Ministrul Rafila crede că în cinci ani, Spitalul Regional din Iași „va deveni realitate”

24 martie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, se află în vizită oficială la Iași, pentru a participa la Consultarea Regională despre Strategia Naţională de Sănătate 2022-2030 și pentru a vizita Compania Antibiotice și mai multe spitale.

 

În cadrul unei conferințe de presă susținută joi, la Iași, împreună cu prof. dr. Daniel Timofte, managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” și Ioan Nani, directorul general al Antibiotice SA, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat că, dacă ne dorim să avem o asistență medicală competitivă și să nu ne mai plece medicii din țară, este necesar ca Iașul să aibă cel puțin un spital modern, care să asigure servicii de asistență medicală la standarde europene.

Cu aceeași ocazie, ministrul Rafila și-a exprimat speranța că, peste cinci ani, Spitalul Regional Iași va deveni realitate. „Avem Spitalul Regional din Iași. Sperăm ca în următorii cinci ani să devină realitate și să putem discuta și la Iași de o asistență medicală spitalicească competitivă la nivel european, mai ales să discutăm de un personal înalt calificat. Ne dorim să avem personal calificat care să rămână în România”, a declarat ministrul Rafila, subliniind că avantajul major al sistemului medical ieșean este resursa umană care „este foarte bună, foarte calificată, poate și datorită faptului că este un centru universitar de elită”.

 

În 2021, Guvernul a aprobat Contractului de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, în valoare de 250 de milioane de euro, printrr-un împrumut BEI, noua unitate medicală urmând să înlocuiască „infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient”.

Ministrul Alexandru Rafila a subliniat, în urma vizitării Spitalului „Sf. Spiridon”, că în ciuda tuturor eforturilor depuse de conducerea unității medicale, standardele de calitate așteptate nu pot fi atinse, pentru că spitalul, ca de altfel toate spitalele județene din țară, are o infrastructură care nu răspunde „în vreun fel standardelor de calitate pe care le așteptăm în cazul asistenței medicale spitalicești. Eforturile pe care le face conducerea spitalului sunt evidente, dar sunt eforturi care rezolvă situații punctuale și care nu au în spate o proiecție legată de dezvoltarea unei noi clădiri sau a unui ansamblu de clădiri cu servicii integrate adaptate vremurilor noastre”.

 

Tot joi, ministrul Sănătății a vizitat și spitalul modular de la Lețcani, unde a discutat cu conducerea și cu personalul unității medicale. Ministrului i-au fost prezentate dotările unității medicale de tip ROL 3 NATO, care pe perioada pandemiei a salvat sute de vieți omenești și care, potrivit conducerii spitalului, poate rata în continuare pacienții COVID-19 din zona Moldovei, astfel încât să poată oferi „o gură de oxigen celorlalte spitale din Iași”, care se vor putea concentra pe serviciile medicale de care au nevoie pacienții cu alte patologii. Având o capacitate totală de 256 de paturi, din care 103 la Terapie Intensivă, Spitalul Mobil de la Lețcani este cea mai mare unitate de acest fel din țară.

Ceea ce m-a determinat să vin la Iași este legat de situația în care ne găsim. Avem la granițele noastre un conflict extrem de serios, pe de o parte. Pe de altă parte, pandemia nu a trecut și trebuie să ne asigurăm că avem resursele necesare, încât să putem oferi oamenilor din această țară siguranță și un acces la servicii de sănătate și la medicamente. Nu vizitasem spitalul de la Lețcani până acum, am făcut-o astăzi și am fost bucuros să văd o unitate sanitară perfect funcțională, care poate să răspundă unei urgențe de sănătate publică”, a punctat prof. dr. Alexandru Rafila.

 

La compania Antibiotice SA, care în această săptămână livrează DSP-urilor din țară 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu Atb 65 mg, comandate de Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila a vizitat fluxul de producție din cadrul secției Comprimate, unde au fost produse pastilele menționate și s-a întâlnit cu operatorii chimiști direct implicați în fabricarea iodurii de potasiu, cărora le-a mulțumit pentru implicarea înefortul comun depus pentru realizarea în termen foarte scurt a acestui medicament, solicitat în situații speciale, pentru sănătatea românilor.

La Antibiotice am constatat modul în care au reușit să rezolve o problemă complicată într-un timp foarte scurt. Antibiotice este o instituție de elită și a făcut o treabă extraordinară! Trebuie să susținem o asemenea instituție, pentru că într-o situație de criză trebuie să ai pe ce să te bazezi (…) La Antibiotice am văzut un lucru care ar trebui să ne dea de gândit şi să-l replicăm şi în sistemul de sănătate: un management foarte bun şi continuitatea acestui management. Fără continuitate în asigurarea managementului sistemului de sănătate în instituţiile medicale nu vom avea performanţă”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a felicitat echipa și „managementul companiei pentru ceea ce a realizat”.

 

Cu prilejul vizitei la Antibiotice, directorul general al companiei, Ioan Nani, i-a oferit ministrului Alexandru Rafila detalii despre portofoliul de produse sub formă de comprimate al companiei, despre metodele de fabricație utilizate în proces, inclusiv cel utilizat pentru fabricația iodurii de potasiu, la standardele de calitate specifice industriei, subliniind că fabrica dispune, în acest moment, de cele mai moderne și performante echipamente de profil.

La depozitul central al companiei, unde au fost depozitate comprimatele de iodură de potasiu, ministrul a fost informat despre stadiul distribuției la zi a acestora în țară. Aici aici erau în pregătire, pentru transport, ultimele 3 milioane de comprimate, destinate ultimelor 4 DSP-uri județene, până în prezent fiind livrate 27 milioane de comprimate, potrivit unui comunicat al Antibiotice SA.

 

Pe platforma industrială a companiei, directorul Ioan Nani i-a prezentat ministrului Rafila obiectivele de investiții aflate în derulare, planurile de dezvoltare și obiectivele de business ale Antibiotice pentru anii viitori, între care dezvoltarea unui flux de topice sterile care ar ajuta clinicile de mari arși. „Cred că putem să ne aducem o contribuţie importantă în ceea ce priveşte clinicile de mari arşi. Avem în intenţie să dezvoltăm un flux de soluţii sterile şi o bază logistică de depozitare a produselor în siguranţă pe cel puţin o perioadă de trei-patru luni, dincolo de stocurile necesare pentru aprovizionarea ritmică”, a spus Ioan Nani, subliniind că în momentele pe care le traversăm se dovedeşte, încă o dată, utilitatea unor companii cum este cea a Antibiotice, în peisajul economic al unei ţări.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, se află timp de două zile (joi și vinei) la Iași, pentru a participa Consultarea Regională despre Strategia Națională de Sănătate 2022-2023. Joi a vizitat Compania Antibiotice SA, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” și Spitalul modular Lețcani, iar pentru vineri va lua parte la inaugurarea primului Centru de screening şi diagnostic în boli oncologice din zona de est a României, la Institutul Oncologic din Iași.

 

Sursă foto: Antibiotice SA

 


Adaugati un comentariu


 

*