Președintele Iohannis, de acord cu reorganizarea ANMDM

15 iulie 2019 | 0 comentarii |

Actuala instituție se va desființa și va fi înlocuită cu o alta, cu atribuții similare, dar cu un număr mai mare de angajați.

 

Sorina Pintea

În luna septembrie a anului trecut, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat pentru prima dată că Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) va intra în reorganizare, odată cu lansarea în dezbatere publică a proiectului legislativ prin care se reglementează noile norme funcționare a acestei instituții. Necesitatea reorganizării agenției fusese reclamată de conducerea acesteia încă din perioada 2016-2017, iar anul trecut, președintele de atunci al agenției, Alexandru Velicu, declara că instituția se confruntă cu serioase probleme financiare și cu o lipsă acută de personal, cerând autorităților să urgenteze procedurile legale pentru reorganizarea ei.

„Este nevoie de reglementări noi în domeniu, pe care Ministerul Sănătății poate și trebuie să le facă. Prin reorganizarea ANMDM am găsit soluții pentru asigurarea resurselor umane și materiale în vederea reglementării pieței medicamentului. Pacientul român are dreptul, la fel ca toţi pacienţii din lume, să beneficieze de cele mai bune tratamente și de a fi informat. În Sănătate, timpul nu înseamnă de cele mai multe ori bani, ci viața pacientului, iar noi suntem o echipă care luptă pentru viața pacientului”, declara ministrul Sorina Pintea la momentul lansării în dezbatere publică a proiectului legislativ.

 

Klaus Iohannis

ANMDM a fost înființată în anul 2010, prin comasarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale, funcționând în actuala formă de organizare până în prezent. Pe parcursul celor aproape 10 ani, s-a impus necesitatea unor schimbări, și astfel s-a ajuns la proiectul de lege lansat în dezbatere publică în toamna anului trecut.

Ulterior, documentul a fost depus la Parlament, a fost adoptat în luna martie de Senat, iar la jumătatea lunii trecute a primit aviz favorabil și în Camera Deputaților, care a fost for decizional.

Astfel, legea adoptată în Parlament a ajuns pe biroul președintelui Klaus Iohannis, care semnat vineri acordul de promulgare, ultimul pas fiind publicarea în Monitorul Oficial.

Reorganizarea ANMDM a devenit astfel o certitudine, scopul fiind eficientizarea activității de evaluare și avizare a medicamentelor și dispozitivelor medicale pe piața din România. Cu această ocazie, probabil va fi înlocuit și actualul șef, Marius Daniel Șișu, un personaj controversat, despre care au circulat informații potrivit cărora acesta „nu a reușit să treacă examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, iar experiența lui în domeniul sănătății se limitează la falimentarea unor mici afaceri cu medicamente”. Cu toate acestea a fost numit la șefia uneia dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical, iar Asociația „Dăruiește Viață” a cerut demiterea sa, printr-o petiție publică semnată de 21.640 de români, adresată președintelui României, premierului și ministrului Sănătății, prin care se cere să se pună „STOP incompetenței”, considerându-se că „prezența lui Marius Șișu în fruntea Agenției este un risc pentru sănătatea națională

 

Sediul ANMDM

Legea recent promulgată prevede desființarea ANMDM și înființarea ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România), care va prelua atribuțiile instituției care funcționează în prezent, însă va avea un număr mai mare de angajați și se va finanța și din surse proprii.

Astfel, ANMDMR nu va mai primi finanțare exclusiv de la buget, subvențiile bugetare urmând a fi suplimentate cu veniturile proprii, provenite din încasarea tarifelor percepute la avizarea medicamentelor/ dispozitivelor medicale care intră pe piață, conform legislației.

Va fi nevoie de o mai bună finanțare decât până acum, dat fiind că numărul angajaților va crește la 500, personalul ANMDM urmând a fi preluat integral de noua instituție, cu păstrarea drepturilor salariale, după care vor fi făcute și angajări.

Va crește, de asemenea, numărul membrilor Consiliului de Administrație. Astfel, dacă din consiliul de administrație al ANMDM făceau parte patru membri, conduși de președintele instituției, CA al ANMDMR va fi compus din cinci membri, respectiv președintele, doi vicepreședinți și doi reprezentanți numiți de Ministerul Sănătății. De asemenea, din Consiliul științific al noii agenții vor face parte opt membri.

Legea mai prevede că postul de președinte și cele două posturi de vicepreședinți vor fi ocupate prin concurs, organizat de Ministerul Sănătății. Statul de funcții al ANMDMR se va aproba prin ordin al ministrului Sănătății, cu acordul Consiliului de Administrație.

 


Adaugati un comentariu


 

*