Guvernul se bazeaza pe experienta voluntarilor implicati in cazul Colectiv

15 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Tragedia din 30 octombrie a generat o mobilizare fara precedent in randul societatii civile, actiunile voluntarilor fiind uneori mai eficiente decat masurile intreprinse de  autoritati.

 

voluntari colectivA fost nevoie, din pacate, de o tragedie de proportiile celei petrecute pe 30 octombrie la clubul Colectiv din Capitala, pentru ca autoritatile sa constientizeze faptul ca, in multe situatii, capacitatea lor de actiune este limitata si total ineficienta, iar in astfel de cazuri, implicarea voluntarilor este mai mult decat binevenita. 61 de suflete au pierit din cauza cumplitului incendiu, o parte chiar la locul tragediei si altii in diferite spitale din tara sau din strainatate, iar alte zeci de tineri au suferit traume fizice si psihice.

Dincolo de proportiile tragediei, incendiul de la Colectiv a generat insa si o mobilizare fara precedent a oamenilor simpli, nu doar din Romania ci din intreaga lume. Cu totii au dat un puternic exemplu de solidaritate umana, fara a exista o coordonare centralizata. Mii de voluntari s-au mobilizat, fie prin intermediul retelelor de socializare, fie prin alte mijloace, si au actionat pe mai multe planuri, contribuind in mod substantial la salvarea vietilor unora dintre raniti si ajutorarea rudelor acestora, precum si a celor care si-au pierdut pe cineva drag in acea seara fatidica.

De la mobilizarea oamenillor in primele zile, pentru a dona sange la centrele de transfuzii, pana la actiuni caritabile si implicarea activa in demersurile pentru transferarea unora dintre raniti in strainatate, voluntarii care s-au implicat in astfel de actiuni au avut, fara indoiala, un rol important in intreg ansamblul operatiunilor desfasurate dupa tragedie.

 

voluntari ciolosAcest rol important a fost recunoscut si de oficialitatile statului, noul guvern condus de Dacian Ciolos intentionand chiar sa puna bazele unui mecanism de lucru avad la baza colaborarea cu voluntarii in anumite situatii critice.

Un prim pas in aceasta directie a fost facut ieri seara, cand premierul Dacian Ciolos, impreuna cu ministrul Sanatatii si alti reprezentanti ai guvernului s-au intalnit, la Palatul Victoria, cu un grup de voluntari care au participat la transferul victimelor din clubul Colectiv catre spitalele romanesti si cele din strainatate.

Fie ca a fost vorba despre persoane care aveau pregatire medicala, fi doar despre oameni care nu au putut sta deoparte fara sa dea o mana de ajutor, toti cei care au participat la aceste actiuni au dobandit o experienta care poate fi utila si in cazul altor situatii care ar mai putea aparea in viitor. Premierul Ciolos spune ca trebuie pus pret pe aceasta si trebuie valorificata corespunzator si eficient, la nevoie. In acest scop, Guvernul va va crea un parteneriat cu societatea civila si voluntarii, a caror experienta si implicare s-ar putea eficientiza in cadrul unui plan concret de actiune.

 

Dan Suciu

Dan Suciu

Astfel, pe parcursul discutiilor s-a cazut de acord asupra crearii unui mecanism de lucru elaborat la nivelul guvernului, in care sa fie incluse si grupurile de voluntari, a caror experienta a fost astfel oficial recunoscuta. „Exista o expertiza pe care ei, in calitatea de voluntari, au dobandit-o si merita utilizata. Vom avea intalniri periodice, vom crea un mecanism de lucru in asa fel incat expertiza sa fie utilizata in reformarea sistemului si sa duca in viitor la preintampinarea unor astfel de situatii. Exista angajamentul ferm de a avea in continuare aceste intalniri, de a crea un parteneriat si a crea aceasta expertiza”, a declarat in acest sens Dan Suciu, purtatorul de cuvand al guvernului, la finalul intalnirii. O urmatoare runda de dicutii in acest sens urmeaza sa aiba loc pe 10 ianuarie 2016, data la care reprezentantii autoritatilor ar urma sa prezinte si un plan concret de actiune, care sa includa si grupurile de voluntari.

Totodata, voluntarii participanti la intalnirea de aseara au primit asigurari ca premierul se va preocupa personal de situatia victimelor de la Colectiv si de tot ce este necesar pentru revenirea si integrarea lor. „Va exista o monitorizare permanenta si vom face impreuna toate eforturile pentru a gasi solutiile cele mai bune, indiferent de costuri”, a mai precizat purtatorul de cuvant al guvernului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*