S-a lansat Sistemul National Integrat al Marilor Urgente

20 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Este vorba despre un program national destinat pacientului critic, program pentru care Ministerul Sanatatii a alocat aproximativ 200 milioane de lei.

 

spital urgentaPeste 100.000 de pacienti vor beneficia, in fiecare an, de cele cinci actiuni prioritare initiate de Ministerul Sanatatii in cadrul Sistemului National Integrat al Marilor Urgente destinat pacientului critic. Programul a fost lansat luni, ocazie cu care ministrul Nicolae Banicioiu a declarat ca in prezent, costurile foarte ridicate ale ingrijirii pacientilor sunt acoperite doar partial de Casele de Asigurari de Sanatate. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sanatatii a pus la punct un pachet de cinci actiuni prioritare, menite sa acopere deficitul de finantare si sa asigure un tratament adecvat al pacientului de-a lungul intregului circuit pre si intraspital. Anual, cele cinci actiuni prioritare vor acoperi urmatoarele segmente de activitate sau patologii: Anestezie-Terapie Intensiva Infarct Miocardic Acut, Moarte Subita, Accident Vascular Cerebral  Acut şi Trauma”.

Actiunea prioritara pentru profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica se refera la finantarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace  pentru salvarea pacientilor cu tulburari cardiace de ritm a caror viata se afla in pericol iminent. Ministerul Sanatatii a alocat 4,9 milioane de lei pentru implantarea de defibrilatoare cardioverter interne cu sau fara stimulare cardiaca de resincronizare in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica, evaluarea, stratificarea de risc si stabilirea indicatiei de implant de ICD sau CRT-P in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica, urmarirea si reglajul adecvat al dispozitivelor implantate in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica.Programul se desfasoara in 7 unitati sanitare.

 

ATIActiunea prioritara pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile ATI se adreseaza pacientilor in stare grava din sectiile de Terapie Intensiva. Anual, in sectiile ATI ajung intre 10 si 13 la suta dintre pacientii internati in spital, adica peste  400.000 de cazuri. Din punct de vedere financiar, costurile cu personalul, materialele, medicamentele sau tehnologia, alocate acestor pacienti, sunt unele dintre cele mai mari din intregul sistem de sanatate, apropiindu-se de 20 la suta din costurile totale de spitalizare. Ministerul Sanatatii a alocat 172,8 milioane de lei  pentru  achizitia de medicamente, reactivi, materiale sanitare pentru monitorizarea pacientilor, materiale consumabile necesare ventilatiei mecanice,  kituri consumabile si solutii pentru efectuarea tehnicilor de epuratie extrarenala continua, kituri consumabile si solutii pentru efectuarea tehnicilor de dializa hepatica, kituri si materiale consumabile pentru efectuarea tehnicilor de oxigenare extracorporeala sau eliminare extracorporeala a dioxidului de carbon, kituri si materiale consumabile pentru aparate de tip Cell-Saver, kituri si consumabile pentru dispozitive de asistare mecanica a circulatiei, materiale consumabile necesare pentru tratamentul si ingrijirea pacientilor critici, consumabile, kituri si piese de schimb ale aparaturii si echipamentelor din dotarea sectiilor ATI, programul derulandu-se in 93 de unitati sanitare.

 

infarctActiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor critici cu infarct miocardic acut se  desfasoara in 17 unitati sanitare si vizeaza finantarea stenturilor pentru tratamentul in urgenta al pacientilor cu infarct miocadrdic acut. Actiunea a salvat peste 1.600 de vieti. Daca inainte de 2009, rata mortalitatii pentru pacientii cu infarct miocardic acut era de 12 la suta, cauzand decesul a circa 2.500 de persoane, in 2013 aceasta a scazut la 4 la suta, ceea ce inseamna  900 de decese, in centrele unde s-a implementat actiunea prioritara, potrivit unui studiu realizat de Societatea Romana de Cardiologie. Ministerul Sanatatii a alocat 20,2 milioane de lei pentru achizitia de materiale sanitare si consumabile pentru interventii angiografice, angioplastie, stenturi, baloane pentru angioplastie, sonde pentru ecografie intravasculara, dispozitive pentru punctie – biopsie miocardica.

Actiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor critici cu leziuni traumatice acute va asigura finantarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteza necesare interventiilor chirurgicale la pacientii cu fracturi, vizand o gama larga de specialitati chirurgicale (neurochirurgie spianla, ortopedie-traumatologie, chirurgie maxilo-faciala) si acopera un numar foarte mare de victime. Ministerul Sanatatii a alocat 1.762.000 de lei pentru tratamentul leziunilor traumatice acute neuro-craniene si/sau viscro-craniene, vertebro-medulare si ale membrelor sau centurilor care necesita implanturi allo-plastice pentru restabilirea anatomo-functionala a regiunii sau segmentelor interesate in primele 48 de ore de la producerea leziunilor, pentru achizitia de materiale sanitare necesare in neurochirugie, chirurgie buco-maxilo-faciala, ortopedie si ortopedie pediatrica (fixatoare interne si externe, placi, mese speciale, suruburi, burghie, brose, substituenti ososi, ciment pentru reconstructie osoasa, etc). Programul se va desfasura in 18 unitati sanitare.

 

investigatie_AVCActiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor cu accident vascular cerebral finanteaza medicamentele trombolitice care asigura dezobstructia vasului cerebral trombozat si vindecarea pacientilor cu AVC. Aceasta patologie este una dintre cauzele majore de mortalitate si handicap, cu implicatii serioase la nivel individual, familial si socio-economic. Interventia de urgenta prin mijloace farmacologice sau tehnici minim invazive reprezinta solutia moderna de salvare si prevenire a handicapului pentru acesti pacienti. Ministerul Sanatatii a alocat 1,4 milioane de lei pentru achizitii de medicamente fibrinolitice si a materialelor sanitare necesare perfuzarii pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic in fereastra de oportunitate terapeutica de 4 ore de la producere, achizitii de materiale sanitare, dispozitive si substante necesare pentru embolizare pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral hemoragic sau cei aflati in risc major de a suferi un asemenea accident, achizitii de materiale sanitare, dispozitive si substante necesare pentru neuroradiologie interventionala, cu rol curativ pentru accidentele vasculare hemoragice sau ischemice.

 


Adaugati un comentariu


 

*