuarie 2012 raportul de evaluare al inspectorilor de integritate, dosarul judecandu-se initial la Curtea de apel Iasi, dar fiind stramutat in februarie la Curtea de apel Ploiesti, conform solicitarii lui Astarastoae.

 

UMF Iasi

UMF Iasi

Instanta de la Ploiestia respins, insa recursul inaintat de presedintele Colegiului Medicilor, asa ca acesta a apelat la ultima cale  de atac disponibila, adresandu-se Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). La finele saptamanii trecute, recursul i-a fost respins si aici, asa ca Vasile Astarastoae este declarat oficial incompatibil, conform raportului ANI si deciziei instantei supreme.

Imediat ce decizia definitiva si irevocabila a instantei a fost anuntata, reprezentantii ANI au precizat ca in aceasta saptamana vor solicita oficial Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii revocarea lui Vasile Astarastoae din toate functiile pe care acesta le detine, respectiv cea de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, cea de rector al UMF Iasi si cea de sef al disciplinei Medicina Legala din cadrul IML Iasi. Avand in vedere temeiul legal in baza caruia vor fi facute aceste solicitari, este greu de crezut ca Vasile Astarastoae va fi pastrat in functiile respective, urmand a fi inlocuit chiar din aceasta saptamana.

 

 

astarastoae Ad Gen CMR_74Potrivit Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, „persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ca sintagma „aceeasi functie” folosita cand o persoana este gasita in incompatibilitate sau in conflict de interese se refera la toate functiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o.

 

Astarastoae-ad_gen_CPME_2In plus, Vasile Astarastoae mai este judecat in prezent pentru conflict de interese si abuz in serviciu, la Iasi, dupa ce ANI a sesizat in cazul sau Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar procurorii l-au trimis in judecata in luna mai a acestui an. Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca Astarastoae s-ar fi angajat in proiectul european Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului, cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale” castigat si implementat in 2010 de Institutul de Medicina Legala din Iasi, al carui director era la vremea respectiva.

„In cadrul acestui proiect, inculpatul, in calitate de director al IML, a incheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine insusi, semnand atat la rubrica angajatorului, cat si cea a angajatului”, a declarat procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Vasile Astarastoae mai este judecat, alaturi de alte 18 persoane, in dosarul privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a Universitatii de Medicina si Farmacie iesene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei. Procesul in care cele 19 persoane au fost trimise in judecata de procurorii DNA se judeca la Tribunalul Suceava.

 


Adaugati un comentariu


 

*