Au început controalele premergătoare Paștelui

DSVSA și DSP Buzău vor efectua, în perioada următoare, o serie de acțiuni tematice, în târgurile și piețele din județ, precum și la unitățile de sacrificare a mieilor și la producători.

 

Planul de măsuri specifice pentru buna desfășurare a Sărbătorilor Pascale a fost demarat, la începutul acestei săptămâni, la nivelul întregului județ. Peste mai puțin de o săptămână, Lumina Învierii va intra în casele credincioșilor catolici, iar peste în primul week-end din luna aprilie, în cele ale credincioșilor ortodocși.

În scopul prevenirii îmbolnăvirii populației și a comerțului necorspunzător sau ilicit, autoritățile sanitare dar și cele de ordine publică sunt angrenate, în perioada următoare, într-o serie de acțiuni specifice, care se vor desfășura în întreg județul, atât în perioada premergătoare cât și în timpul Paștelui. Anul acesta, mieii sunt mai mici și mai puțini, iar medicii ne atrag atenția că în cazul celor mai mici de 14-15 kg. în viu, carnea poate conține toxine, pentru că rinichii animalului nu sunt suficient dezvoltați pentru a elimina acidul uric.

În sarcina inspectorilor Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) vor intra astfel o serie de controale efectuate în piețe, târguri de animale, unități de sacrificare a mieilor, centre de procesare și unități de alimentație publică. Aceștia vor verifica dacă sunt respectate normele de igienă și prevederile ce reglementează activitatea acestor unități.

 

Pentru acest an, la nivelul județului Buzău vor funcționa șase puncte autorizate pentru sacrificarea mieilor, în abatoarele societăților Carpatic Lamb Vernești, Frasinu S.A. Buzău, Ferm Com Prod Căldărăști, Biamih Agro Pogoanele, Carmozimbrul Râmnicu Sărat și N 2001 Com Impex SRL.

Începând de ieri, până la data de 7 aprilie, inspectorii DSVSA Buzău vor avea ca sarcină verificarea condițiilor de sacrificare a mieilor în aceste abatoare.

În funcție de solicitările care vor fi primite din partea administrațiilor locale, DSVSA se va ocupa, în aceeași perioadă, de avizarea temporară a spaţiilor pentru sacrificarea mieilor, în care să fie asigurate condiţiile de igienă şi bunăstare a animalelor şi care vor fi permanent supravegheate de medicii veterinari oficiali pe toată perioada funcţionării.

O saltă sarcină care revine în perioada următoare inspectorilor sanitar-veterinari este efectuarea de controale, împreună cu polițiștii de la IPJ Buzău, în târguri, oboare şi pieţe, precum şi pe șoselele din județ, pentru verificarea legalităţii provenienţei, sacrificării, transportului şi comerţului cu animale şi produse de origine animală.

 

O altă serie de controale va avea loc la unitățile care produc şi valorifică produse specifice acestei perioade (abatoare, unităţi de procesare carne/lapte, măcelării, carmangerii, unităţi de panificaţie/ patiserie/ cofetărie, magazine de desfacere ouă/produse lactate, etc.) în scopul verificării modului în care se respectă condițiile de fabricare, de igienă, existenţa documentelor însoţitoare, etichetarea produselor și trasabilitatea acestora. La aceste activități vor lua parte și inspectori din cadrul DSP Buzău, împreună cu cei de la DSVSA și reprezentanți ai Direcției Agricole Județene.

Vor fi avute în vedere și unitățile de alimentație publică ce vor organiza mese festive cu ocazia Sărbătorilor Pascale, care vor fi verificate în perioada următoare de echipele mixte de inspectori de la DSP și DSVSA.

Poliștilor și jandarmilor le va reveni sarcina de a sigura măsurile de ordine publică ce se impun în perioada Sărbătorilor Pascale, mai ales în zona lăcașurilor de cult și în zonele de agrement.

Nu în ultimul rând, specialiștii de la ISU Buzău, vor efectua controale pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, în special a incendiilor, la lăcaşurile de cult şi pe traseele turistice.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*