Alegeri locale 2020: Constantin Toma și-a adjudecat încă un mandat la Primăria Buzău

28 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Acesta a obținut un scor uriaș, de peste 78%, având și o majoritate confortabilă în Consiliul Local. Medicul Adrian Zoican, următorul clasat, a obținut 7,4% din voturi, iar ceilalți candidați s-au situat sub pragul electoral.  

 

Buzoienii și-au ales primarul și consilierii de care va depinde viitorul comunității în următorii patru ani. Deși de oamenii aleși la acest scrutin depinde dezvoltarea municipiului și continuarea proiectelor din infrastructură, educație și sănătate, mulți buzoieni au ales să nu se prezinte la vot, în ciuda faptului că vremea a fost frumoasă, iar riscul epidemiologic, pe care unii l-au invocat, a fost poate chiar mai mic decât cel de la supermarket sau de la piață, datorită măsurilor de prevenție care au fost luate.

Procesul electoral a decurs mai anevoios decât de obicei, din cauza regulilor impuse de pandemie, fiecare votant trebuind să treacă proba termometriului și să-și dezinfecteze mâinile la intrarea și la ieșirea din secția de vot.

Rezultatele au arătat că deși s-au înscris în cursă pentru fotoliul de primar nu mai puțin de 9 candidați, singurii care au contat au fost primarul în funcție Constantin Toma (PSD), care a obținut 78,08% din sufragii, și medicul Adrian Zoican (PNL) care s-a situat însă la mare distanță, obținând doar 7,3% din voturi.

 

Ieri dimineață, la ieșirea din secția de votare, Constantin Toma a declarat că a votat „pentru viitorul Buzăului, pentru prosperitate, educație, cultură, infrastructură” și a promis că „se vor face și mai multe în următorii ptru ani, care aș spune că sunt ani decisivi, istorici pentru Buzău”, subliniind că „e un vot foarte important pentru toți buzoienii și de ce nu, pentru viitorul acestui oraș”.

El a fost însoțit la secția de votare de președintele partidului, Marcel Ciolacu, și de candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, după care au mers împreună la secțiile unde au votat Ciolacu și Neagu.

Constantin Toma a obținut cel mai bun scor din țară, cu 17 procente mai mult decât PSD, partidul care l-a propus, și de zece ori mai mult decât medicul Adrian Zoican (PNL), următorul clasat, care a obținut 7,4% din voturi.

 

Dr Adrian Zoican

La rândul său, dr. Adrian Zoican a subliniat că „este o zi mare, o zi de sărbătoare, în care toți buzoienii trebuie să vină la vot, pentru a-și exprima opțiunea politică și a alege administrația orașului și a județului. Votul durează ceva mai mult decât în mod obișnuit, din cauza procedurilor legate de pandemie, dar sistemul funcționează, se votează, chiar dacă într-un ritm ceva mai lent. (…) Vă rog să votați așa cum vă dictează conștiința, dar important este să votați. Este frumos afară, e soare, așa că sperăm ca viitorul să fie bun”, a zis Zoican la ieșirea din secția de votare.

Ceilați candidați la fotoliul de primar aproape că nici n-au contat pentru buzoieni, aceștia au obținut între 140 și 1.700 de voturi, situându-se sub pragul electoral: Constantin Florescu (PMP) – 4,4%, Irinel Cârstea (USR) – 4,1%, Constantin Ionescu (Pro România) – 2,4%, Ion Viorel (ALDE) – 1,5%.

 

Este adevărat că la vot nu s-au prezentat decât puțin peste 38% dintre buzoienii cu drept de vot, dar cei care și-au exprimat opțiunea au ales ca primarul în funcție să-i reprezinte încă un mandat

Constantin Toma și-a anunțat victoria încă de azi-noapte, când a estimat că are un scor de peste 70% și nu s-a înșelat. „Se prefigurează un scor zdrobitor!”- a spus acesta, mulțumind buzoienilor fără de care „nu aveam nicio șansă. Fără ideile lor, fără sfaturile lor, fără motivarea lor nu puteam realiza nimic. Este un reultat uimitor, s-a muncit foarte mult, uneori riscându-mi sănătatea și chiar liberatatea, dar vom avea majoritate în CLM, iar împreună cu acești tineri pe care i-am cooptat, vom face să avem patru ani istorici pentru Buzău, va deveni unul dintre cele mai competitive orașe din România”, a subliniat primarul Constantin Toma, anunțând că în următoarea săptămână își va lua concediu și-i va delega atribuțiile viceprimarului Ionuț Apostu, cu care va face echipă și în următorul mandat.

 

În ceea ce privește votul politic, PSD a obținut majoritatea și în Consiliul Local Municipal,  unde are 61,4%. PNL a obținut 13,8% din sufragii, USR – 7%, PMP – 6,4%, ALDE – 4,7% și Pro România – 3,1%.

Între consilierii PSD aflați pe locurile eligibile se află un farmacist, un medic stomatolog și un psiholog, ceea ce sugerează că primarul Toma are de gând, în următorul mandat, să acorde o mai mare atenție și sistemului medical, după ce în primul s-a concentrat în special pe infrastructură și educație. Astăzi, primarul Toma a mulțumit din nou buzoienilor, atât pentru încrederea pe care i-au acordat-o pentru încă un mandat, cât și pentru voturile acordate consilierilor săi. „Dragi buzoieni!Vă mulțumesc din suflet că ați votat echipa mea de consilieri și pe mine ca primar, cu niște procente istorice pentru Buzău! Iar cu peste 78% voturi din partea dumneavoastră pentru primar, sunt pe primul loc pe țară! Vă iubesc!

În municipiul Buzău au votat 38.878 de persoane, adică 35,68% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste.

 


Adaugati un comentariu


 

*