Medicamentele compensate, o miza financiara importanta

5 mai 2014 | 0 comentarii |

Astazi, Ministerul Sanatatii, impreuna cu CNAS si ANM a organizat o noua intalnire cu producatorii de medicamente, pentru a rediscuta noua lista cu medicamente la care vor avea acces bolnavii din Romania, in regim compensat.

 

studiu piata medicamente

Astazi, Ministerul Sanatatii (MS) a organizat o dezbatere publica avand ca tema proiectul de Hotarare a Guvernului privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) prezenti la dezbatere, au salutat decizia MS de a introduce in sistemul de medicamente compensate, incepand cu luna, cele 17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare, dar sustin ca in acest moment nu exista cadrul legal pentru introducerea acestor medicamente in lista de medicamente compensate si gratuite.

Nicaieri in Legea 95 sau in legislatia elaborata pana acum nu se mentioneaza faptul ca medicamentele orfane au prioritate in fata celorlalte medicamente. Guvernul poate, printr-o decizie, sa introduca aceste medicamente, dar undeva in lege trebuie sa fie scris ca medicamentele orfane au prioritate in fata celorlalte. Normal ar fi sa existe un tratament echitabil al tuturor categoriilor de pacienti”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, in cadrul dezbaterii, referitor la intentia MS.

 

Dr. Marius Savu

Dr. Marius Savu

Prezent la randul sau la dezbatere, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), Marius Savu, a dat insa asigurari ca in cursul acestei saptamani va fi publicat un Ordin in privinta includerii sau excluderii medicamentelor pe/de pe lista de medicamente compensate si gratuite.

In cursul acestei saptamani, miercuri, probabil, sau cel mai tarziu joi, un nou ordin va fi publicat, care va include tot ce inseamna parte de transparenta, predictibilitate referitor la includere, dar si mentinere si excludere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate si gratuite”, a spus Savu, mentionand ca incepand cu luna iunie, pacientii vor avea acces la aceste medicamente noi, iar pana cel tarziu in luna octombrie ar urma ca „si restul procedurilor sa fie indeplinite pentru o noua lista de medicamente compensate si gratuite”.

Savu a mai aratat ca impactul financiar al introducerii celor 17 molecule „este undeva la 50 de milioane de lei pana la sfarsitul anului”, dupa o prima ecaluare, dar este posibil sa existe si surproza de afi nevoie „de mai multi bani, insa pana la urma sunt convins ca fondurile vor fi gasite atata timp cat medicamentele vor fi date celor care au nevoie de ele”.

 

bolnav spital sf.savaPresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Gheorghe Radu Tibichi, a precizat ca cele 17 molecule sunt folosite la ora actuala pentru tratarea a 550 de pacienti cu boli rare, in special oncologice, pentru cancerele hematologice si epilepsie. Este vorba despre medicamentele orfane (adica cele pentru care nu exista alternativa terapeutica) si care sunt, potrivit regulamentarilor europene, adresate unui segment limitat de persoane, pentru care producatorii de medicamente efectueaza studii clinice costisitoare, astfel ca si costul acestora este unul mare.

Cert este ca in Romania, actualizarea listei de medicamente compensate nu s-a mai facut de sase ani, astfel ca bolnavii nu avut acces la medicamentele noi, fiind fosrte scumpe, iar la ora actuala reprezinta una dintre cele mai importante mize financiare ale industriei farmaceutice din Romania.

In toamna anului trecut, companiile farmaceutice au propus nu mai putin  de 167 de medicamente pentru evaluare si introducerea pe noua lista de compensate, dar pana acum nu s-a facut nicio evaluare cost-eficienta.

Cele 17 molecule noi care vor fi compensate 100 la suta sunt: Stiripentol (epilepsie); Pasireotidum (boli endocrine); Ambrisentanum (hipertensiunea pulmonara); Tafamidis (scleroza laterala amiotrofica); Bosentanum (scleroza sistemica); Romiplostinum (purpura trombocitopenica imuna cronica); Sapropterinum (fenilcetonurie); Plerixafor (transplantul medular) la care se adauga  Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus si Ruxolitinibum – folosite in tratarea unor afectiuni oncologice.

 


Adaugati un comentariu


 

*