In septembrie se pune prima caramida la temelia spitalelor regionale

Anuntul a fost facut de primii doi demintari din fruntea Guvernului, care au precizat ca fondurile necesare exista deja, mare parte provenind din finantari europene.

 

Vasile Dincu

Vasile Dincu

Prmul ministru Dacian Ciolos si vicepremierul Vasile Dincu s-au aflat zilele trecute la Cluj, unde au avut o intalnire cu autoritatile din judet, ocazie cu care a fost luata in discutie si problema spitalelor regionale, unul dintre acestea urmand sa fie construit in localitatea clujeana Floresti, pe o suprafata de 15 hectare. Proiectul initial prevedea infiintarea in Romania a nu mai putin de 27 de spitale regionale, insa ulterior s-a revenit asupra acestei cifre, iar numarul spitalelor a fost redus la opt, pentru ca in final sa ramana doar trei. Acestea urmeaza a fi construite la Iasi, Cluj si Craiova, iar proiectul va fi demarat in luna septembrie, dupa cum au dat asigurari cei doi reprezentanti ai guvernului. Acestia u precizat ca fondurile necesare sunt deja asigurate in cea mai mare parte, insa mai sunt de pus la punct unele detalii, care nu tin neaparat de competenta Guvernului, ci de cea a autortiatilor locale din cele trei judete. Astfel, Vasile Dincu a precizat ca „problema este cea legata de stabilirea unei harti a serviciilor medicale pentru fiecare regiune. In doua luni se termina aceasta harta si dupa aceea, raman problemele legate de actualizarea planurilor de studii de fezabilitate. Exista la Iasi o polemica locala despre locatia spitalului, avem asigurari ca locatia va fi validata de autoritatile locale. Cred ca in aceasta toamna, una din garantiile pentru spitalul regional din Cluj este ca avem un ministru preocupat si faptul ca Guvernul a incercat, printr-o metoda simpla, sa simplifice procedurile si sa ajungem la termen. Am vorbit cu comisarul european Corina Cretu, ne-a asigurat ca finantarea exista si, atunci cand terminam aceste conditii, estimam in septembrie, sa se dea drumul primului lot din proiect”.

 

Dacian Ciolos

Dacian Ciolos

La randul sau, Dacian Ciolos a dat asigurari ca, in ceea ce priveste spitalul regional care urmeaza sa se infiinteze la Cluj, exista la acest moment finantarea necesara, iar daca problemele amintite de vicepremier ar fi fost deja rezolvate, lucrarile ar fi putut fi incepute inca din aceasta primavara. Premierul a subliniat ca sunt aspecte care nu tin de competenta Guvernului, precizand ca rezolvarea acestora trebuie urgentata, intrucat exista riscul ca, in cazul in care demararea proiectului va fi intarziata, sa se piarda finantari importante din partea autoritatilor europene de la Bruxelles. „Nu construieste primul ministru, nu face studii de fezabilitate primul ministru, nu pregateste proiectul tehnic. Lucruri care nu tin de mine sau de Guvern nu le pot garanta, dar pot garanta ca exista finantare, ca Guvernul actual a inceput sa revada studiul de fezabilitate care a fost facut in urma cu ceva vreme si studiul trebuie reactualizat pentru a putea lansa proiectul tehnic. Pentru revizuirea studiului de fezabilitate vom folosi Compania Nationala de Investitii, cu obiectivul de a finaliza acest studiu in toamna si sa lansam apoi licitatia pentru proiectul tehnic si pentru executie”, a precizat Ciolos.

 

Audition publique Palestine:rapprochement et developpement avec Tony Blair ,emissaire du Quartet pour le Proche-Orient (UE, ONU, Etats-Unis et Federation de Russie).  Palestine: Bridge Building and Development with Tony Blair Representative of the Quartet on the Middle East (EU, UN, United States and Russian Federation)In cursul saptamanii trecute, comisarul europena pentru politici regionale, Corina Cretu, preciza ca Romania are alocati, in perioada 2014 – 2020, 500 de milioane de euro pentru educatie si sanatate, in care intra si fondurile pentru cele trei spitale regionale, insa nu exista inca un amplasament pentru aceste noi unitati medicale. „Pentru fiecare spital regional sunt alocate 50 de milioane de euro si trebuie sa spun ca a fost o lupta continua ca sa convingem Comisia Europeana sa aloce acesti bani pentru aceste trei noi spitale regionale. La aproape un an, in iunie 2015, am semnat Programul Operational Regional unde s-au prevazut aceste spitale, dar, din pacate, nu exista pana la aceasta ora nici macar amplasamentul unde vor fi aceste spitale”, a declarat Corina Cretu. Aceasta a mai precizat ca ar fi ideal pentru Romania sa inceapa cat mai repede derularea acestor programe, pentru ca necesitatile in sanatate sunt foarte mari, iar o eventuala intarziere ar atrage dupa sine repetarea procedurilor care au fost urmate pana acum. „Suntem la inceputul perioadei de programare, avem sapte ani in fata, ideal ar fi sa incepem cat mai curand, pentru ca necesitatile pentru sanatate sunt foarte mari pentru Romania. Timp este, dar, daca pierdem anul 2016, incepem sa repetam acelasi scenariu al perioadei precedente, cand s-au acumulat foarte multe intarzieri la inceputul perioadei de programare”, a mai avertizat comisarul european.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Prima problema – sa le vedem incepute, constructiile, dar in special finalizate (doar din 2007 tot se promit si pana acum nimic)
    A doua problema – cu politica sanitara actuala vom avea si medici cu care sa le inzestram? (la acest moment medicii din spitale reprezinta jumatate din necesar, iar circa tot 50% sunt pensionabili in urmatorii 3-5 ani)

Adaugati un comentariu


 

*