Medici și pacienți, invitați la Conferința Națională de Mastocitoză

21 martie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul științific a ajuns la a doua ediție și va fi organizat pentru a marca Ziua Națională de Luptă Împotriva Mastocitozei.

 

Anul acesta va fi marcată. pentru a doua oară. Ziua Națională de Luptă Împotriva Mastocitozei. Data de 25 martie a fost aleasă anul trecut, pentru a reaminti publicului larg și mai ales a autorităților, situația pacienților diagnosticați cu această afecțiune. Inițiativa a aparținut asociației Suport Mastocitoza România, care reprezintă interesele celor aproximativ 100 de pacienți români care suferă de această afecțiune încadrată în categoria bolilor rare.

Odată cu stabilirea datei pentru marcarea acestei zile a fost organizat și primul eveniment științific de anvergură din România, dedicat exclusiv acestei boli, președintele asociației, Nicoleta Vaia, precizând la acel moment că dorește să facă o tradiție din organizarea Conferinței Naționale de Mastocitoză.

Așa se face că anul acesta va avea loc a doua ediție a conferinței, care va fi organizată și de această dată în contextul manifestărilor dedicate Zilei Naționale de Luptă Împotriva Mastocitozei.

 

Data stabilită pentru acest eveniment este 29 martie, organizatorul principal fiind Centrul de Excelență în Mastocitoză din cadrul Spitalului Universitar de Urgență (SUUB), în parteneriat cu asociația Suport Mastocitoza România. Conferința va fi găzduită de amfiteatrul mare al SUUB, între orele 16.00 și 20.00, evenimentul fiind adresat în egală măsură specialiștilor din domeniul medical cât și pacienților, care vor avea posibilitatea să participe la o serie de workshop-uri organizate cu această ocazie.

Nicoleta Vaia a precizat că printre temele principale care vor fi dezbătute în cadrul celei de-a doua ediții a conferinței naționale de mastocitoză se vor număra terapiile noi în mastocitoză, registrul internațional de pacienți, situațiile de urgență în mastocitoză, manifestări alergice asociate bolii, diagnostic și prognostic în mastocitoză, abordarea interdisciplinară a mastocitozei și Sindromul de Activare Mastocitară.

 

Nicoleta Vaia

Printre participanți se vor număra principalii specialiști din țară implicați în tratarea pacienților cu mastocitoză, lista celor care vor conferenția incluzând nume precum prof. univ. dr. Ana Maria Vlădăreanu, conf. univ. dr. Horia Bumbea, conf. univ. dr. Cora Pop, conf. Univ. dr. Sabina Zurac, dr. Camelia Berghea și dr. Poliana Leru. Aceștia vor aborda din perspectiva specialistului temele enumerate mai sus, conferința națională urmând a fi completată de o serie de workshop-uri la care vor participa pacienții diagnosticați cu această afecțiune.

Mastocitoza este o boală oncologică hematologică ce constă in degranularea și migrarea mastocitelor cu informație oncologică în organe, semnul distinctiv al bolii fiind apariția unor pete roșii la nivelul pielii, pe toata suprafața corpului. Afecțiunea este încadrată în categoria bolilor rare, având o incidență anuală de 0,3 cazuri la suta de mii de locuitori.

 


Adaugati un comentariu


 

*