Protocol interministerial în sprijinul copiilor cu autism

Planul de măsuri asupra căruia au căzut de acord reprezentanții ministerelor Sănătății, Educației și Finanțelor, împreună cu cei ai CNAS, va fi pus în aplicare în urătorii trei ani, începând cu 1 iunie 2019.

 

Pe lângă activitățile organizate în toată țara de ONG-uri și instituții publice, cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, autoritățile centrale s-au folosit de acest prilej pentru a parafa un protocol de colaborare ce vizează îmbunătățirea accesului copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA) la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.

Acordul a fost semnat ieri, de către Ministerul Sănătății, Ministerul de Finanțe, Ministerul Educației și Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, și prevede un set de măsuri ce urmează a fi puse în practică în următorii trei ani, începând din al doilea semestru al acestui an, de la 1 iunie.

Cu acest prilej, premierul Vasilica Dăncilă a subliniat măsurile adoptate de Guvern în favoarea persoanelor cu probleme speciale în general, și a celor cu tulburări din spectrul autist în special, menționând că ea însăși, ca mamă, a încercat să se pună în locul părinților cu copii marcați de astfel de afecțiuni și a anunțat noile măsuri care vor fi aplicate în viitorul apropiat pentru sprijinirea și integrarea copiilor cu TSA, subliniind sprijinul pe care l-a oferit actrița Manuela Hărăbor, mamă a unui copil cu autism, membrilor Executivului care au realizat programul ce va fi aplicat conform acestui protocol care va crește șansele de recuperare a copiilor cu tulburării din spectrul autist.

 

Măsurile asupra cărora reprezentanții celor trei ministere și cei ai CNAS au căzut de acord constau în crearea unui subprogram pentru autism în cadrul Programului național de sănătate mintală, precum și în demararea unui program  de instruire în ceea ce privește copiii cu autism, adresat cadrelor didactice, consilierilor şcolari şi asistenţilor sociali. Nu în ultimul rând, un astfel de program de instruire se va adresa și familiilor copiilor cu tulburări din spectrul autist.

Referitor la semnarea acestui protocol, CNAS a transmis, printr-un comunicat, că în România sunt, în prezent, decontate prin intermediul acestei instituții, serviciile medicale de psihiatrie pediatrică, precum şi serviciile psihologice, de logopedie, kinetoterapie şi fiziokinetoterapie, conexe actului medical, necesare pacienţilor cu tulburări din spectrul autist, dar şi serviciile de consiliere a familiilor persoanelor respective.

Pentru stimularea acordării ajutorului necesar în cazurile de tulburări din spectrul autist, CNAS are în plan ca în acest an să majoreze numărul de puncte corespunzătoare serviciilor conexe actului medical, ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, ceea ce va stimula acordarea ajutorului necesar în cazul acestor copii”, a spus președintele CNAS, Adriana Cotel, subliniind însă că numărul mic al medicilor specializați în psihiatrie pediatrică din țară rămâne, în continuare, o problemă.

 

Adriana Cotel, Sorina Pintea

Acest aspect a fost confirmat și de ministrul Sorina Pintea, care a precizat că deși în ultimii doi ani au fost scoase posturi pentru această specializare la Rezidențiat, numărul de specialiști rămâne unul redus.

Ministerul Sănătăţii a elaborat manuale de instruire destinate consilierilor şcolari din sistemul educaţional în vederea depistării precoce şi intervenţiei în cazul tulburărilor de dezvoltare pentru copii şi adolescenţi, inclusiv tulburărilor de spectru autist. Prin acest protocol creăm un nou program prin care să dezvoltăm această chestiune. Astfel, 600 de consilieri şcolari la nivel naţional au beneficiat de sesiuni de instruire menite să contribuie la identificarea şi intervenţia timpurie a copiilor cu tulburări din spectrul autist din învăţământul preşcolar şi primar. Educaţia parentală este, de asemenea, printre obiectivele importante ale Programului naţional de sănătate mintală. Ştim că identificarea timpurie a copiilor cu tulburări de spectru autist le oferă acestora cea mai bună şansă de recuperare, odată ce sunt incluşi în servicii de psihoterapie şi asistenţă psihopedagogică. Cu acest protocol majorăm numărul de ore prin care aceşti copii pot fi recuperaţi”, a mai spus Pintea, după semnarea protocolului.

 

Manuela Hărăbor

Emoționant a fost însă discursul actriței Manuela Hărăbor, mamă a unui copil de 29 de ani cu autism, care în toți acești ani a dus o luptă permanentă cu guvernele și societatea, pentru ca, pe de o parte, decidenții să acorde mai mult sprijin diagnosticării, tratării și integrării copiilor cu TSA, iar pe de altă parte, societatea să înțeleagă nevoile acestora și să-i accepte, astfel încât recuperarea lor să fie posibilă. Manuela Hărăbor a considerat semnarea acestui protocol „cel mai frumos cadou pe care Dumnezeu mi l-a oferit” chiar cu prilejul zilei sale de naștere. Ea a subliniat că a și uitat de câte ori a fost la Palatul Victoria și cu câți premieri a vorbit de-a lungul anilor, dar este prima dată când demersurile ei s-au și materializat. „Protocolul care s-a semnat astăzi cred că este un moment istoric, pentru că este prima dată când s-a făcut un prim pas și aș ruga, mai departe, poate prin intermediul mass-media, să înțeleagă și restul societății civile că copiii noștri nu duc o bătălie politică, că pe Andrei (fiu ei -n.r.) prea puțin îl interesează cum se numește președintele României sau prim-ministrul și din ce partid vin, și că ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că acești copii sunt și ei cetățeni ai acestei țări, au și ei drepturi și, da, poate au nevoie de mai mulă înțelegere și mai mult sprijin din partea tuturor”, a punctat Manuela Hărăbor.

 

Tot în cursul zilei de ieri, Centrul de Autism Marea Neagră din Constanța a anunțat că ședințele de terapie pe care le asigură pentru copiii cu această afecțiune vor fi susținute și cu ajutorul a doi roboți terapeutici de ultimă generație. Prima ședință cu roboții terapeutici Nao a avut loc ieri, momentul lansării proiectului nefiind ales întâmplător, ci ținând cont de semnificația specială a datei de 2 aprilie.

Robotul Nao este socotit drept cel mai spectaculos robot umanoid din întreagă lume, a ajuns să lucreze în peste 200 de instituţii de învăţământ, vorbeşte 22 de limbi de circulaţie internaţională şi a fost prezentat în mai bine de 100 de ţări din întreagă lume. Nao a fost folosit în cadrul programului Robot for autism. Rezultatele obţinute sunt considerate spectaculoase de către specialişti, deoarece Nao reprezintă un puternic motivator pentru orice copil. Nao nu este o încercare, un test sau un prototip de robot, este o certitudine care s-a bucurat de multe upgrade-uri în aceşti 14 ani de când este lansat pe piaţă. În mod normal, copilul evita contactul cu specialistul, indiferent dacă este educator, profesor sau psiholog, dar în relaţia cu Nao, comunicarea şi tot ce ţine de interacţiune vine de la sine. Comunicarea reprezintă o recompensă pentru copil”, a declarat psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele centrului terapeutic din Constanța.

 


Adaugati un comentariu


 

*