Ministrul Rafila susține că în trei săptămâni se termină valul cinci al pandemiei

21 februarie 2022 | 0 comentarii |

Cât despre un posibil val șase, ministrul Sănătății consideră că este prematur să se discute, câtă vreme nu se știe dacă și cât de agresive vor fi noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2 și nici care este gradul real de imunizare.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, susține că valul cinci al pandemiei COVID-19 ar urma să se încheie în trei săptămâni, trendul descrescător al infectărilor cu SARS-CoV-2 fiind unul „rapid” și în România, așa că și la noi, la fel ca în multe alte țări, se va reveni la „normalitate”.

Trendul descrescător se menține și este un trend descrescător rapid, atât în ceea ce privește numărul de cazuri, cât și rata de pozitivitate. Înregistrăm și un număr descrescător al cazurilor de deces. Un trend slab descrescător este la numărul de pacienți internați în ATI, cantonat în jurul a 1.100 de persoane internate. Este un indicator important pentru a putea aplica un calendar de ridicare a măsurilor de restricții. Rata de pozitivitate a scăzut de la circa 30% la sfârșitul lunii ianuarie, la o medie săptămânală de 19,5% – o scădere semnificativă care se corelează foarte bine și cu scăderea numărului de cazuri. Tulpina Omicron devine cvasidominantă în România și peste 95% din totalul secvențierilor arată că îmbolnăvirile sunt cu această tulpină. O evoluție așteptată, de altfel. Cred că această evoluție va încheia acest al cincilea val al pandemiei în următoarele trei săptămâni”, a declarat ministrul Rafila, în cadrul unei conferințe de presă, la sediul Gvernului.

 

1208457313

În acest context, ministrul Sănătății a apreciat că, peste trei săptămâni, vor fi decise și primele măsuri de relaxare, iar prima măsură ar fi renunţarea utilizării măştilor în exterior, dar nu și în spaţiile aglomerate, considerând că aceasta este „o măsură de bun simț”, care va fi urmată și de alte măsuri care vor ține cont de „nişte indicatori măsurabili”, pentru că „una este să reiei şi altceva este să menţii sustenabilă o anumită decizie cât mai mult timp, aşa cum ne dorim cu toţii”.

Alexandru Rafila a subliniat însă că măsurile de relaxare trebuie luate gradual și ținând cont ceea ce se întâmplă în spitalele din România, în contextul în care scăderea numărului de cazuri de infectare „nu s-a corelat cu o scădere la fel de rapidă a numărului de cazuri internate în spital şi mai puţin s-ar corela cu numărul de cazuri în secţiile de terapie intensivă. Aşteptăm ca şi aceşti indicatori să intre într-o scădere constantă, astfel încât să permită ridicarea acestor măsuri. Grija, întotdeauna, este legată de asigurarea capacităţii de acordare a asistenţei medicale şi, în mod evident, nimeni nu vrea restricţii, toată lumea vrea relaxări. Şi noi vrem acest lucru, şi Guvernul vrea acest lucru. Lucrul acesta trebuie făcut şi ţinând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România”, a punctat Alexandru Rafila.

 

Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila

În aceeași notă, șeful său de partid, Marcel Ciolacu, a declarat că deși pandemia nu se încheie, o să fie „o relaxare” și s-a declarat mulțumit de felul în care gestionează pandemia ministrul social-democrat al Sănătății. „Această tulpină care, mai ales celor vaccinaţi nu le pune viaţa așa de mult în pericol, este şi o imunizare pe o perioadă de timp destul de consistentă în România. Mă uitam pe cifre, în Bucureşti e 83% rata de vaccinare”, a spus Marcel Ciolacu, șeful PSD, subliniind că declarațiile ministrului Alexandru Rafila și ale șefului DSU, Raed Arafat, îl determină să creadă că se va ridica starea de alertă în următoarele săptămâni.

Referitor la decizia CCR, privind ordonanţa care reglementează purtarea măştii în exterior, el spune că este pe o problemă de formă şi nu de fond, dar trebuie așteptată mtivarea, după care va fi aplicată, pentru că „dacă vrem o ţară normală, deciziile se pun în aplicare şi sunt sigur că prim-ministrul o să facă acest lucru. Orice astfel de decizie trebuie să fie imediat intrată în dezbaterea Parlamentului, dar până să intre în dezbatere, sunt convins că Guvernul va veni cu o OUG pentru a pune în acord cu decizia Curţii. Au avut o problemă pe formă, nu pe fond”, a mai spus Ciolacu.

 

În ceea ce privește un posibil val șase al pandemiei, ministrul Sănătății spune că este prematur să se discute în acest moment despre acest lucru, câtă vreme nu se știe cum va evolua virusul SARS-CoV-2, dacă și ce mutații va mai produce și cât de agresive vor fi acestea.

Nu ne punem problema unui val şase în acest moment. Este vorba despre imunitatea obţinută la nivel populaţional, fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Studiile sunt destul de limitate. Cred că ar trebui să vedem mai multe studii şi să nu ne referim la un singur studiu care a fost citat de un coleg de la Timişoara”, a spus Rafila, subliniind că în studiul menționat era vorba doar despre 13 cazuri de infectare cu varianta BA2 a tulpinii Omicron.

Cât despre apariția unor noi tulpini ale coronavirusului, ministrul Sănătății și-a exprimat convingerea că acestea vor mai apărea, însă „nu ştim dacă vor fi tulpini extrem de transmisibile. Să vedem dacă tulpinile care apar sunt neutralizate de către anticorpii pe care populaţia îi are în urma bolii, îmbolnăvirii sau vaccinării şi atunci sigur că putem pune pe hârtie un astfel de scenariu. Acum ştim ce avem de făcut, dar nu cred că ar trebui să punem problema unui nou val pandemic care să pună probleme sistemului de sănătate şi afectării vieţii economice şi sociale”, a mai spus Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*