Banicioiu promite o noua actualizare a listei medicamentelor

20 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii a declarat astazi ca 7 sau 12 molecule noi ar putea fi regasite, de saptamana viitoare, pe lista medicamentelor compensate si tot saptamana viitoare va fi lansat proiectul legii motivarii personalului medical.

 

medicamente-bani-stetpscopIn ultima jumatate de an, parca pe acelasi principiu cu care Nicolae Ceusescu prostea populatia cu un leu in plus la salariu, actualul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, anunta cate un medicament nou pe lista de compensate, taie cate o panglica asumandu-si marete realizari, anunta programe noi de sanatate sau promite bani cu nemiluita, in stanga si in dreapta, desi se stie, bugetul sanatatii este unul ca vai de el!

Astazi, ministrul Banicioiu, a declarat ca saptamana viitoare se va actualiza, intr-o a doua etapa, lista de medicamente compensate si gratuite, ar putea fi introduse pe lista inca 7 sau 12 molecule, in functie de rezultatul  contestatiilor depuse.

Tot saptamana viitoare, proiectul de lege privind motivarea personalului medical, va fi anuntat, urmand a fi trimis in Parlament.

Noi vom fi gata cu proiectul de lege privind motivarea personalului medical. Plata personalului medical este un proiect pe care il anuntam saptamana viitoare. Acest proiect este deja agreat cu Colegiul Medicilor din Romania, comisiile de specialitate, are girul ministerului, in momentul in care il voi prezenta public va avea si girul Guvernului si pe care noi il introducem in Parlament”, a precizat Banicioiu.

 

BanicioiuExcluzand faptul ca dezbaterea a generat mari tensiuni intre CNAS, Ministerul Sanatatii si asociatiile producatorilor si distribuitorilor de medicamente, ministrul Sanatatii promite ca bolnavii, probabil cei cu Hepatita C, vor avea acces la noi medicamente gratuite si compensate.

Am si lansat in dezbatere publica Hotararea de Guvern (HG) care, practic, este finala din acest punct de vedere, cu medicamentele care intra automat, deci cele care nu produc costuri suplimentare. S-au primit si anumite sugestii, anumite contestatii, probabil ca nu vor fi sapte medicamente, ci probabil ca vor fi mai multe. Asta inseamna ca pe langa prima actualizare, a doua actualizare se face imediat, deci saptamana viitoare, cand va intra in sedinta de Guvern. S-a creat procedura si avem OUG care va permite Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, din 29 octombrie, de la sedinta de Guvern din acel moment, probabil odata cu inceperea acordurilor cost-volum, sa includa cu rpioritate medicamentele pe partea de Hepatita C. Cele 12 sau cate sunt intra in momentul in care va trece HG, deci saptamana viitoare”, a afirmat Banicioiu.

Acordurile cost-volum au generat aprigi controverse intre reprezentantii CNAS, Ministerului Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului pe de o parte si reprezentantii asociatiilor producatorilor de medicamente, pe de alta parte, pe care SanatateaBuzoiana.ro le va prezenta pe larg, maine, intr-un alt articol.

 


Adaugati un comentariu


 

*