Centru medical cu cabinete de medicină primară și consiliere psihologică pentru refugiați, inaugurat la Romepo

20 iunie 2022 | 0 comentarii |

Autoritățile încearcă să identifice și alte locații în țară, pentru realizarea unor puncte de îngrijire medicală și consiliere pentru refugiați și speră ca tot mai mulți medici de familie să accepte să se alăture acestui demers.

 

În Bucureşti, unde se află cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina, majoritatea femei şi copii, au fost inaugurate astăzi, de Ziua Mondială a Refugiaților, un centru medical în care vor funcționa cabinete medicale, în cadrul Centrului de Servicii Integrate pentru Refugiați de la Romexpo. În acest centru se vor asigura servicii de medicină de familie, ginecologie, planificare familială şi sănătatea reproducerii, dar și servicii de consiliere psihologică şi psihoterapie individuală şi de grup, informează Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este o operațiune la care au colaborat agenții ale Națiunilor Unite, Agenția pentru refugiați și Organizația Mondială a Sănătății – Biroul OMS din România, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Au fost elaborate mai multe materiale de informare despre utilizarea antibioticelor şi vaccinare, despre drepturile pacienţilor privind serviciile medicale. Acestea vor fi disponibile în limbile ucraineană, română şi engleză şi vor fi puse la dispoziţia refugiaţilor”, mulțumindu-le tuturor celor implicați.

 

Alexandru Rafila

În conferința de presă organizată cu acest prilej la Romexpo, ministrul Rafila a menționat că a ajutat și Ministerul Sănătății „la deschiderea acestor cabinete de asistență medicală primară, dar și de consiliere psihologică și de consiliere privind problemele mamei și copilului. Există și un cabinet de consultații pentru copii, pentru că ne dăm seama, după afluența care există aici, că este nevoie de ele și ne gândim – chiar am discutat cu colegii de la Înaltul Secretariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite -, să găsim și o altă locație, pentru că în România, știți bine, au intrat 1,2 milioane de persoane și au rămas 85.000 dintre ele. O bună parte dintre acestea, aproape 40.000, sunt copii sub 18 ani și e clar că aceștia au nevoie de asistență medicală și dincolo de bolile pentru care oferim asistență medicală spitalicească în mod gratuit, trebuie să putem să le oferim și accesul la servicii de asistență medicală primară. Biroul OMS pentru România a luat deja legătura cu peste 1000 de medici de familie, să vedem câți răspund, așteptăm un răspuns pozitiv din partea lor. Ne vom implica și noi, vom lua legătura cu organizațiile profesionale ale medicilor de familie, astfel încât accesul la servicii de medicina familiei să fie posibil. Dacă vor fi probleme de natură administrativ-birocratică vom găsi o soluție, astfel încât medicii de familie din toată țara să poată primi cât mai mulți refugiați, iar serviciile să le fie decontate”, a afirmat ministrul Sănătății.

 

Al Rafila si Pablo Zapata

Alexandru Rafila a subliniat, de asemenea, că Ziua Mondială a Refugiaților evidențiază faptul că „din păcate, numărul refugiaților la nivel mondial e tot mai mare, a depășit 100 de milioane, iar dacă acum câțiva ani, lumea s-a confruntat cu valul de refugiați din Siria, acum vedem că o țară vecină României, Ucraina, are un număr foarte mare de refugiați. Nu știm când se va termina totul acolo și trebuie să fim pregătiți să-i primim și să le oferim, în afară de nevoile legate de subzistență, și asistență medicală. Am făcut-o și până acum, avem numeroase paturi alocate pentru refugiați la nivelul spitalelor din România, ei au beneficiat inclusiv de acces în programele Ministerului Sănătății și, desigur, atât cei care au solicitat statutul de refugiat, cât și ceilalți cetățeni ucraineni au beneficiat de ele”.

Este o complementaritate a eforturilor: municipalitatea, guvernul României prin ministere, agenţiile ONU, ONG-uri, organizaţii ale Uniunii Europene, asigură, împreună, un loc în care oamenii să fie în siguranţă şi să primească servicii”, a spus Pablo Zapata, reprezentantul Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați în România.

 

Laurence Auer, Hirosi Ueda, Al Rafila

Ambasadorii Franței – E.S. Laurence Auer și Japoniei – E.S. Hiroshi Ueda au mulțumit României pentru sprijinul acordat refugiaților încă de la debutul conflictului din Ucraina și s-au angajat să sprijine în continuare refugiații, exprimându-și speranța că războiul se va termina curând, iar ucrainenii se vor putea întoarce acasă și își vor relua viața fără traume fizice și mai ales psihice.

Trebuie să găsim o soluție sustenabilă, astfel încât România să poată răspunde nevoilor acestor oameni care, din păcate, și-au părăsit țara, casele, familiile, și se găsesc acum cu adevărat pe teritoriul unei țări prietene, dar această prietenie trebuie demonstrată. Cred că, până în momentul de față, România a avut o comportare ireproșabilă, alocând multe resurse și alocă în continuare, încât ucrainenii să se simtă în siguranță și să spere că într-un viitor nu foarte îndepărtat pot să-și reia viața normală, fără traume, pentru că traumele psihologice ale refugiaților sunt foarte importante, mai ales în cazul copiilor”, a puctat, în acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, adresându-le mulțumiri speciale ambasadorilor Franței și Japoniei, direct implicati în acest tip de activități.

 

În cabinetele medicale de la Romexpo, doi medici de familie români îi vor lua în grijă pe refugiaţi. Din Franţa vor veni, prin rotaţie, ginecologi şi moaşe, cărora li s-au alăturat și moașele Asociației Moașelor Independente (AMI) din România, care vor acorda consultații și consiliere femeilor. „O să facem consultaţii ginecologice, o să oferim contraceptive, oferim consiliere în cazul în care identificăm semne de abuz fizic sau psihic, urmărim sarcina femeii gravide, facem educaţie prenatală, educaţie pentru alăptare, urmărim bebeluşii etc” – a explicat Irina Mateescu, reprezentantă a AMI. Vor fi şi psihoterapeuţi care îi vor ajuta pe ucrainenii fugiţi din calea bombelor.

Iana Sazonova, expertă OMS pentru cercetare și relația cu refugiații a semnalat căbariera lingvistică este uriaşă. Te duci la spital şi vrei să vorbeşti despre chestiuni sensibile, legate de sănătate, de simptome. Trebuie să ne asigurăm că am înţeles clar toate instrucţiunile de la medici, dar şi că am oferit informaţiile necesare, dar ministrul Rafila a spus că deși nu se pot asigura translatori la fiecare cabinet și la fiecare spital care oferă servicii medicale, se găsesc soluții, cu ajutorul personalului medical care știe limba rusă sau al unor voluntari.

De la izbucnirea războiului, din data de 24 februarie și până în prezent, în România au intrat 1.241.750 cetăţeni ucraineni. De asemenea, conform Poliției de Frontieră, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.276.279 ucraineni. Peste 80.000 dintre aceștia au rămas în România și beneficiază de cazare, bani, alimente, lucruri necesare în casă, îngrijire medicală, dar și îndrumare și li se rezolvă problemele legate de actele de imigrare.

 


Adaugati un comentariu


 

*