Tranzacție importantă pe piața farma: Sanofi cumpără Translate Bio cu 3,2 miliarde de dolari

3 august 2021 | 0 comentarii |

Gigantul farma Sanofi a anunțat achiziția, cu 3,2 miliarde de dolari, a companiei americane Translate Bio, specializată pe tehnologia ARN mesager, utilizată în special în vaccinurile anti-Covid 19, în care gigantul farmaceutic francez dorește să-și accelereze dezvoltarea, potrivit Bloomberg.

Cele două companii colaborează din 2018 și lucrau deja împreună pentru a dezvolta un vaccin ARN mesager împotriva Covid-19. „Obiectivul nostru este de a debloca potențialul ARN mesager în alte domenii strategice, cum ar fi imunologia, oncologia și bolile rare, pe lângă vaccinuri”, a spus Paul Hudson, CEO Sanofi, într-un comunicat de presă.

Sanofi vrea să creeze un centru de cercetare dedicat vaccinurilor „ARNm”, situat în Cambridge, Statele Unite, şi în Marcy-l’Étoile, în apropiere de Lyon, în sud-estul Franţei, amplasamente unde compania deţine deja laboratoare.

Anterior, gigantul farmaceutic a anunțat că va investi două miliarde de euro în următorii cinci ani pentru cercetarea şi dezvoltarea ARN mesager, tehnologie inovatoare care se află la originea primelor vaccinuri dezvoltate împotriva Covid-19. Compania va aloca 400 de milioane de euro anual, până în 2025, cercetărilor pentru crearea unor noi vaccinuri pe bază de ARN mesager, investiţii care ar urma să se prelungească şi dincolo de această perioadă.

 

Sanofi nu se bazează însă doar pe ARN mesager împotriva Covid-19, iar împreună cu GlaxoSmithKline (GSK), a dezvoltat un alt vaccin, bazat pe tehnologia proteinelor recombinante, care se află într-un stadiu avansat, a cărui lansare pe piață a fost programată pentru luna decembrie.

Recent, Comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente a anunțat că început evaluărie pentru vaccinul anti-Covid „Vidprevtyn”, dezvoltat de Sanofi Pasteur și GSK, după ce rezultatele preliminare de laborator și primele etape ale studiilor clinice sugerează că serul produce anticorpi și ar putea ajuta la protecția împotriva bolii și a generat un răspuns imun solid în primele etape ale testelor clinice. „Rezultatele interimare ale Fazei a II-a au arătat o seroconversie (apariția de anticorpi n. red.) de 95%-100% după a doua doză în toate grupele de vârstă (18-95 de ani), la toate dozele, cu o toleranță acceptabilă și fără probleme de siguranță”, potrivit unui comunicat al Sanofi.

 

EMA va evalua datele pe măsură ce devin disponibile, pentru a decide dacă beneficiile depășesc riscurile, fiind necesare suficiente dovezi pentru o cerere oficială de autorizare pe piață. EMA va evalua conformitatea Vidprevtyn cu standardele obișnuite ale UE privind eficacitatea, siguranța și calitatea.

Vidprevtyn este un vaccin pe bază de proteine, ​​care conține o versiune cultivată în laborator a proteinei spike găsită pe suprafața SARS-CoV-2, dar și un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imune.

La administrarea vaccinului, sistemul imunitar identifică proteina spike ca fiind străină și produce anticorpi împotriva acesteia. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina virală și va fi gata să apere organismul împotriva virusului.

Vaccinul franco-britanic folosește aceeași tehnologie ca cea a vaccinului Sanofi contra gripei sezoniere, combinată cu folosirea unui adjuvant ce mărește eficacitatea vaccinului, fabricat de GSK.

 


Adaugati un comentariu


 

*