Marii producatori de medicamente s-au plans Comisiei Europene

4 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Comisia Europeana a inregistrat, pe 24 august, o plangere a producatorilor internationali de medicamente impotriva Romaniei, care nu a actualizat lista cu medicamente compensate de cinci an. Daca statul roman nu rezolva problema, plangerea s-ar putea solda cu o noua procedura de impeachment. 

 

Marii producatori de medicamente au reclamat reclamat Romania la Comisia Europeana (CE), protestand astfel ca lista cu medicamente compensate nu a fost actualizata in ultimii cinci ani, potrivit unei plangeri inregistrate de CE pe 24 august. Sesizarea are ca obiect netranspunerea de catre statul roman a prevederilor Directivei privind transparenta masurilor de compensare a medicamentelor (89/105/CEE).

Firmele care pun pe piata medicamente aflate sub patent sustin ca perioada de protectie a datelor expira inainte ca acestea sa poata beneficia de compensare, Romania facand ultima actualizare a listei de compensare in 2007, iar patentul protejeaza noile medicamente doar 11 ani.

Procesul de stabilire si actualizare a listelor este unul netransparent, care lasa loc abuzurilor”, se arata in plangerea ARPIM, sustinuta de documente ale Consiliului Concurentei din Romania, care a elaborat un Raport privind piata distributiei angro de medicamente din Romania, dar si de precedente ale Curtii Europene de Justitie, prin hotararile date impotriva unor state precum Finlanda, Austria sau Marea Britanie.

 Conform tratatelor europene, legile din tarile membre nu trebuie sa constituie o bariera sau o cauza de denaturare a comertului cu medicamente, inclusiv intracomunitar. Solutionarea unei cereri de introducere pe lista de compensare trebuie sa se faca in maximum 90 de zile si, daca decizia este pozitiva, titularul trebuie sa poata beneficia in mod efectiv de dreptul dobandit. In cazul unei decizii negative, aceasta trebuie bine motivata si trebuie sa existe cai de atac. Masurile adoptate trebuie sa fie bazate pe reguli transparente, sa aiba baza criterii obiective si verificabile si sa poata fi supuse controlului.

 

Top 10 jucatori farma pe piata romaneasca

 

 

Top 10 companii farmaceutice (sursa foto: Cegedim)

Top 10 companii (sursa foto: Cegedim)

Reprezentantii ARPIM sustin ca „legislatia din Romania este laconica, in sensul in care nu creaza un cadru transparent, predictibil si obiectiv de realizare si actualizare a listei. Guvernul aproba Lista, dar nu are criterii si proceduri de elaborare a ei”. Ministerul Sanatatii este acuzat ca actioneaza dupa propriile reguli, desi legislatia prevede si implicarea CNAS, cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania.

Lista poate fi modificata o data pe an, dar sintagma „poate” lasa la bunul plac al autoritatilor actualizarea, se mai mentioneaza in reclamatia adresata CE.

Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente reprezinta aproape 30 de companii  multinationale implicate in cercetarea si dezvoltarea de terapii moderne, iar daca statul roman va raspunde favorabil solicitarii acestora, principalii beneficiari vor fi bolnavii cu afectiuni cronice grave.

Potrivit studiului Pharma & Hospital Report pe primul semestru al acestui an, compania de cercetari Cegedim Romania estimeaza ca valoarea medicamentelor eliberate catre pacienti in Romania a atinsd nivelul de 2,77 miliarde de lei la pret de distributie, in al doilea trimestru al anului 2012, in crestere cu 4,4% fata de aceeasi perioada din 2011. La nivelul ultimelor sase luni (ianuarie-iunie 2012) valoarea totala a pietei a fost de 5,70 miliarde de lei, in crestere cu 12,6% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Primele 10 corporatii farmaceutice aflate in topul vanzarilor pe ultimele 12 luni  sunt, cu mici exceptii, aceleasi ca si primul trimestru, pe podium aflandu-se Sanofi (inclusiv Zentiva si Sanofi-Pasteur), cu vanzari de 949,7 milioane de lei, urmata de Hoffmann La Roche, cu 907,0 milioane de lei si Novartis, cu 751,5 milioane de lei.




Categorii: Companii, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*