Guvernul promite că rezolvă scandalul salariilor din Sănătate
Printr-o Ordonanţă de Urgenţă, ce va fi aprobată astăzi, ar urma să se creeze „cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obţină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018”.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că Guvernul ar urma să aprobe, în ședința de astăzi, o Ordonanță de Urgență prin care se va rezolva problema salariilor și sporurilor din sistemul medical, prin noi reglementări.
„După intrarea în vigoare a reglementărilor ce fac obiectul unei ordonanțe de urgență, care va fi supusă aprobării în ședința de guvern de mâine, se creează cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obțină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, managerii unităților sanitare trebuie să aplice în litera legii toate aceste prevederi. Va fi întocmită o procedură de aplicare a reglementărilor în domeniul salarizării“, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, în timpul întâlnirii pe care a avut-o cu 175 de manageri de spital și directori de resurse umane și salarizare din unitățile sanitare din țară.
Ministrul Sănătății a participat, marți după amiază, la cursul de perfecționare cu tema: „Noutăți în domeniul salarizării și acordarea sporurilor în sistemul sanitar. Aprobarea și modificarea structurilor unităților sanitare”, în cadrul căruia le-a prezentat, managerilor și directorilor de spitale prezenți la eveniment, reglementările din domeniul salarizării în sistemul de sănătate, care vor intra în vigoare începând cu data de 1 mai 2018.
Timp de două ore, Sorina Pintea a răspuns întrebărilor celor prezenți la eveniment, clarificând inclusiv situațiile particulare puse în discuție de către managerii unităților sanitare.
În urma negocierilor purtate cu sindicatele din sănătate la Guvern, în data de 8 mai, ministrul Sănătății a anunțat, după aproximativ douăsprezece ore de negocieri, că s-a ajuns la concluzia că „legea salarizării și regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitale”, așa că s-a convenit să se modifice legea salarizării, fără a se modifica, însă, plafonarea sporurilor la 30%.
Tot atunci, reprezentanţii Sanitas și Solidaritatea Sanitară au decis să renunțe la greva generală programată pentru 11 mai, după ce au încheiat un acord cu Executivul, în care s-au prevăzut, între altele, acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018, păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim, crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30% şi reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.
Despre modificările la Legea salarizării, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu,a declarat, în același context, că acestea vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu şi grila de coeficienţi, cu excepţia celui pentru director de îngrijiri, unde se va reveni la forma iniţială a legii, din iulie 2017.