Știi și câștigi sănătate: Aerul condiționat și canicula
În perioadele caniculare, aerul condiționat devine o metodă la care apelăm frecvent pentru a ne răcori și a face aerul mai suportabil, atât acasă cât și a birou. Căldura excesivă ne determină, adesea, să ne gândim la aerul condiționat ca la cel mai bun prieten. Totodată, aerul condiționat constituie un plus și pentru sanatate. Cardiacii și vârstnicii, pentru care o zi caniculară este o amenințare reală, pot trece cu succes peste neplăcerile provocate de temperaturile excesive dacă stau într-un loc răcit cu aer condiționat. Folosite și curățate în mod corespunzător, aparatele de aer conditionat duce, de asemenea, la prevenirea poluării, a prafului, polenului, implicit a alergiilor, crizelor de astm și bolilor respiratorii asociate poluării.
Vrând să scăpăm de căldură suntem tentați de multe ori să utilizăm la maxim aerul condiționat acasă, la muncă sau în mașină, chiar dacă astfel ne expunem la nevrlagii, afecțiuni respiratorii acute și mai ales la afecțiuni ale coloanei vertebrale, care nu de puține ori ne obligă să mergem la spital. Nu trebuie să uităm nici că dezvoltarea sistemelor de aer condiționat a venit „la pachet” cu o explozie a cazurilor de infecţii la nivelul amigdalelor şi urechilor (otită, rinită), cauzate de folosirea în exces și mai ales a unor aparate de aer condiționat neîntretinute corespunzător.
Medicii atrag atenția că aerul condiționat poate oferi condițiile optime de temperatură și umiditate pentru a ne desfășura activitatea, beneficiile fiind maxime atunci când în încăperi se asigură o temperatură cuprinsă între 21 și 25 de grade și o umiditate de 60-70%. Ideal este însă că diferența dintre temperatura de afară și cea din interior să nu fie mai mare de 5 grade Celsius. Mai trebuie știut că în cazul în care suntem transpirați și încercăm să ne răcorim cu aerul condiționat, putem răci foarte ușor, situația fiind echivalentă cu statul afară, în frig și vânt.
De altfel, un raport al agenției europene EU-OSHA susține că afecțiunile profesionale cel mai des întâlnite în Uniunea Europeană sunt cele musco-scheletale, care ating toate domeniile și ocupațiile, iar o statistică recentă a Ministerului Sănătății arată că jumătate din populația României suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale și șase din zece adulți au dureri de spate.
Indiferent dacă vorbim despre copii sau despre adulți, nicio persoană nu este imună la expunerile repetate la curenții reci produși de aparatele de aer condiționat, cu atât mai puțin dacă are afecțiuni ale coloanei cauzate de dureri musculare sau de probleme osteoarticulare. De aceea, specialiștii ne atrag atenția că atât persoanele sănătoase, cât și cele care se confruntă frecvent cu dureri de spate este bine să evite să petreaca prea mult timp în încăperi cu temperaturi scăzute, nu doar pentru ca pot răci, ci și pentru că aerul rece este unul dintre factorii destabilizatori ai sistemului vertebral.
Medicii mai spun că este posibil să ne alegem cu o răceala de la aerul condiționat, dar nu din cauza curentului, așa cum se crede în mod obișnuit, ci din cauza microorganismelor care se strâng în aparat (bacterii, virusi, ciuperci etc.), agenţi patogeni cu mare capacitate de contaminare pentru oameni, generând astfel diverse afecţiuni ale aparatului respirator, precum pneumonii, bronşite, diferite viroze, otită, sau boli mai puțin cunoscute. Dacă filtrele de aer ale aparatului nu sunt curățate periodic sau sunt curăţate necorespunzător, germenii prezenţi aici pot cauza conjunctivite virale, iar dacă sunt inhalați, pot provoca rinite alergice sau astm.
Se consideră că una dintre cauzele paraliziei faciale Bell (periferică, la nivelul unei semifete) ar putea fi expunerea la aer condiționat. De asemenea, se poate induce fibromialgia (afecțiune medicală cronică, manifestată prin durere difuză și sensibilitate în mușchi și țesutul moale).
În plus, sporii ciupercilor (ex. Candida) se pot găsi cantonați în orificiile aparatelor de aer condiționat neîntreținute corect. Sindromul Raynaud (sindromul mâinilor și picioarelor reci), dermatita a frigore, pot fi, de asemenea, declanșate de aerul condiționat, susțin specialiștii.
Utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a aerului condiționat supune organismul unui stress adpatativ continuu, usucă mucoasele și poate duce la declanșarea sau agravarea unor afecțiuni respiratorii acute sau acutizate (traheobronșite, laringite), nevralgii la nivel toracic sau facial și la dureri acute ale coloanei vertebrale.
Persoanele sensibile au cel mai mult de suferit, fie din cauza curenţilor de aer, fie a neadaptării organismului la schimbările bruşte de temperatură. Astfel, aceste persoane, atunci când stau în curent, se trezesc cu dureri sau contracturi musculare. Repetate, în timp, contracturile musculare pot duce la dureri ale coloanei vertebrale. Cele mai frecvente afecțiuni date de aerul condiționat sunt lombosciatica și lumbago acut, mai ales în rândul persoanelor tinere, care lucrează la birou. Când aerul rece bate direct în ceafă, pot apărea contracţii involuntare şi persistente la nivelul musculaturii gâtului. De aceea este foarte important ca viteza şi presiunea aerului rece provenit din aparatele de climatizare să nu fie foarte mare.
Specialiștii în recuperare medicală atrag atenția că, pe lângă confortul oferit în zilele caniculare, aerul condiționat poate provoaca dureri acute ale coloanei vertebrale. Vestea bună este că acestea se pot recupera prin metode neinvazive, decompresie, mobilizare și exercitii fizice sub supraveghere de specialitate.
Problemele de la nivelul coloanei debutează cu modificări ale proprietăților fizico-chimice ale discurilor intervertebrale, care pierd din grosime și din mobilitate, susțin specialiștii în fizioterapie și recuperare medicală. Acestia atrag atentia că se schimbă chiar conturul suprafeței articulare, mușchii și ligamentele devin flasce și mai puțin elastice apoi apare faza instabilității. Vertebrele se vor mișca mai mult decât trebuie sau decât se întâmplă în mod normal, mișcarea antrenând după sine un efect de tip foarfece, cu dureri și scădere a mobilității corpului. Durerile de spate pot fi percepute direct în zona afectată, dar pot fi resimțite și în altă parte a corpului (radiată).
Pentru a evita inconvenientele sau prezentarea la spital, medicii recomandă ca aparatul să fie instalat la câțiva metri de locul în care stăm, iar fluxul de aer să nu fie îndreptat spre persoane, temperatura aparatelor să fie reglată la 22-24°C, aparatele să fie utilizate intermitent și să nu fie lăsate deschise pe durata nopții, iar filtrele să fie curățate periodic, pentru a îndepărta riscul de vehiculare bacteriană și a ciupercilor cu risc de infecții respiratorii și alergii.