Sanitas a aniversat în stradă 31 de ani de la înființare

1 februarie 2021 | 0 comentarii |

Sindicaliști au protestat azi în fața Guvernului, solicitând investiții în sistemul sanitar și respectarea drepturilor salariale cuvenite.

 

Azi se împlinesc 31 de ani de la înființarea Federației Sindicale Sanitas, însă membri organizației preferă să numească această aniversare „30 de ani de istorie sindicală plus un an de pandemie”. Momentul marchează totodată și împlinirea unui an de criza sanitară generată de pandemie, criză resimțită din plin de profesioniștii din domeniul medical dar și de cei din asistența socială, motiv pentru care sindicaliștii au considerat că aniversarea de azi nu trebuie marcată într-un cadru festiv, ci printr-un nou protest de stradă.

Astfel în intervalul orar 12.00 – 13.00, membrii Consiliului Național al federației s-au aflat în Piața Victoriei, unde le-au reamintit autorităților revendicările aduse în atenția lor încă de la sfârșitul anului trecut.

Astfel sindicaliștii de la Sanitas au protestat de ziua lor pentru respectarea creșterilor salariale prevăzute pentru anul 2021 și repararea inechităților generate de legea salarizării personalului bugetar de față de categoriile de salariați cu cele mai mici venituri din sistem, raportarea sporurilor la salariul de bază aflat în plată – în special a sporurilor pentru condiții de muncă – pentru toți angajații din sistemul sanitar și acordarea stimulentului de risc pentru angajații din asistența socială, pentru lunile de stare de urgență din 2020.

 

Nu în ultimul rând, pe lista solicitărilor a fost adăugată și realizarea unei strategii naționale de investiții în sistemul sanitar, atât în infrastructura spitalicească, cât și în resursa umană, pentru a nu mai trece prin tragedii precum cele de la Piatra Neamț si Institutul Matei Balș.

Criza pandemică pe care o traversăm de mai bine de 12 luni a scos la iveală o multitudine de dificultăți structurale ale sistemului sanitar și ale celui de asistență socială. Multe dintre ele sunt rezultatul politicilor păguboase și incoerente aplicate în ultimii 30 de ani. Atragem atenția guvernanților că nu-și mai pot permite luxul de a ignora aceste probleme sau de a le trata doar prin prisma intereselor politice imediate. Populația acestei țări are dreptul la un sistem public de sănătate și de asistență socială la standarde europene”, se arată în comunicatul transmis de sindicaliști.

Totodată, aceștia au transmis și un mesaj către toți membrii sindicatului, făcând un apel la unitate și solidaritate în această perioadă dificilă.

 

Mesajul transmis sindicaliștilor face un rezumat al problemelor cu care sistemul sanitar s-a confruntat de la debutul pandemiei, avertizând totodată că nici anul care abia a început nu se anunță a fi unul mai ușor.

Odată cu izbucnirea pandemiei la nivel global, prioritățile noastre de negociere și reprezentare sindicală s-au schimbat: primele eforturi s-au îndreptat către asigurarea respectării normelor de siguranță la locul de muncă pentru membri noștri și existența necesarului de echipamente și materiale de protecție. Au urmat presiunile pentru recunoașterea drepturilor angajaților din spitalele declarate Covid, pentru redeschiderea dialogului social și pentru respectarea legilor în vigoare. Criză de materiale și de echipamente, criză de resurse, lipsă de personal calificat și epuizarea excesivă a celor angajați, nerespectarea drepturilor, inclusiv a celor salariale, promisiuni politice neonorate, lipsă de transparență instituțională, cadru legal incomplet și chiar discriminator în anumite situații;  acestea au fost problemele majore pentru rezolvarea cărora noi toți – lideri și membri, organizații de bază, județene și naționale – am folosit toate pârghiile de presiune și de negociere legale pe care le-am avut la dispoziție. Iar 2021 nu se anunță deloc mai ușor! Criza a adâncit problemele celor două sisteme, a scos la iveală fisuri, a arătat o mulțime de puncte slabe. Prin eforturile noastre conjugate am obligat autoritățile să găsească soluții la o parte dintre ele, însă mai sunt multe de făcut. Și în sănătate, și în asistență socială. Pentru că instituțiile desemnate să administreze cele două sisteme judecă problemele mai degrabă prin prisma mizei politice, și nu prin cea a responsabilității față de societate și de cetățeni!  Atunci când interesele lor o cer, suntem eroi în alb! Altfel, suntem bugetari consumatori de resurse!” se arată în mesajul către sindicaliști semnat de Biroul Operativ al federației.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*