Cum se pregătește România să facă față unui incident nuclear sau unui atac cu arme biologice

7 martie 2022 | 0 comentarii |

Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate mare de iodură de potasiu, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că necesarul estimat de către autorităţi este de 30 de milioane de comprimate. Ministrul Sănătății crede însă că un „atac” cu arme biologice este „fantezist”.

 

Alexandru Rafila

Războiul din Ucraina continuă, iar după 12 zile, șansele încheierii conflictului par mai mult să scadă decât să crească. Românii au golit farmaciile de iodură de potasiu de teama unui accident nuclear, iar îngrijorările se amplifică și în contextul în care populația se teme și de eventuale arme biologice care ar putea fi folosite de către ruși.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că există mai multe tipuri de pregătire pe care autoritățile le fac în această perioadă, dar recunoaște că nimeni nu poate fi pe deplin pregătit pentru o astfel de situație. Crede însă că riscul ca Rusia să folosească armele biologice în conflictul cu Ucraina este puțin probabil, chiar „fantezit”.

Există diferite tipuri de pregătire, în funcţie de agentul biologic care este utilizat şi de modul în care el este împrăştiat. Nu poţi să spui că eşti pregătit, trebuie însă să poţi, la un moment dat, să îţi protejezi populaţia. Eu nu cred că se pune o astfel de problemă, privind folosirea armelor biologice legată de Ucraina, în niciun fel, pentru că o astfel de măsură afectează şi populaţia ucraineană. Eu cred că sunt nişte chestii fanteziste, nu cred că se pune problema în niciun fel ca România să fie afectată de agenţi biologici”, a afirmat Alexandru Rafila.

 

România va avea însă, în 2-3 săptămâni, o cantitate de iodură de potasiu suficientă pentru ca populația să poată fi protejată în eventualitatea producerii unui incident nuclear, spune ministrul Sănătăţii, care a anunțat că începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri, încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă, pe care producătorul și și-o procură. Nu cred că o să fie probleme. Vom asigura împreună cu Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat şi cu Antibiotice Iaşi o cantitate suficientă, estimată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim iniţial la DSP-uri, ulterior la primării”, spune Alexandru Rafila, întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

Noi ne facem treaba, începând de mâine producţia se face, deci este clar că într-un interval de circa 2-3 săptămâni o să avem o cantitate suficientă încât să putem să o distribuim în toată ţara”, a subliniat ministrul Sănătății.

 

Rafila a mai precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv” și a precizat în ce condiții și de către cine poate fi utilizată.

„Iodura de potasiu este o substanţă chimică care se poate administra în situaţia unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu, (…) dar toată lumea trebuie să înţeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal. Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide şi nu după vârsta de 40 de ani, şi ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu cu existenţa iodului”, a explicat ministrul Rafila.

În caz de urgență, ca urmare a unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis vineri, Ministerul Sănătății.

 

Ministrul a atras atenția că iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv, așa cum „foarte multă lume crede, unii cred că au şi început să ia. N-are rost, este foarte periculoasă utilizarea acestei substanţe fără recomandare medicală, la persoane care chiar nu au nevoie, pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide” și poate fi chiar „mult mai periculoasă decât reacțiile expunerii la un incident nuclear”, dacă este administrată „după ureche”, a adăugat ministrul.

Ministrul a explicat că autoritățile vor asigura stocul necesar, iar INSP şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății chiar au făcut o estimare, este vorba despre maximum 30 de milioane de comprimate care „vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a adăugat ministrul Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică seara, că Executivul a luat legătura cu firmele autohtone pentru producerea în regim de urgenţă a pastilelor de iod.

 


Adaugati un comentariu


 

*