Trei cercetatori din domeniul neurologiei, laureatii Nobel pentru Medicina in 2014

7 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Acestia au primit inalta distinctie datorita descoperirii unui sistem de pozitionare in creier care functioneaza ca un GPS si ne ajuta sa ne orientam in spatiu.

 

nobelAseara au fost anuntati castigatorii Premiului Nobel pentru Medicina din 2014, Medicina fiind unl dintre domenii le importante in care se acorda aceasta inalta distinctie. In acest an, Premiul Nobel pentru Medicina nu va avea unul, ci trei laureati. Este vorba despre o echipa de cercetatori din domeniul neurofiziologiei, care au descoperit in creierul uman sistemul de pozitionare care ne ajuta sa ne orientam in spatiu, actionand asemenea unui sistem GPS. Este vorba despre John O’Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser, care isi vad astfel recompensata o activitate de cercetare inceputa inca din 1971.

Despre descoperirea celor trei cercetatori americani, site-ul oficial al Premiului Nobel scrie : „Cum stim unde ne aflam? Cum reusim sa gasim drumul dintr-un loc spre un altul? Si cum stocam aceasta informatie in asa fel incat sa putem sa gasim imediat drumul corect data viitoare cand mergem pe acelasi drum? Cei trei laureati din acest an au fost premiati pentru descoperirea unui sistem de pozitionare din creier, supranumit «GPS-ul intern», care face posibila orientarea in spatiu si care demonstreaza existenta unei baze celulare pentru o functie cognitiva superioara”.

 

Edvard I. Moser si May-Britt Moser

Edvard I. Moser si May-Britt Moser

Totul a inceput in 1971, cand  John O’Keefe a facut primul pas catre marea descoperire, identificand prima componenta din acest sistem de pozitionare. El a descoperit un anumit tip de celule nervoase dintr-o zona din creier denumita hippocampus, care era intotdeauna activata atunci cand un soarece se afla intr-un anumit loc dintr-o camera. Alte celule nervoase se activau cand soarecele se afla in alte locuri din acea camera. John O’Keefe a ajuns la concluzia ca aceste celule de localizare traseaza o harta a camerei respective.

Dupa mai bine de 30 de ani, in 2005, May-Britt si Edvard I. Moser au descoperit o alta componenta esentiala din sistemul cerebral de pozitionare. Ei au identificat un alt tip de celule nervoase, pe care le-au denumit „celule-retea”, care genereaza un sistem de coordonate si permit o pozitionare precisa si gasirea unui drum strabatut anterior. Studiile ulterioare au demonstrat felul in care celulele de localizare si celulele-retea fac posibila determinarea pozitiei geografice si navigatia pe ruta corecta.

 

John O'Keefe

John O’Keefe

John O’Keefe s-a nascut in 1939, la New York, si detine atat cetatenia americana, cat si pe cea britanica. A obtinut diploma de doctor in psihologie fiziologica la Universitatea McGill din Canada, in 1967. Dupa aceea, s-a mutat in Marea Britanie, pentru studii postdoctorale, la University College London. A ramas in aceasta universitate britanica si a devenit profesor de stiinte neuronale si cognitive in 1987. John O’Keefe este in prezent director la Sainsbury Wellcome Centre in Neural Circuits and Behaviour la University College London.

May-Britt Moser s-a nascut in orasul Fosnavag din Norvegia, in 1963. A studiat psihologia la Universitatea din Oslo, impreuna cu viitorul ei sot si colaureat al Premiului Nobel, Edvard Moser. Si-a luat doctoratul in neurofiziologie in 1995. A urmat studii postdoctorale la Universitatea din Edinburgh si la University College London, inainte de a se transfera la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din orasul norvegian Trondheim, in 1996. May-Britt Moser a devenit profesor de stiinte neuronale in 2000 si este in prezent directorul general al Centre for Neural Computation din Trondheim.

Edvard I. Moser s-a nascut in 1962, in orasul Alesund. Si-a obtinut doctoratul in neurofiziologie la Universitatea din Oslo, in 1995. A urmat studii postdoctorale alaturi de sotia si colaureata Nobel May-Britt Moser, mai intai la Universitatea Edinburgh si apoi la laboratorul coordonat de John O’Keefe din Londra. In 1996 s-a transferat la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Trondheim, unde a devenit profesor, in 1998. In prezent, este directorul al Kavli Institute for Systems Neuroscience din Trondheim.

Cei trei vor primi Premiul Nobel in timpul ceremoniei oficiale care va avea loc pe 10 decembrie, la Stockholm.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*