13 medici şi asistenţi medicali români au plecat în Tunisia să ajute la combaterea pandemiei

9 august 2021 | 0 comentarii |

Totodată, statul român a trimis tunisienilor ajutoare constând în echipamente medicale de necesitate imediată și 188.000 de doze de vaccin anti-COVID.

 

Cinci medici şi opt asistenţi medicali din România au plecat, astăzi, unde vor sta trei săptămâni, pentru a-și ajuta colegii dintr-o unitate spitalicească din această țară să facă față pandemiei, sub comanda maiorului IGSU Daniel Gheorghiță. Totodată, România trimite Tunisiei echipamente medicale de şi vaccinuri împotriva COVID-19.

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), statul român acordă sprijin Republicii Tunisia, la solicitarea autorităților din această țară, puternic afectată de creşterea accentuată a numărului de cazuri confirmate SARS-CoV-2, printr-o misiune externă complexă de acordare a asistenţei internaţionale.

Prin grija Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, o echipă formată din 13 cadre medicale (5 medici şi 8 asistenţi) vor sprijini personalul sanitar tunisian pentru 21 de zile, în lupta cu situaţia generată de creşterea exponenţială a numărului de noi cazuri pozitive SARS-CoV-2. La această misiune vor participa şi 3 ofiţeri din cadrul DSU – Direcţia Generală Protecţie Civilă, însărcinaţi cu dublă responsabilitate, coordonarea întregii misiuni respectiv asigurarea unei legături permanente cu autorităţile sanitare şi de protecţie civilă din Tunisia. Totodată, 22.240 măşti FFP2 şi FFP3, 203.000 măşti chirurgicale, 50.400 teste antigen vor fi donate, cu titlul gratuit, cadrelor medicale tunisiene, în scopul asigurării protecţiei acestora împotriva coronavirusul SARS-CoV-2”, transmite DSU.

 

De asemenea, 188.000 de doze de vaccin AstraZeneca, care se vor folosi pentru protecție împotriva COVID-19, au doat acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, autorităţilor tunisiene, iar acestea vor ajunge la destinație odată cu echipa medicală. Aceste doze de vaccin „reprezintă doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca, prin Acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană”, se menționează în comunicat.

Cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, o aeronavă C-27 J Spartan, aflată în dotarea Forţelor Aeriene Române a decolat luni, la prânz, de la „Baza 90 Transport Aerian” cu destinaţia Tunisia, în vederea exercitării misiunii umanitare complexe de sprijinire a autorităţilor tunisiene în eforturile de combatere a efectelor generate de virusul SARS-CoV-2.

 

La plecarea cadrelor medicale au participat E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali -ambasadorul Republicii Tunisia în România, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe –Cornel Feruţă secretarul de stat și şeful DSU -dr. Raed Arafat, care le-a urat succes și le-a mulțumit că au acceptat să-și ajute colegii tunisieni, doridu-le totodată să se întoarcă sănătoși, după încheerea misiunii pe care și-au asumat-o.

Cu acest prilej, dr. Raed Arafat le-a urat „mult succes” celor 13 medici și asistenți medicali care merg în Tunisia, subliniind că misiunea lor este una deloc ușoară. „Nu pot decât să le doresc succes colegilor noştri care vor merge acolo. Nu este o misiune uşoară, cum nu au fost nici celelalte unde au fost. Echipe medicale de la noi au fost în Italia, au fost în Republica Moldova, au fost în Slovacia, au fost apreciate de prietenii noştri din fiecare din aceste ţări şi acum mergem într-o altă regiune, într-o altă zonă, unde într-adevăr este nevoie şi unde sunt implicate mai multe ţări din vecinătate”, a declarat Arafat.

 

Totodată, șeful DSU a subliniat că salvatorii români intervin în acest moment în mai multe ţări și pe mai multe „paliere”, ajutând atât în lupta cu pandemia cât și cu incendiile devastatoare care afectează mai multe țări. „Avem incendiile de pădure din Grecia, unde suntem una din mai multe ţări care intervin acolo şi asistă prietenii noştri de acolo într-o situaţie destul de dificilă. Suntem în Macedonia cu Forţele Aeriene Române şi cu un avion care a făcut mai multe misiuni şi care mai rămâne să continue misiunile de stingere în zona unde sunt incendiile de pădure, în Macedonia de Nord. Acum, avem misiunea de asistenţă sanitară către Tunisia şi mai vin alte misiuni, cel puţin pe partea de vaccin, care se fac în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din România, care ia legătura şi discută cu ministerele Sănătăţii din ţările care primesc donaţiile de vaccin sau ţările care au hotărât să cumpere dozele de vaccin de care au nevoie”, a mai spus Arafat.

 

Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române asigură transportul în Tunisia a peste 180.000 de doze de vaccin anti-COVID produs de compania Astra Zeneca, teste antigen, precum şi materiale sanitare, pentru gestionarea pandemiei în Tunisia. Dozele de vaccin sunt transportate în cutii frigorifice, împreună cu elementele de răcire şi dispozitive de monitorizare a temperaturii, puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti, care asigură respectarea lanţului frigorific până la destinaţie, la temperaturi de 2-8 grade C, se menționează într-un comunicat de presă remis de MApN.

Materialele sanitare donate sunt măşti FFP2 şi FFP3, măşti chirurgicale şi teste antigen, iar misiunea se derulează sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene și a fost aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Florin Cîțu, cu informarea prealabilă a preşedintelui României, Klaus Iohannis.

 


Adaugati un comentariu


 

*