Fervexul, retras din farmacii

5 iunie 2013 | 0 comentarii |

Agentia Europeana a Medicamentului a primit o alerta potrivit careia autoritatile din Franta au identificat o bacterie la nivelul unui excipient, care ar da reactii de voma, greata, diaree, atat la copii, cat si al adulti. Contraceptivul Cilest va fi, si el, retras de pe piata, intrucat s-a constatat ca nu garanteaza preventia sarcinii.

 

fervexProducatorul medicamentului antigripal Fervex, fabrica Upsa din Franta, a grupului american Bristol-Myers Squibb, a decis retragerea temporara a produsului de pe piata, dupa ce, in urma unui control, a identificat in compozitia unuia dintre sortimente o incarcatura microbiana atipica.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca institutia pe care o conduce nu are nicio atributie in legatura cu aceasta problema, declinandu-si competenta in favoarea Agentiei nationale a Medicamentului.

Medicamentul Fervex este retras din farmacii ca urmare a unei alerte primite de la Agentia Europeana a Medicamentului”, a declarat astazi, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu. Potrivit acestuia, autoritatile din Franta au identificat o bacterie la nivelul unui excipient, care ar da reactii nedorite. Reactiile nu sunt foarte grave, ci constau in stari de voma, greata si diaree, atat la copii, cat si al adulti, a mai spus presedintele ANM. 

 „Datele colectate pana in momentul de fata sugereaza ca zaharul (sucroza) folosit in compozitia acestor produse este sursa prezentei microbiene. Prin urmare, datorita unor masuri de precautie extrema, Bristol-Myers Squibb retrage de pe piata aceste produse care au aceeasi sursa de zahar (sucroza)”, precizeaza Bristol-Myers Squibb, mentionand ca va continua sa investigheze aceasta problema si va furniza noi date deindata ce acestea vor fi disponibile.

racealaIn Franta, compania Bristol-Myers Squibb (BMS) a decis, in acord cu Agentia Nationala pentru Siguranta in utilizarea Medicamentelor si produselor de sanatate (ANSM), retragerea de la comercializare a tuturor loturilor de Fervex granule, atat varianta pentru adulti, cat si cea pentru copii, a caror data de expirare este martie 2016. ANSM a anuntat aceasta dispozitie pe data de 23 mai. Cu aproximativ o luna inainte, pe 26 aprilie, BMS a decis, tot in acord cu ANSM, sa retraga loturile de Fervex pentru adulti cu aroma de zmeura care expirau in februarie 2016, ca masura de precautie, dupa ce a constatat anomalii la patru loturi din acest produs, care nu intrasera in circuitul comercial, in urma unor analize de rutina, se arata pe site-ul ANSM.

In urma unor investigatii suplimentare, efectuate dupa 26 aprilie, compania farmaceutica a decis retragerea altor doua produse Fervex, cu formule comparabile cu varianta cu aroma de zmeura pentru adulti. Sortimentul Fervex fara zahar nu se numara printre produsele retrase. Laboratorul BMS nu a mai detectat nimic legat de anomalia constatata la produsul Fervex suspectat care sa fie semnalat in sistemul de farmacovigilenta, dar medicamentul va fi retras in toate tarile din UE, inclusiv in Romania, dupa cum a mai spus Marius Savu. 

Medicamentul Fervex este recomandat pentru tratamentul simptomatic al racelilor comune, rinitelor alergice si vasomotorii, starilor gripale, pentru ameliorarea stranutului, secretiei nazale apoase, inflamatiei mucoaselor nazala si sinusala, febrei, durerilor de cap si musculare, potrivit prospectului produsului.

 

anticonceptional cilestSi contraceptivul Cilest va fi retras de pe piata. Reprezentantii companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson au decis, voluntar retragerea din vanzare a peste 32 de molooane de cutii care contin acest medicament, un anticonceptional comercializat in 43 de state din Europa, Asia si America Latina. Medicamentul va ajunge inapoi in depozite pe motiv ca, potrivit reprezentantilor companiei, unul dintre componentii activi ai acestor pastile nu a dat, la teste, efectul scontat, informeaza Reuters.

Anticonceptionalul Cilest, care contine doi hormoni similari celor naturali ca estrogenul si progesteronul, actioneaza prin prevenirea eliberarii ovulelor din ovar. Potrivit presei de specialitate, unul dintre cei doi hormoni actioneaza mai lent decat ar trebui.

Reprezentantii companiei asigura, insa, consumatorii, ca produsul sau nu are efecte adverse, iar femeile care au folosit astfel de pastile n-au riscat cu nimic, in afara faptului ca, probabil, au ramas insarcinate.

Johnson & Johnson anunta ca de pe piata sunt retrase medicamentele fabricate incepand cu 2011 pana acum, dar pe rafturile farmaciilor vor ramane, totusi, aproximativ 800 de mii de cutii.

Nu este prima data cand compania americana Johnson & Johnson retrage de pe piata propriile sale produse. In ultimii doi ani a retras din vanzare lentile de contact, dispozitive cardiace sau cartuse cu insulina.


Categorii: Actual, Companii, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*