Proiectul de cercetare pentru obtinerea „sangelui artificial” va primi finantare de la stat

22 martie 2014 | 1 comentariu |

Cel putin asa a promis Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare, care a declarat ca proiectul condus de Radu Silaghi-Dumitrescu va primi, incepand din aprilie, o finantare de 400.000 de lei

 

Radu Silaghi-Dumitrescu

Radu Silaghi-Dumitrescu

 Semnalul de alarma tras de cercetatorii clujeni in februarie, asupra riscului ca Romania sa piarda brevetul de inventie a „sangelui artificial” din cauza lipsei finantarii pentru continuarea cercetarilor, pe care si Sanatatea Buzoiana l-a prezentat, pare sa fi avut un impact, ce-i drept, slab, asupra guvernului.  Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu a promis, in urma vizitei pe care a facut-o saptamana aceasta la Laboratorul Institutului de Chimie „Raluca Rapan”, ca Proiectul de cercetare a „sangelui artificial”, condus de conferentiarul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu, va beneficia de sprijin din partea ministerului.

Este vorba despre o finantare de 400.000 de lei din partea statului, suma care se ridica la nici jumatate din cat se estimeaza ca ar fi necesar pentru finalizarea proiectului. Cercetatorii clujeni considera insa ca daca promisiunea se va concretiza, iar banii vor intra in contul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), in cadrul careia functioneaza Laboratorul de Chimie, in cel mai scurt timp, aceasta va reprezenta un suport care le va permite continuarea cercetarilor pentru o perioada de timp.

 

Ioan Aurel Pop

Ioan Aurel Pop

Proiectul de cercetare a sangelui artificial a fost sustinut financiar, intre 2010 si 2013, inclusiv de UBB, iar in 2013, cand au aparut primele rezultate palpabile si a devenit evident faptul ca sunt necesare fonduri mai consistente, cercetatorii au cerut sprijinul ministerului.

Intre 2010 si 2013, cata vreme proiectul a fost in pregatire, toata echipa a fost platita din fondurile universitatii, care vin de la minister pentru orice angajat. Au lucrat intr-un program normal si au fost platiti pentru ceea ce au facut in cadrul acestui proiect, precum si pentru altele. Dupa ce rezultatele au iesit la iveala, universitatea s-a implicat in sprijinirea proiectului. Cum e vorba de o universitate de stat, a apelat la minister si in cateva transe au venit finantari, una dintre ele fiind de 200.000 de lei. In acest moment, se pune problema unei finantari suplimentare, mult mai mare”, a aratat rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

 

Silaghi - Costoiu

Silaghi-Dumitrescu si Costoiu la UBB

Mihnea Costoiu spune ca va solicita un calendar al lucrarilor, pentru ca rezultatele sa poata fi analizate, periodic, de o comisie special creata pentru acest proiect, asa cum se intampla in cazul tuturor finantarilor de la stat.

Voi solicita domnului Silaghi-Dumitrescu un calendar, astfel incat sa putem avea si o revizionare a investitiilor necesare, dar si a rezultatelor, a felului cum pot fi acestea verificate de comunitatea stiintifica. Pentru ca proiectul se confirma a fi unul de succes si este extrem de important sa fie sustinut de intreaga comunitate in mod direct si rapid”, a declarat Costoiu.

Coordonatorul echipei de cercetare de la Cluj, Silaghi-Dumitrescu spune ca  proiectul de cercetare se afla in faza de producere in laborator a derivatilor de hemoglobina si hemeritrina, care sunt testati pe animale la Institutul de Cercetari Biologice si pe celule umane la Institutul Oncologic din municipiu.

Daca totul merge bine, cercetarile ar mai trebui sa dureze unul sau doi ani. Pot să spun ca suntem norocosi ca avem acces la dotările Universitatii «Babes-Bolyai» si ale institutelor cu care colaboram. Nu puteam face aceste cercetari daca nu am fi beneficiat de finantare”, a apreciat profesorul Silaghi-Dumitrescu, care estimeaza ca suma necesara pentru aceasta perioada ar fi de un milion de lei. Pe langa banii promisi de minister, UBB va incerca sa mai atraga fonduri si prin parteneriatele pe care le are cu firme din domeniul farmaceutic sau al biochimiei, potrivit reprezentantilor universitatii.

 

Cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu

Cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu

Cercetatorul Radu Silagi-Dumitrescu are 39 de ani, a studiat si a lucrat vreme de cativa ani in Statele Unite ale Americii si in Anglia si detine doua doctorate, dintre care unul a fost condus de presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. In ultimii sase ani, el a studiat o metoda prin care sa se obtina un substitut al sangelui, asa-zisul „sange artificial” care ar putea salva milioane de vieti, iar primele rezultate au aparut anul trecut.

Sangele artificial la obtinerea caruia lucreaza echipa de cercetatori de la Cluj este, de fapt, o solutie creata in laborator, care contine apa, saruri si o proteina – hemeritrina, extrasa din viermii marini, in unele preparate adaugandu-se si albumina, o alta proteina, ca agent de protectie impotriva agentilor de stres. Aceasta solutie ar putea permite functionarea organismului pentru cateva ore sau chiar pentru o zi, timp in care acesta sa fie capabil sa isi regenereze propriul sange necesar asigurarii tuturor functiilor. Produsul ar urma sa fie folosit in special in medicina de urgenta, pentru recuperarea pacientilor care sufera grave pierderi de sange, cum ar fi cele provocate de accidente. Un alt beneficiu major tintit de inventatori este acela ca produsul finit sa fie obtinut sub forma de praf, din care sa fie creat instant sangele artificial, astfel ca nu va necesita refrigerare.



Comentarii (1)

  1. Sorin Mierlea spune:

    Deci, se poate!

Adaugati un comentariu


 

*