Obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, neconstituțională

16 februarie 2022 | 0 comentarii |

Autoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide lucrul în sistem de telemuncă fără acordul salariatului, după ce o ordonanță de urgență din 2020 a fost declarată neconstituțională. Guvernul spune însă că masca rămâne obligatorie până la publicarea deciziei în Monitorul Oficial. 

 

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au decis, cu unanimitate de voturi, că Ordonanța de Urgență prin care s-a modificat legea care reglementează impunerea restricțiilor pe durata pandemiei, în baza căreia se reglementează inclusiv purtarea măștii de protecție în spațiile deschise pe durata stării de alertă și telemunca, prin ordin al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne, este neconstituțională, pentru că Guvernul nu a primit un aviz de la Consiliul Legislativ.

Curtea Constituțională precizează, în comunicatul de presă dat publicității după ședința de marți, că prevederile Legii 55 rămân în vigoare, urmând să fie eliminate doar prevederile introduse prin OUG 192, declarată neconstituțională în ansamblu, după ce Guvernul a modificat articolele din Legea 55 referitoare la impunerea măștii de protecție în aer liber și la posibilitatea angajatorului de a decide organizarea activității în regim de telemuncă, fără a mai cere consimțământul angajatului.

Decizia CCR va avea însă efecte doar după ce va fi motivată și publicată în Monitorul Oficial, iar cei care au fost amendați pentru nepurtarea măștii și sperau că acestea le vor fi anulate, ar putea să nu aibă câștig de cauză, pentru că, așa cum a explicat fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, „decizia Curții nu anulează amenzile, pentru că are putere numai pentru viitor. Dacă au fost contestate în termen, judecătorul va decide ce va face. Dacă nu au fost contestate în termen, se vor executa”.

 

Pe de altă parte, fostul președinte al CCR a explicat că decizia de astăzi a CCR intră în vigoare după motivarea ei și după publicarea în Monitorul Oficial, iar „termenul pentru motivare este de 30 de zile. Legea 55 este în vigoare. Să nu înțeleagă nimeni că de mâine nu mai trebuie să poarte mască. Numai în momentul în care se publică în Monitorul Oficial ea devine obligatorie. După care legea va fi suspendată timp de 45 de zile, timp în care Parlamentul are obligația să pună de acord legea cu decizia Curţii. După cele 45 de zile, dacă nu se produce alt text care să ne oblige, suntem liber la mască”, a arătat Zegrean.

Aceasta înseamnă că, după ce decizia Curții Constituționale este publicată în Monitorul Oficial, Guvernul poate da o nouă ordonanță, cu respectarea tuturor pașilor procedurali, pentru a reimpune obligativitatea măștii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a declarat, în același context, că „deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată, Guvernul va lua o decizie în conformitate”.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că masca de protecție rămâne obligatorie și în spațiile publice deschise, până în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial și a făcut a făcut apel la populație să se protejeze contra virusului SARS-CoV-2, întrucât „riscul de infectare este încă ridicat”.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că transmiterea comunitară există și că utilizarea măștii nu e o restricție, ci o măsură care încetinește transmiterea Omicron. „Utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci o măsură care previne sau încetineşte transmiterea în comunitate a acestei infecţii şi protecţia individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei cu care intrăm în contact”, a spus Rafila, menționând că „este o măsură de bun simț pe care ar trebui să o aplicăm cu toții”. Ministrul a mai spus că, în funcție de momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial și de situația pandemică, Guvernul va decide dacă mai este sau nu cazul să dea o nouă ordonanță pentru reglementarea măștii de protecție în spații deschise.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat la rândul său cădecizia privește procedura prin care s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă din care lipsește avizul Consiliului Legislativ, care este aviz consultativ, dar obligatoriu. Este clar că este o problemă procedurală. Până se publică, măsurile rămân valabile” și a făcut apel la răbdare și responsabilitate.

Arafat a arătat că, după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial „măsurile se vor aplica dacă este nevoie, dar în spaţiul închis ele rămân valabile. Dacă dorim în faza asta şi în spaţiul închis să nu se poarte, să ne trezim acasă cu toții izolați… Suntem pe trend de scădere şi trebuie să fim atenți să nu stricăm momentul ăsta şi începem din nou să creștem. Mai avem puţin timp şi vom trece și noi la măsurile de relaxare aplicate şi în alte ţări”, a explicat Raed Arafat.

 


Adaugati un comentariu


 

*