Primul caz de poliomielită în Israel, după 30 de ani

7 martie 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat că a fost detectat un caz de poliomielită în Ierusalim, la un copil de 4 ani.

 

Medicii israelieni au diagnosticat primul caz de poliomielită din ultimii 30 de ani, a anunțat Ministerul Sănătății din Israel, stârnind temeri cu privire la revenirea bolii considerată eradicată la nivel global, în urma unor eforturi susținute tinp de decenii, pentru vaccinare.

O formă mutantă a virusului, care poate provoca îmbolnăviri la cei nevaccinati, a fost descoperită la un băiețel de 4 ani din Ierusalim, au transmis oficialitățile medicale israeliene, care spun că micuțul nu fusese vaccinat antipolio. Este primul caz de poliomielita diagnosticat în Israel după 1989, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății din Israel. În urma acestui caz de infectare, autoritățile medicale au făcut apel la respectarea programelor de vaccinare și au recomandat celor care au restanțe la vaccinările de rutină să solicite recuperarea, pentru a evita îmbolnăvirile cu boli prevenibile prin vaccinare.

 

Administraţia sanitară regională din Ierusalim a deschis o anchetă epidemiologică şi va contacta persoanele apropiate copilului, pentru îndrumări specifice. Recomandări suplimentare vor fi decise pe baza concluziilor anchetei, a menţionat ministerul.

În 2013, în Ierusalim au fost detectate urme ale virusului în sistemele de canalizare, dar până acum nu au nu au existat cazuri clinice. Israelul a lansat însă o campanie de vaccinare în masă în rândul copiilor mici. La fel ca în mare parte din lume, Israelul administrează copiilor vaccinuri împotriva poliomielitei ca parte a programului său standard de vaccinare, cu patru doze administrate între 2 luni și aproximativ 7 ani.

Poliomielita este o boală extrem de infecțioasă, se răspândește mai ales de la o persoană la alta sau prin apă contaminată și afectează în special copiii sub cinci ani.

 

În februarie, autoritățile sanitare din Malawi au declarat un focar de poliomielită după ce un caz a fost depistat la un copil de vârstă mică, în capitala Lilongwe. Este primul caz de poliomielită sălbatică din Africa din ultimii cinci ani, a transmis Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care menționează că analizele de laborator au arătat că tulpina detectată în Malawi are legătură cu una care este prezentă încă în Pakistan, unde este endemică.

Fiind un caz importat din Pakistan, acest caz nu afectează statutul pe care îl are regiunea africană, care a fost declarată <liberă de poliovirus sălbatic>”, a transmis OMS, care menționează că este vorba despre o fetiță în vârstă de trei ani, care a avut un început de  paralizie în noiembrie, anul trecut.

Detectarea WPV1 în afara celor două ţări unde boala a rămas endemică, Pakistanul şi Afganistanul, este o preocupare serioasă şi subliniază importanţa prioritizării activităţilor de vaccinare împotriva poliomielitei”, a indicat Iniţiativa Globală pentru Eradicarea Poliomielitei.

Potrivit OMS, continentul african ar putea lansa un răspuns rapid, datorită unui nivel ridicat de supraveghere a poliomielitei.

 

Ultimul caz de poliovirus sălbatic din Africa a fost identificat în nordul Nigeriei în 2016, iar la nivel global au fost doar cinci cazuri în 2021, potrivit OMS. „Orice caz de poliovirus sălbatic este un eveniment important și vom mobiliza toate resursele pentru a sprijini răspunsul țării la acest virus”, a spus Modjirom Ndoutabe, coordonator pentru poliomielită din cadrul biroului regional al OMS pentru Africa.

Africa a fost declarată liberă de poliovirus sălbatic în august 2020, în urma unui efort de decenii depus de guvernele regionale și organizațiile nonprofit pentru eradicarea de pe continet a acestui virus care a dus la aproximativ 75.000 de copii paralizați anual.

Eforturile de eradicare a poliomielitei din Africa au salvat aproximativ 180.000 de vieți, potrivit OMS.

Poliomielita atacă sistemul nervos, are o evoluție fulminantă și poate provoca paralizie în doar câteva ore. Deși nu există un tratament pentru poliomielită, boala poate fi prevenită prin vaccinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*