Pacienții oncologici buzoieni se pot trata acum și în spitalul privat „Sf. Sava”

31 august 2019 | 0 comentarii |

Unitatea medicală a fost inclusă în Programul Național de Oncologie, astfel că, pe lângă consultații medicale, va asigura, gratuit, tratamentul medicamentos și monitorizarea pacienților, prin servicii decontate de CJAS.

 

Simona Anghel

Odată cu semnarea contractelor pe anul în curs cu furnizorii de servicii medicale aflați deja în relații contractuale, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău a avut posibilitatea să încheie și contracte cu noi furnizori, care vor oferi pacienților din județ servicii decontate prin sistemul asigurărilor de sănătate.

Începând cu 1 august, avem și câțiva noi furnizori de servicii medicale. S-au încheiat contracte cu doi furnizori de transport sanitar privat neasistat (Expert Medical Transplort și Global Health Center), astfel că sperăm să se reducă timpii de așteptare atunci când este necesară intervenția Serviciului de Ambulanță-SMURD,  care în felul acesta se va putea concentra mai mult pe urgențele asistate. Avem, de asemenea, încă un furnizor de servicii de laborator (Centrul Medical Unirea – Rețeaua de sănătate Regina Maria)”, a precizat jr. Simona Anghel, președinte-director general al CJAS Buzău, pentru SănătateaBuzoiană.ro.

Cel mai important este însă, contractul încheiat cu spitalul privat „Sf. Sava” din municipiul Buzău, care a fost inclus în Programul Național de Oncologie. „O veste bună pentru pacienții buzoieni este că, acest spital are acum atât cabinet medical de Oncologie, cât și farmacie cu circuit închis, prin care va asigura tratamente care pot fi administrate în regim de spitalizare. În plus, are și un medic hematolog, astfel că pacienții buzoieni cu afecțiuni hematologice nu vor mai fi nevoiți să meargă la București pentru a fi diagnosticați, tratați și monitorizați”, mai spune președintele CJAS.

 

Constantin Alexandru – Spital Sf. Sava

Managerul unității medicale, Constantin Alexandru, ne spune că așa cum și-a propus încă de când s-a decis să se implice în sistemul medical, proiectul său este unul „de suflet”, prin care vrea să vină în sprijinul pacienților, mai ales al celor cu boli grave, din județ și chiar din județele limitrofe, care se adresează spitalului Sf. Sava și apreciază felul în care sunt tratați aici.

Spitalul nostru este unul specializat în boli cronice și îngrijiri paliative. Dispunem, de asemenea, de un ambulatoriu prin care oferim servicii medicale în multiple specialități, între care și oncologie. De curând, în echipa noastră a venit și dr. Cătălina Podariu, medic specialist hematologie. Așa cum se știe, există puțini medici cu această specializare în țară, ca să nu mai vorbim de județele limitrofe. În contextul în care aveam acești specialiști, am considerat oportun să oferim servicii integrate de oncologie și oncohematologie, pentru că există mulți pacienți care au nevoie de ele. Așa că am solicitat și ni s-a admis includerea unității medicale în Programul Național de Oncologie. Costurile pentru aceste afecțiuni sunt uneori imposibil de suportat de pacienții care, și așa trec printr-o suferință greu de imaginat, astfel că, deși deocamdată contractul cu CJAS nu acoperă integral decât medicamentele cu regim special eliberate prin farmacia proprie, avem posibilitatea să de a oferi chimioterapie gratuit, iar pe baza idtoricului creat, contractul pe anul viitor va putea fi suplimenta”, a explicat Alexandru, menționând că pacienții vor beneficia gratuit de aceste servicii.

 

Dr. Pompilia Băileșteanu

La rândul său, dr. Pompilia Băileșteanu, medic specialist ocolog cu  experiență în domeniu, inclusiv în Programul și subprogramele de oncologie, spune că „pentru început vorbim de continuarea consultațiilor și prescrierea tratamentelor specifice prin cabinetele de Oncologie și Hematologie din Ambulatoriu, dar și de servicii noi. Odată cu aprobarea intrării spitalului în program și a paturilor pentru internarea de zi a pacienților care necesită tratamente chimioterapice (citostatice, imunomodulatori etc.) și monitorizare în regim de spitalizare de zi, vom putea asigura astfel de servicii pentru pacientii care se adreseaza cabinetului de oncologie. Desigur, tot noi vom asigura și monitorizarea pacienților cu spitalizare continuă, internați în secțiile spitalului Sf. Sava și care au și probleme oncologice, în colaborare cu ceilalți medici specialiști ai spitalului”.

Programul Național de Oncologie este un program de sănătate asigurat de statul român și decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, pentru tratamentul bolnavilor de cancer înscriși în program. Pacienții oncologici beneficiază astfel de terapii oncologice gratuite pentru toate localizările cancerului, respectiv de tratamente cu citostatice, hormonoterapie, imunoterapie, terapii personalizate, simptomatice etc, fie în sistemul de spitalizare de zi, fie de spitalizare continuă, aplicându-se protocoalele oncologice în vigoare. Medicamentele, inclusiv cele de ultimă generație, sunt decontate de CNAS, prin PNS oncologie.

 

În contextul în care numărul pacienților cu afecțiuni oncologice este din ce în ce mai mare, tratamentul acestora, atât în ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare, în unitățile medicale private, a devenit o necesitate. Neputând face față prin unitățile medicale publice existente la numărul mare de pacienți, Ministerul Sănătății și CNAS au acceptat decontarea servicilor medicale de care au nevoie pacienții cu afecțiuni oncologice și prin unitățile medicale private, prin subprogramele pe care acestea le pot asigura, fără ca pacientul să suporte costuri suplimentare.

În județul Buzău, Spitalul Județean de Urgență a fost, până acum, singura unitate medicală în care era asigurat tratamentul și monitorizarea acestor pacienți.

Începând cu această lună, CJAS a încheiat însă contract și cu Spitalul „Sfântul Sava”, care dispune de cabinete medicale specializate și de cinci paturi pentru spitalizare de zi pentru tratarea și monitorizarea bolnavilor cu afecțiuni oncologice și oncohematologice.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*