Inca un medicament retras din farmacii: tetrazepam

9 iulie 2013 | 0 comentarii |

tetrazepamLa noi, ca la nimeni: se retrag de pe piata medicamente unul dupa altul, dar noi aflam abia dupa ce farmaciile, mai ales marile lanturi farmaceutice care detin cantitati importante din fiecare medicament aflat la vanzare, si-au terminat stocurile.  Ar fi multe de spus despre motivul pentru care reactionam cu intarziere, dar deocamdata va informam ca s-a constatat ca ani de zile ne-am tratat cu un medicament care s-a dovedit a avea reactii adverse severe si, probabil, nimeni nu a stiut cauza acestora.

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu, a anuntat astazi, ca inca un medicament, este vorba despre tetrazepam, comercializat sub denumirea de Relaxam, a fost retras de pe piata, pentru ca provoca reactii adverse dermatologice severe.

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a recomandat la sfarsitul lunii aprilie, suspendarea a comercializarii medicamentelor care contin tetrazepam, in toate tarile comunitare, din cauza unor posibile reactii cutanate.

 

relaxare musculara _0Grupul european de coordonare (CMDh) al EMA, din care fac parte toate agentiile europene pentru medicamente, a evaluat cazul dupa ce a primit un raport defavorabil al Comitetului pentru evaluarea riscurilor in materie de farmacovigilenta (PRAC).

EMA a precizat ca beneficiile medicamentului nu depasesc riscurile asociate consumului sau, mentionand printre reactiile adverse identificate asa-numitul sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica, eritemul multiform si o eruptie cutanata cu euzinofile.

Agentia le-a recomandat insa pacientilor care iau acest medicament sa nu intrerupa administrarea lui in mod brusc si fara recomandarea medicului, ci sa discute cu acesta pentru gasirea unei alternative.

Revizuirea medicamentelor care contin tetrazepam a inceput in luna ianuarie, la cererea Frantei, unde se inregistrasera reactii cutanate grave.

Tetrazepamul, al carui nume comercial mai cunoscut este Myolastan, este folosit mai ales pentru relaxarea muschilor, dar si in cazul unor dureri acute provocate de contracturi, in special ale spatelui si gatului. Produsul face parte din portofoliul companiei farmaceutice Sanofi Aventis, care detine in Romania fabrica de medicamente Zentiva, in Bucuresti.

 

Farm. Razvan Prisada

Farm. Razvan Prisada

Tot in luna iunie, producatorul medicamentului antigripal Fervex a decis retragerea temporara a produsului de pe piata, dupa ce, in urma unui control s-a gasit in compozitia sortimentului cu aroma de zmeura (care nu s-a comercializat in Romania), o flora microbiana atipica. Preventiv, a fost decisa retragerea si a celorlalte produse Fervex, pentru verificari suplimentare.

Tot in iunie, si anticonceptionalul Cilest a fost retras de pe piata, pe motiv ca nu ar oferi 100% garantia a contraceptiei. Producatorul, Johnson & Johnson, a decis voluntar retragerea de la vanzare a 32 de milioane de cutii cu acest produs, dupa ce a primit reclamatii de la cateva femei care au folosit acest contraceptiv, ca au ramas insarcinate.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Buzau, Razvan Prisada, spune insa ca pacientii nu trebuie sa se alarmeze, pentru ca „mai frecvent decat se afla in media sunt retrase medicamente de pe piata, din diferite motive, dar practica este una care trebuie apreciata, pentru ca producatorii, de obicei nume puternice in industria farmaceurica, fac acest lucru la cea mai mica suspiciune, dand dovada de seriozitate, in ciuda unor pierderi semnificative, tocmai pentru a-si proteja brandul”, mentionand ca reactii adverse severe sau care sa puna in pericol sanatatea si viata pacientilor nu pot exista, pentru ca un medicament este pus pe piata, deci se afla la dispozitia medicilor si a pacientilor, numai dupa perioade indelungate de teste si un intreg ciclu de evaluari si aprobari.


Categorii: Actual, Companii, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*