Deputații au votat anularea tăierii sporurilor cadrelor medicale

21 martie 2019 | 0 comentarii |

 Farmaciştii, biologii sau chimiştii din spitale nu beneficiază, însă, de acelaşi „tratament”, așa că sindicatele sunt decise să protesteze în continuare.

 

Camera Deputaţilor a modificat și completat, miercuri, OUG 114/2018, care modifica Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice.  Actul normativ anulează tăierea sporurilor și încadrarea gărzilor în limita de 30% pentru cadrele medicale și prevede acordarea indemnizației de hrană personalului auxiliar din mediul universitar și a unor sporuri altor categorii de bugetari.

Începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare intrării în vigoare a prezentei legi, personalul de cercetare cu studii superioare din unităţile clinice, din institutele şi centrele medicale, care este confirmat în gradele profesionale corespunzătoare funcţiilor de la nr. crt. 1 – 13 ale lit. a.1, pct. 2, capitolul I, anexa nr. II la Legea nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de salariul de bază prevăzut pentru unităţi clinice stabilit de lege pentru anul 2022”, se precizează în textul actului normativ adoptat.

Este a zecea oară când legea, despre care fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu spunea că estecea mai bună legede după 1989, se modifică, într-un an și jumătate de când a intrat în vigoare. În programul de guvernare s-a prevăzut foarte clar: creșterile cele mai mari, până la nivelul anului 2022, sunt pentru medici și asistente, pentru a stopa exodul”, și-a găsit scuză fostul ministru.

 

Farmaciştii, biologii, chimiştii, psihologii sau fizioterapeuții din spitale rămân însă în continuare excluși de la acest „tratament”, deși, potrivit sindicatelor și reprezentanților Opoziției, aceștia au ajuns să aibă venituri mai mici decât asistenţii cu care lucrează.

Un efect al acestei situații este criza de specialiști. La Institutul Oncologic din Bucureşti, spre exemplu, laboratorul de radioterapie nu a putut fi acreditat, pentru că unitatea medicală nu a găsit un fizician pentru a-l angaja, deși postul a fost scos la concurs de mai multe ori. Salarizarea proastă, comparaţia pe care astăzi o fac anagajaţii din sistem cu medicul, face ca postul să nu devină atractivi pentru ei”, au subliniat liderii Sanitas.

Unii dintre social-democrați nici măcar nu știau că „medicii cercetători angajați în spitale sunt pe grila de la Cercetare și Educație și nu pe grila de la Sănătate”, așa cum a recunoscut deputatul Adrian Solomon, deși sindicatele au reclamat permanent că anumite categorii de salariați din sistemul medical și asistența socială nu au beneficiat de creșteri salariale.

 

Textul adoptat de deputați prevede, de asemenea, posibilitatea ca unităţile sanitare monospecialitate şi serviciile de ambulanţă să beneficieze de majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază, în vederea acordării sporurilor stabilite pentru fiecare dintre aceste unităţi sanitare, astfel încât să se asigure limita minimă a sporurilor prevăzute în regulamentul aprobat.

Sindicatele din Sănătate spun însă că vor continua protesteloe declanșate în ultima lună, până când autoritățile vor găsi soluții reale de rezolvare a revendicărilor membrilor noștri de sindicat din Sănătate și Asistență socială.

Miercuri, peste 150 de membri ai Federaţiei Sanitas au protestat în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, nemulţumiţi de efectele OUG 114/2018 şi ale Legii 153/2017 asupra celor care activează în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi medicinei şcolare. A fost a treia acţiune dintr-o serie de proteste programate de liderii Sanitas împotriva efectelor reglementărilor celor două acte normative.

Cu o săptămână în urmă, sindicaliştii au pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, iar în urmă cu două săptămâni au protestat în faţa Ministerului de Finanţe.

În calendarul de proteste stabilit de sindicalişti, un miting de amploare ar urma să aibă loc în Bucureşti, la începutul lunii aprilie.

 

Prin actul normativ adoptat miercuri, de deputați, mai multe categorii de bugetari vor primi salarii mărite. Astfel, personalul încadrat pe funcţiile de inspector şcolar general adjunct, inspector şcolar de specialitate şi inspector şcolar beneficiază de majorarea salarială cu 20%, iar personalul didactic din învăţământul special şi special integrat, precum şi din centrele judeţene de resurse şi de asistenţă educaţională, beneficiază de o majorare cu 15% a salariului de bază.

De asemenea, în situaţia în care, în urma promovării în funcţie, grad sau treaptă profesională ori a avansării în gradaţie, potrivit legii, rezultă un salariu de bază mai mic decât cel avut la data promovării sau avansării în gradaţie, se păstrează salariul de bază avut anterior promovării sau avansării în gradaţie.

Și personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale beneficiază de majorarea salariilor de bază, cu până la 25%. Au fost prevăzute, de asemenea, majorări ale salariilor pentru personalul de specialitate criminalistică din INEC.

Vor mai primi bani în plus experții criminalişti şi cei care lucrează în sistemul de probaţiune.

OUG  a fost adoptată cu 185 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă” și 30 de „abțineri”. Camera Deputaților este for decizional, astfel că va merge la promulgare.

 


Adaugati un comentariu


 

*