O farmacie din Rm. Sarat a „tepuit” Fiscul cu peste 100.000 de lei

3 februarie 2013 | 0 comentarii |

Administratorul farmaciei a inregistrat in contabilitate 25 de facturi „masluite” ca sa-si ajusteze impozitul pe profit, dar acum risca sa ajunga pe mana procurorilor.

Politistii de la Fraude au descoperit ca mai multe farmacii ramnicene s-au sustras de la plata taxelor si impozitelor catre Fisc si foloseau calculatoare fara software licentiat.

In urma cu doua saptamani, politistii buzoieni au descoperit alte 10 farmcii din Buzau, Nehoiu si Patarlagele care „operau” la fel

 Curtea de Conturi a stabilit ca in 2011, mai multe Case de Asigurari din tara au decontat medicamente pentru morti de peste 760.000 de lei.

 

Evaziunea fiscala pare sa faca legea in farmaciile buzoiene. Dupa ce, in urma cu doua saptamani, politistii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Buzau au descoperit 10 unitati farmaceutice din Buzau, Patarlagele si Nehoiu ca au „tepuit” Fiscul, iar 5 dintre ele foloseau software fara licenta, colegii lor din cadrul Politiei municipiului Rm. Sarat au prins alti farmacisti cu „mata-n sac”.

In urma unor controale efectuate saptamana trecuta, la 9 societati comerciale de pe raza de competenta, ce au ca obiect de activitate comercializarea cu amanuntul a produselor farmaceutice in magazine specializate, politistii ramniceni au constatat ca in perioada 2009 – 2012, administratorii a 3 societatii comerciale nu au inregistrat ca venituri tichetele cadou primite de la principalii furnizori de medicamente, sustragandu-se astfel de la plata impozitului pe profit, anunta Biroul de Presa al IPJ Buzau.

 

Facturi „masluite”

 

Comisar sef Florina Crucianu

La unul dintre agentii economici verificati, politistii au constatat ca in perioada august 2010 – ianuarie 2012, administratorul a inregistrat in evidenta contabila 25 de facturi fiscale in valoare totala de 115.720 de lei, reprezentand cheltuieli nereale, sustragandu-se astfel de a plata impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adaugata.”, precizeaza comisar-sef Florina Crucianu, purtator de cuvant al IPJ Buzau.

Politistii continua cercetarile fata de administratorul societatii respective sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala. 

Pentru stabilirea cu exactitate a cuantumului tichetelor cadou primite de farmacistii ramniceni verificati, politistii urmeaza a extinde verificarile la furnizorii de medicamente care le-au eliberat.

Totodata, la 3 farmacii au fost identificate 6 calculatoare pe care erau instalate programe de operare fara a se detine licenta. Cercetarile in aceste cazuri vor fi continuate sub aspectul savarsirii de infractiuni la Legea nr. 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, mentioneaza Crucianu

 

Oameni noi, naravuri vechi

 

Reamintim ca  in a doua jumatate a lunii ianuarie, politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului de Politie Judetean Buzau au actionat pe linia prevenirii si combaterii ilegalitatilor ce se comit in domeniul comercializarii de produse farmaceutice, iar in urma verificarilor efectuate la sapte farmacii cu sediul inregistrat pe raza municipiului Buzau si alte trei din Nehoiu si Patarlagele au descoperit  ca „in perioada 2007- 2012, agentii economici respectivi nu au inregistrat in evidentele contabile toate veniturile obtinute sub forma de tichete-cadou de la furnizorii de medicamente, sustragandu-se in acest mod de la plata obligatiilor catre bugetul statului”, iar la 5 dintre ei au constatat ca nu detineau software licentiat, dupa cu a precizat la vremea respectiva, Biroul de presa al IPJ.

 

Comisarii Garzii Financiare si procurorii vor avea de lucru

 

La fel ca si in cazul celor 10 farmacii descoperite cu fraude fiscale la Buzau, Nehoiu si Patarlagele, dosarele farmacistilor ramniceni prinsi cu nereguli vor ajunge pe mana comisarilor Grazii Financiare, care urmeaza sa stabileasca intregul prejudiciu, urmand ca Fiscul sa recupereze paguba. iar de aspectul penal al „indeletnicirilor” lor se vor ocupa procurorii.

Presedintele Colegiului Farmacistilor, Razvan Prisada, dezavueaza astfel de practici „care nu fac cinste breslei”.

De altfel, aceste practici nu par sa fie o noutate printre farmacisti, numeroase fraude, unle de dimensiuni impresionabile, fiind descoperite in intraga tara. In luna noiembrie, spre exemplu, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Mehedinti, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Mehedinti, au destructurat un grup infractional organizat, constituit din 48 de persoane din mai multe judete, suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani, in care „capul rautatilor” era  patroana unui lant de farmacii, prejudiciul ridicandu-se la 7,5 milioane de euro.

 

Curtea de Conturi a descoperit ca mortii au fost tratati cu medicamente gratuite

 

Mai nou, Curtea de Conturi spune ca in 2011, mai multe Case de Asigurari de sanatate au decontat medicamente unor pacienti internati sau decedati, in valoare de 769.000 de lei, in timp ce adevaratii bolnavi sufera din cauza lipsei de medicamente si de fonduri, iar spitalele si farmciile se plang ca intra in faliment. In acest caz sunt implicati si mai multi medici si farmacisti.

Astfel, Casa de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti (CAS OPSNAJ), Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (CAS MTCT) si casele judetene Braila, Giurgiu, Harghita, Maramures, Neamt, Olt, Salaj si Tulcea au validat prescriptii medicale emise in 2011 pentru medicamente cu regim de compensare de 100%, fara existenta scrisorilor medicale, unor pacienti care figureaza internati in spitalizare continua, spitalizare de zi si ambulatoriu, dar si pe numele unor persoane decedate, in valoare de 769.000 lei, potrivit raportului.

De asemenea, au fost inregistrate neregului prin acceptarea la plata a unor prescriptii medicale care nu prezentau confirmarea primirii medicamentelor de catre asigurati, in valoare de 201.000 de lei.


Adaugati un comentariu


 

*