Știi și câștigi sănătate: Transpirația, barometru pentru organism
Este cald și transpirăm abundent, pentru că în acest fel corpul nostru își reglează temperatura, pentru a face față caniculei, prin mecanisme autoreglatoare de răcire. Avem glande sudoripare în tot corpul și, potrivit medicilor, prin transpirație se elimină căldura excesivă și organismul se răcorește, menținând temperatura constantă. Transpirația în sine nu are miros. Secreția eliminată poate fi mai curată ca apă de băut, spun medicii dermatologi, care ne informează că aceasta are gust dulce, dacă organismul este sănătos. O picatură de transpirație înseamnă, de fapt, 99% apă și 1% urme de acid uric, amoniac, vitamina C și alte substanțe. Când secrețiile întâlnesc bacteriile de la suprafața pielii și din păr, care metabolizează proteinele, rezultatul nu este tocmai plăcut pentru simțul olfactiv…
În afară de faptul că răcorește corpul, transpirația ajută, până la un punct, și la hidratarea pielii, dar la eliminarea anumitor substanțe pe care fie ficatul, fie rinichii nu au putut să le elimine. Picăturile de transpirație ne pot spune, de asemenea, ce se întâmplă cu corpul nostru, poartă informaţii care pot indica o problemă de sănătate sau un dezechilibru nutriţional.
Există două tipuri de transpirație, care provin din două tipuri diferite de glande, aflate în stratul de piele cunoscut sub numele de dermă.
Glandele ecrine – sunt numeroase, se găsesc în special pe palme, tălpi, picioare și frunte. Se deschid la suprafața pielii prin pori. Produc transpirația ușoară, limpede, inodoră, care apare în zilele de vară. Se răcește imediat ce se evaporă din piele. Este acea transpirație care îți udă tricoul când faci mișcare. Multă transpiraţie poate fi chiar un semn că suntem într-o formă excelentă. Condiţia este ca transpiraţia să apară după un antrenament sau exerciţiu: un studiu a relevat că persoanele în bună formă fizică tind să transpire mai devreme şi în cantităţi mai mari decât cele mai puţin active. Practic, cei care fac mişcare în mod regulat dezvoltă un răspuns mai rapid la creşterea temperaturii de bază. Transpiraţia fiind modul în care corpul nostru ne răcoreşte, dacă suntem în formă, mecanismul de răcire al corpului este activat mai repede pentru a regla temperatura.
Glandel apocrine – se deschid în pori, dar mai ales în foliculii de păr, în special de la subraț, scalp și zona înghinală. Produc transpirația care conține proteine și acizi grași, fiind mai densă. Această transpirație se declanșează și când ești foarte stresat, acesta fiind răspunsul corpului la situații extreme. Oricine a avut o zi stresantă poate observa o schimbare a mirosului transpiraţiei. Un miros acru şi destul de neplăcut. Cu alte cuvinte, glandele apocrine sunt responsabile pentru mirosul nostru ciudat. Specialiştii spun că stresul emoţional declanşează glandele apocrine.
Transpirația excesivă poate fi uneori un semn că nivelul zahărului din sânge este prea scăzut. Când zahărul din sânge scade sub 70 de miligrame pe decilitru, este posibil să apară cascade de sudoare, spun oamenii de știință de la Universitatea din Michigan.
Dacă transpiri excesiv mai ales pe palme, tălpi, axile (hidroză primară) și aceasta este prezentă doar pe timpul zilei, nu există motive de îngrijorare! Se poate interveni însă cu tratament medicamentos (antiperspirante, medicație, injecții) sau chirurgical (excizie locală, liposucție).
Transpirația devine însă o problemă deloc de neglijat în cazul hiperhidrozei secundare generalizate. Aceasta afectează regiuni mari ale corpului și este, de regulă, semnul unor boli endocrine, cardiace sau neurologice, o reacție la medicamente, dar poate fi asociată și cu probleme metabolice, menopauză sau cancer. Poate, de asemenea, să fie un simptom al infarctului miocardic! De fapt, corpul sub stres eliberează adrenalină, ceea ce ne face să transpirăm. Dacă transpiraţia excesivă este însoţită de simptome precum greaţă, cefalee, tremurături, iritabilitate şi bătăi rapide ale inimii, este indicat să discutaţi cu medicul! Tratamentul se concentrează pe eradicarea cauzei.
Suntem deshidrataţi. Transpiraţia implică şi pierderea multă apă. Dacă ne îmbibăm în transpiraţie în timpul unui meci de fotbal, este un semn că trebuie să ne umplem cu apă, pentru a evita deshidratarea. O modalitate uşoară de a evalua dacă suntem hidrataţi corect este să verificăm ce culoare are urina, spun specialiştii. Dacă urina este galben pal, nicio problemă. Dacă este de culoare galben închis, este timpul să beţi apă.
Deficit de electroliți. Apa nu este singurul lucru pe care îl pierdem prin transpiraţie. De asemenea, transpiraţia îndepărtează electroliţii esenţiali, în special potasiul, magneziul şi calciul. Dacă ameţim sau avem crampe musculare, este posibil să secretăm prea mult sodiu. Înlocuirea cu sodiu este importantă pentru menţinerea unui echilibru adecvat al electroliţilor şi a funcţiei corporale sănătoase. Pentru a ţine sub control nivelurile de sodiu, americanii recomandă gustarea a ceva sărat, apoi să beţi o băutură în timpul exerciţiului, mai ales când durează o oră sau mai mult.
Absenta transpiratiei este numită și anhidroză sau adiaforeză. Poate fi provocată de o disfuncție genetică, diabet, alcoolism, radiații, insolație, o afecțiune a pielii sau alte boli. Anhidroza este periculoasă, întrucât glandele sudoripare nu mai produc secreții, iar organismul își pierde capacitatea de a-și menține temperatura constantă, iar consecințele pot fi fatale.
Antiperpirantele pot reduce mirosul provocat de transpirație în amestec cu bacteriile de pe corp, dar dacă nu îți speli hainele, nu sunt prea eficiente! Igiena zonei, dacă nu e făcută corespunzător, poate duce la neplăceri. Foarte multe persoane aplică deodorant pe piele murdară, care are urme de transpirație sau urme anterioare din deodorantul folosit și fac dermatite iritative sau se pot declanșa chiar dermatite de contact. Atunci, consideră că deodorantul le-a făcut rău, dar în realitate, răul a fost produs de lipsa de igienă.
Alimentația și stilul de viață pot influența, de asemenea, felul în care transpirăm. Componentele unora dintre din alimentele și condimentele pe care le folosim pentru a da un gust mai plăcut al alimentelor (usturoi, ceapă), dacă le consumăm în cantități mari, se pot elimina și prin transpirație și atunci transpirația noastră, pe lângă faptul că își face rolul de detoxifiere, are rolul de a mirosi urât. Medicii ne sfătuiesc, de aceea, să evităm consumul exagerat de condimente prăjite, alcool, tutun, care favorizează transpirația în exces. În plus, este bine să purtăm haine (în special lenjerie intimă) din bumbac 100% sau alte fibre naturale, pentru că fibrele sintetice împiedică evaporarea normală a transpirației. În plus, aveți grijă și la ceea ce beți: cafeaua și alcoolul, spre exemplu, accentuează secrețiile glandelor sudoripare. Este de preferat un ceai verde, călduț, care ajută corpul să-și mențină temperatura constantă.
* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist.