Mobilizare la Centrul de Transfuzii Buzău: „Donează sânge, fii erou! Azi donezi, mâine salvezi!”

24 martie 2022 | 0 comentarii |

În perioada 4-8 Aprilie 2022, debutează o nouă campanie „Donează sânge, Fii erou!” – „Donate blood – Be a hero!”, care se derulează în toate universitățile de Medicină și Farmacie și în toate centrele de transfuzii din țară. 

 

Lipsa acută de sânge din spitale se resimte acut după doi ani de pandemie. Campania „Donează sânge, fii erou!”, inițiată de studenții UMF „Carol Davila” din București în parteneriat cu Institutul Național de Transfuzii, a ajuns la cea de-a 21-a ediție și s-a extins în toată țara, este din nou la start.

Buzoienii și toți românii sunt îndemnați să doneze sânge, iar prin sloganul „Azi donezi, mâine salvezi!” li se sugerează că pot fi cu adevărat „eroi” pentru că, donând îi ajută pe medici le salveze viețile celor care au nevoie de sânge. „Vă așteptăm la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău, str. General Grigore Baștan nr 2, de luni până vineri între orele 07:30 și 13:30, cu multe surprize oferite de partenerii noștri – Fortech! Este o campanie susținută de tineri voluntari, studenți la Medicină și elevi ai unei școli Sanitare Postliceale din Buzău, care s-au mobilizat pentru a ne ajuta în diseminarea informațiilor de conștientizare a importanței donării de sânge în general și a donării fidelizate în special! Vă așteptăm, dragi buzoieni! Împreună, pentru fapte bune!”, este îndemnul directorului Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun, care speră ca în perioada 4-8 aprilie, când are loc o nouă campanie de donare, cât mai mulți buzoieni să răspundă acestui apel, dar și ca mai mulți buzoieni să devină donatori fideli.

 

Donare și informare 

 

Persoane fizice, instituții, agenți economici etc. sunt rugați să se mobilizeze pentru a dona sânge, dar mai ales să conștientizeze beneficiile donării, atât pentru pacienții aflați în suferință, cât și pentru donatori, astfel încât să devină donatori fideli.

Succesul campaniei de donare care s-a organizat pentru Ucraina ne-a încurajat să organizăm o astfel de campanie și pentru pacienții români care au nevoie de sânge, pentru că solicitările spitalor sunt multe, chiar foarte multe, iar rezervele de sânge sunt insuficiente pentru a răspunde acestor nevoi. Iar pentru că studenții de la UMF București și cei de la Cluj s-au implicat în organizarea campaniei „Donează sânge, fii erou!” și ne-au cooptat și pe noi, profităm de ocazie pentru a desfășura, pe lângă campania de donare, o campanie de informare despre ce înseamnă donarea și care sunt beneficiile, pentru că am constatat de multe ori că mulți oameni nu știu cine poate să doneze și în ce condiții, unii se tem că donarea nu s-ar face în siguranță deplină deși este exclus acest lucru, iar cei mai mulți nu știu că, pe lângă bonurile valorice pe care le primesc după donare, își ajută propria sănătate: în urma donării, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30% și crește rezistenţa organismului la şocuri, astfel că, dacă vor suferi un accident, organismul va avea o putere mai mare de a se apăra și de a se reface, fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui”, a explicat Adiana Crăciun.

 

Fidelizare și recunoștință

 

Pentru a putea răspunde solicitărilor unităților medicale, personalul Centrului de Transfuzii Buzău valorifică orice oportunitate, iar caravana mobilă cu care se deplasează în diferite localități unde preoții sau primarii conving sute de localnici să doneze, ori la diferiți angajatori care-și manifestă disponibilitatea de a-și mobiliza angajații pentru donare s-a dovedit salvatoare în multe situații. O preocupare deosebită este și aceea de a-i convinge pe cât mai mulți buzoieni să devină donatori fideli, pentru că numai aceștia pot asigura sângele și produsele din sânge de care au nevoie, în fiecare lună, pacienții cu anumite boli rare, care altfel nu ar putea supraviețui.

În numele nostru și mai ales al pacienților le mulțumim și le suntem recunoscători donatorilor fideli care, unii de zeci de ani, ne asigură sângele pentru pacienții cu boli rare. De asemenea, unităților militare, jandarmilor și polițiștilor care, ori de câte ori ne-am confruntat cu o criză de sânge au răspuns în număr mare apelului nostru la donare, dar și agenților economici, instituțiilor, primăriilor și preoților care își mobilizează exemplar enoriașii și, cu ajutorul caravanei mobile, ajungem în orice loc din județ, pentru a recolta sânge. O contribuție esențială în astfel de acțiuni are însă Consiliul Județean, în special domnul președinte Petre Emanoil Neagu care, pe lângă faptul că ne asigură deplasările cu caravana mobilă oriunde este nevoie, a organizat și un eveniment în cadrul căruia a premiat donatorii fideli, acești adevărați „eroi necunoscuți” care salvează vieți, unii de 40-50 de ani”, a mai spus șefa Centrului de Transfuzii Buzău, Adriana Crăciun, care și ea a devenit un donator fidel, conștientizâmd cât este de important acest gest pentru cei aflați în nevoie.

 

Donând, salvăm vieți

 

Personalul Centrului de Transfuzii Buzau

România este pe ultimele locuri în Europa la donarea benevolă de sânge, iar statisticile arată că doar aproximativ 2% din oameni donează anual, ceea ce plasează țara noastră pe ultimele poziții într-un clasament al donatorilor fideli. Tocmai de aceea, actuala ca campanie organizată de Centrul de Transfuzii Buzău în parteneriat cu studenții mediciniști de la București și Cluj și cu elevii Școlii Postliceale Sanitare „Florentina Mosora” din municipiul Buzău se concentrează și pe informare.

Donează sânge, fii erou!” este un proiect al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și parte a programului Standing Committee On Public Health (SCOPH), prin care se dorește să se combată deficitul de sânge din unitățile spitalicești din România, prin organizarea unei extinse colecte de sânge și prin susținerea unei puternice campanii de informare și responsabilizare socială în acest sens.

Grafica afișului din acest an a fost realizată de Andrei Ilieș, voluntar al departamentului de Imagine al proiectului Donează sânge, fii erou!OSM Cluj, cu ajutorul Oanei Mariș, Ioanei Șipoș și al lui Rafael Chiș.

 

Criterii de eligibilitate

 

Principalele criterii pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a putea dona sânge sunt:

– vârsta: 18-60 ani;

– greutate: femei – între 50 și 100 kg; bărbați – între 55 și 110 kg;

– pulsul: 60-100 bătăi pe minut;

– să nu sufere de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);

– să nu aibă alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere);

– să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

– să nu fie sub tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele sunt acceptate);

– să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;

– femeile să nu fie în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);

– să nu se consume alcool cu 48h înaintea donării.

Multe informații despre donarea de sânge puteți afla și de pe site-ul www.doneazasangefiierou.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*