Centre medicale private, în centralele termice dezafectate din Buzău

2 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Într-un fost punct termic, psihologul Laura Coman a înființat un Centru de Psihologie Clinică, în care pot fi oferite servicii integrate de terapie pentru peste 150 de copii cu tulburări din spectrul autist.

 

Punctele termice dezafectate din municipiul Buzău sunt reactivate, printr-o nouă utilitate. Deocamdată, pentru domeniul medical și medico-social par să reprezinte o oportunitate. Primul pas în această direcție a fost făcut de Spitalul privat „Sf. Sava”, care într-o astfel de locație a deschis, în urmă cu câțiva ani, o secție exterioară de Radiologie și investigații medicale, la care a anexat ulterior un cabinet de Oncologie medicală și o farmacie cu circuit închis pentru tratamentele oncologice.

Astăzi, un alt întreprinzător privat, psihoterapeutul Laura Georgiana Coman, a inaugurat, într-o altă astfel de locație, un Centru de Psihologie Clinică, în care sunt oferite terapii interate copiilor cu tulburări din spectrul autist.

Tulburările din spectrul autist (TSA) afectează tot mai mulți copii din întreaga lume. În România, incidența este mai mare decât cea globală, iar în ultimii 20 de ani s-a înregistrat o creștere de 10 ori a numărului de cazuri, susțin specialiștii în psihiatrie infantilă. Tulburările din spectrul autist generează implicații majore în viața unei familii unde un copil este suspectat de comportament și dezvoltare atipică. Din păcate nu există teste medicale sau analize care să ateste prezența sau absența acestei tulburări, iar diagnosticul se pune strict pe baza observării și evaluării comportamentului copilului.

 

Există însă, din fericire, terapii specifice la care, dacă ar avea acces, mulți dintre acești copii ar putea fi recuperați și ar avea o viață normală, s-ar putea integra perfect în societate. Terapiile din acest domeniu sunt, însă, de lungă durată și costisitoare, statul nu acoperă decât o parte infimă a acestor nevoi, ONG-urile care dezvoltă programe speciale pentru acești copii nu fac față solicitărilor, iar mulți dintre părinți nu și le permit.

În Buzău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului  (DGASPC), cu sprijinul  Consiliului Județean, poate oferi, prin Centrul de zi „Dumbrava Minunată”, servicii integrate de recuperare a copiilor și tinerilor cu autism, sindrom Down sau ADHD, pentru maxim 80 de beneficiari. Numărul celor care ar avea nevoie de ajutor este însă cu mult mai mare, iar numărul specialiștilor și mai ales al centrelor finanțate de la buget este departe de ceea ce ar fi necesar.

Astăzi, o nouă speranță a prins contur, odată cu inaugurarea unui centru de terapie pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Investiția, integral privată, s-a ridicat la aproape 40.000 de lei și a fost realizată de psihologul Laura Coman și familia ei. Deși este un centru privat, acesta funcționează cu sprijinul Asociației „Micul Îngeraș”, prin care o parte din copiii care provin din familii ce nu-și permit să achite costurile terapiei sunt sponsorizați.

 

Laura Coman

Laura Coman a venit în Buzău în urmă cu 7 ani, a început să ofere sericii de recuperare unui singur copil, iar treptat, datorită rezultatelor obținute, a avut din ce în ce mai multe solicitări. Pentru a putea oferi ajutor cât mai multor familii, atât din Buzău cât și din alte județe și chiar a unor români stabiliți în străinătate, cărora le-a fost recomandată de medicii care au evaluat progresele copiilor tratați de ea, a trebuit să-și mărească echipa. Așa că a angajat încă un psiholog și doi psihopedagogi, iar periodic vin în ajutorul copiilor și voluntari (studenți, elevi, persoane specializate în terapia ABA).

Era însă nevoie și de o altă locație, așa că în urmă cu doi ani a cerut sprijin Primăriei Buzău și astfel s-a născut ideea înființării centrului inaugurat astăzi, unde peste 70 de copii cu tulburări din spectrul autist beneficiază acum de terapie, dar centrul are capacitatea de a primi cel puțin un număr dublu de beneficiari.

Suntem solicitate de un număr extraordinar de mare de copii. Am ajuns, în locația anterioară, să nu mai facem față, astfel că a trebuit să ne dezvoltăm, pentru a putea ajuta cât mai mulți copii. În momentul de față avem 72 de copii care beneficiază de serviciile noastre, în această locație. Marea majoritate a copiilor care beneficiază de serviciile noastre sunt cu autism și cu diverse forme de tulburări din spectrul autist, au tulburări de limbaj sau nu vorbesc absolut deloc, sunt copii cu sindrom Down, cu diverse sindroame genetice chiar și nespecificate, cu tulburări de comportament, tulburări de socializare sau de achiziții vis-a-vis de programa școlară sau de grădiniță”, explică psihoterapeutul.

