Acțiunile MedLife au fost incluse în indicii bursieri FTSE Global All Cap

21 februarie 2022 | 0 comentarii |

Operatorul privat de sănătate a fost listat la Bursa de Valori București în decembrie 2016, iar pentru 2021 a estimat o cifră de afaceri consolidată pro formă de o treime de miliard de euro. 

 

Adrian Tanase

Cinci noi companii listate la Bursa de Valori București intră în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente, din 21 martie, anunță BVB, printr-un comunicat. Între cele cinci companii se află și MedLife (M), cel mai mare operator de servicii medicale private din Romania, care devine astfel cea de-a șasea companie inclusă în indicii FTSE Global All Cap, alături de Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast și One United Properties.

Numărul companiilor listate la Bursa de Valori București prezente în indicii FTSE Russell crește constant, fapt care ne bucură și care reflectă evoluția bună atât a pieței per ansamblu, cât și a acțiunilor acestor companii. Companiile românești intră astfel tot mai mult în atenția investitorilor instituționali globali, într-o lume tot mai interconectată. Decizia FTSE diversifică de asemenea și domeniile cu care suntem prezenți în acesti indici, de la imobiliare, transporturi, servicii medicale, foodservice, bancar sau industrie. Sunt convins că alături de toate cele 11 companii prezente acum în indicii FTSE vom susține și mai mult interesul investitorilor instituționali”, a declarat Adrian Tanase, Director General Bursei de Valori Bucuresti.

Includerea companiilor a fost decisă de furnizorul global de indici în urma revizuirii trimestriale anunțată vineri, 18 februarie.

 

Mihai Marcu

MedLife este cel mai mare operator de servicii medicale private din Romania, înființat în 1996, și listat la Bursă în decembrie 2016, în urma unei oferte publice inițiale în valoare de 230 de milioane de lei.

„Suntem liderul pieței de servicii medicale private ca cifră de afaceri, dimensiune a rețelei, și în percepția consumatorilor ca furnizor al calității și grijii față de pacient, iar din 2016 și companie prezentă pe piața de capital. După 5 ani de la listarea la Bursa de Valori București, când am pornit de la o capitalizare de 534 milioane lei, am ajuns acum la 2,9 miliarde lei și la un randament de aproximativ 400%, iar doar dacă ne raportăm la anul trecut, observăm o dublare a sumelor investitorilor noștri. Economic se dovedește că listarea unei firme cu capital local și fondatori români poate domina un segment de piață și poate deveni un model sustenabil pentru capitalul românesc în ansamblul lui. Suntem impulsionați mai mult ca oricând să continuăm strategia de extindere și dezvoltare și să ne transformăm într-un jucător relevant pentru întreaga regiune din Sud-Estul Europei. Includerea în indicii FTSE Russell vine ca o confirmare a unui parcurs puternic al Grupului MedLife susținut de consecvență cu care ne-am îndeplinit obiectivele noastre strategice, dublate de activitatea intensă legată de achiziții și integrarea performanță a noilor business-uri. Este o realizare importantă pentru noi cu atât mai mult cu cât criteriile de lichiditate ale furnizorului internațional de indici FTSE sunt extrem de exigențe”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO al MedLife.

 

În afară de MedLife, agenţia de evaluară financiară a anunţat alte patru noi includeri de acţiuni româneşti pentru indici ai pieţelor emergente, o promovare dar şi o excludere.  Astfel, începând cu 21 martie 2022, acțiunile MedLife (M) vor intra în componența indicilor FTSE Global All Cap, la categoria Small Cap, iar Purcari Wineries (WINE), Conpet (COTE), IMPACT Developer & Contractor (IMP) și Sphera Franchise Group (SFG) în FTSE Global Micro Cap. Totodată, Nuclearelectrica (SNN), parte deja a indicilor FTSE Global All Cap din 21 septembrie 2020, a fost promovată de la categoria Small Cap la Mid Cap, menționează BVB.

De la aceeași dată, Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat excluderea acțiunilor Bittnet Systems (BNET) din indicii FTSE Global Micro Cap.

Promovarea României de către FTSE Russell, în 21 septembrie 2020, în rândul Piețelor Emergente a deschis pentru piața de capital calea către un univers investițional mult mai larg, iar odată cu creșterea numărului de investitori este mai mare și cererea pentru activele listate la BVB.

La finalul ședinței bursiere de vineri, 18 februarie 2022, capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori București era de 247 miliarde lei (50 miliarde euro), cu 64% peste nivelul din 18 septembrie 2020, anterior promovării efective la statutul de Piață Emergentă, se subliniază în comunicatul BVB.

 


Adaugati un comentariu


 

*