Noi restricții și măsuri pentru valul 5 al pandemiei de COVID-19

5 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Printre măsurile propuse și discutate de autorități se numără purtarea obligatorie și corectă a măștii chirurgicale sau tip FFP2 în toate spațiile publice închise și deschise, precum și testarea săptămânală a angajaților din infrastructurile critice.

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, astăzi, prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și noile restricții și măsuri care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19, în România. Acestea au fost discutate și analizate luni, la Guvern, într-o ședință convocată de premierul Nicolae Ciucă, la care au particioat șeful DSU Raed Arafat și miniștrii Sănătății, Finanțelor, Justiției, Educației și Muncii.

Între altele, CNSU a propus „menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne”.

Exceptați de la această măsură vor fi copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public; persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

 

În cazul în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, desfășurarea unor activităţi, precum competiţiile sportive sau cele culturale (cinematografe, teatre, concerte) vor fi permise, în spații închise sau deschise, în intervalul orar  5.00-22.00, la o capacitate de 50%, iar dacă se depășește acest prag, participarea va fi permisă doar până la 30% din capacitatea maximă a spaţiilor. Vor putea participa la astfel de manifestări doar persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore) sau antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore).

Aceleaşi reguli ar urma să fie valabile şi pentru operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, pentru cei care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare și pentru cei care administrează săli de jocuri.

Desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale va fi permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5.00-22.00, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, iar în cazul unei incidențe mai mari se permite participarea publicului până la 30% din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 500 de persoane.

 

Se menţin restricţiile privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise şi desfăşurarea acestora.

Organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice se vor putea organiza în aer liber, dar numai sub supravegherea unui medic epidemiolog, iar organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice din domeniul diplomatic, inclusiv la sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare acreditate în România, vor fi permise doar cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană participantă şi cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Cursurile, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshop-uri şi conferinţe, precum și activitatea în sălile de sport/fitness vor fi permise doar în intervalul orar 5.00-22.00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. La o incidență mai mare se permite ocuparea a 30% din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 100 de persoane.

 

Activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor va fi permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, iar pentru o incidenţă mai mare, activitatea va fi permisă în limita a 30% din capacitate.

Prin excepție, activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, va fi permisă până la 50% capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-22.00 în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, iar la o incidență mai mare, activitatea lor va fi permisă până la 30% din capacitate.

De asemenea, se propune ca accesul în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp să fie permis tuturor persoanelor, fără a fi necesară dovada vaccinări, testării sau trecerii prin boală, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi cu afişarea la intrare a numărului maxim de persoane care pot fi simultan în incintă.

 

Pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, s-a decis luarea unor măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, precum „testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate”, precum personalul de îngrijire şi asistenţă, personalul de specialitate şi auxiliar din centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice și centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, prevede documentul doptat de CNSU.

Totodată, CNSU propune menţinerea obligaţiei de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi, iar acolo unde specificul activităţii nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să se desfăşoare decalat cu începere de la orele 07.30 a.m., respectiv 10.00 a.m. sau în schimburi.

 

Pe de altă parte, adoptarea „certificatului verde” bate pasul pe loc, iar legea se plimbă prin Parlament de aproape un an de zile, deși ministrul Sănătății recunoaște că acesta ar fi un instrument util, în perspectiva valului 5. Numeroși medici le-au cerut politicienilor să le vină în ajutor și adopte cât mai repede o astfel de măsură și, chiar dacă, în octombrie, când nu era ministru al Sănătății, Alexandru Rafila critica certificatul verde pentru că impunea obligativitatea prezentării documentului la locul de muncă pentru angajații de la stat și privat, sub pretextul că este „prost scris”, acum recunoaște că ar fi util dacă s-ar adopta imediat, admițând că se aşteaptă ca în valul 5 să se înregistreze un număr dublu de îmbolnăviri, față de valul 4.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat însă, marți seară, la un post central de televiziune, că nu vede certificatul verde Covid drept singurul instrument de combatere a pandemiei și nu crede „neapărat că trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu”, menționând că există soluții alternative, precum „antiviralele, inovative, există două. Unele au randament de 50%, cele de la Pfizer au 90%. Am văzut pe dl ministru că a avut conferințe de presă și cu reprezentanții celor două companii. Sunt și medicamentele generice, mai toxice, care nu au fost pe piață. Am văzut pentru prima oară un ministru care explica cât de toxic este și ce lucruri adverse se pot întâmpla dacă iei astfel de medicamente”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.


Adaugati un comentariu


 

*