 

Centrul de Psihologie Clinică înființat de Fundația „Micul  Îngeraș” funcționează pe bulevardul 1 Decembrie 1918, bloc 6E-6H, în jumătate din fostul Punct Termic 40, la parter și etaj, unde au fost amenajate câte cinci cabinete, o sală de socializare, birouri și grup social. Părinții asistă la terapie din exterior, unde pot urmări, pe un monitor, ceea ce se întâmplă în sălile de terapie. „În cabinet intervine autoritatea noastră asupra copiilor. Ce se întâmplă dincolo de prag e meseria noastră. (…) Toți copiii, indiferent de diagnosticul pe care îl prezintă, atâta timp cât ne permite diagnosticul și nu este o boală degenerativă, au șanse de recuperare mari și foarte mari, dacă intervenția se face la o vârstă mică, începând de la 2 – 3 ani. Avem copii care vin la vârsta de 9 ani și nu mai putem recupera mare parte din achizițiile pe care le-au pierdut. Cu cât se intervine mai repede, indiferent de diagnostic, cu atât se recuperează mai mult și mai rapid. În cazul copiilor care vin cu deficiențe mai puțin grave și care nu reușesc să învețe singuri, oferim o alternativă la programele care sunt și în programa școlară sau la grădiniță. În cazul copiilor cu autism oferim baza de imitație, pentru că el nu reușește să imite din proprie inițiativă un comportament normal al copilului sau al adultului (spălatul pe dinți spre exemplu)”, detaliază Laura Coman modul în care se lucrează cu copiii care vin la recuperare.

 

O oră de terapie costă 50 de lei, însă cele mai multe familii beneficiază, prin Fundația „Micul Îngeraș”, de sponsori care le ajută să suporte costurile. Laura Coman spune că au existat și cazuri în care a oferit aceste servicii gratuit, iar primarul Constantin Toma, prezent la inaugurare, a felicitat-o pe tânăra care „împreună cu părinții ei a reușit să pună în practică o idee minunată, aceea de a ajuta copiii cu probleme să intre într-o viață normală” și a promis că, prin Direcția de asistență socială, va face „un program de sprijin împreună cu Laura, astfel încât să putem ajuta cel puțin o parte din acești copii, pentru a deveni copii normali și familiile lor să se bucure de ei”.

Autismul este o tulburare comportamentală, caracterizată prin modificări calitative ale comunicării, interacțiunii și imaginației sociale, prin restrângerea ariei de interese și, adeseori, prin manierism și comportări repetitive stereotipe. Hipo- sau hiper-sensibilitatea senzorială față de mediu reprezintă trăsături frecvent întâlnite.

De cele mai multe ori, părinții sunt cei care observă faptul că micuțul lor are comportamente neobișnuite, comparativ cu ceilalți copii. Aceste nereguli sunt confirmate, de obicei, de medicul de familie sau de pediatru, care recomandă părintelui ca micuțul suspect de o tulburare din spectrul autist să fie evaluat de un specialist în evaluarea dezvoltării comportamentale, sociale și de limbaj și i se recomandă intervenția timpurie.

 

Autismul este cea mai răspândită dizabilitate din cadrul grupului de tulburări pervazive de dezvoltare („Pervasive developmental disorders”) și apare înaintea vârstei de trei ani. Se caracterizează prin funcționarea deviantă și/sau întârziată în interacțiune socială, comunicare verbală sau nonverbală, comportament, tulburarea putând fi însoțită de fobii/ stereotipii, perturbări ale somnului și ale alimentației și gesturi auto-agresive.

Autismul are mai multe grade de afectare, care se caracterizează prin manifestări de intensitate diferită. Caracteristicile comportamentale și deficiențele mintale diferă, de la o manifestare de nivel mediu, la una foarte severă. Identificarea precoce a condiției va fi urmată de tratamentul și terapia adecvată pentru un parcurs optim spre recuperare.

Un diagnostic corect și stabilit la timp va fi urmat de accesul la terapii care vor îmbunătăți zonele de dificultate și calitatea vieții. O diagnosticare completă implică o echipă multidisciplinară de specialiști: logoped, pediatru, neurolog pediatru, psihiatru, fizioterapeut, kinetoterapeut, psihoterapeut specializat în terapie ocupațională, medic orl, etc.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*