Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem. Înscrie-te în Registrul Donatorilor și salvează o viață!

16 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Când o persoană este diagnosticată cu leucemie, mieloame sau limfoame, are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice pentru a învinge cancerul. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se înscrie în Registul donatorilor, îi poate salva viața!

 

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este celebrată anual în a treia sâmbata a lunii septembrie, care anul acesa pică pe 17 septembrie. Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din România a marcat evenimentul în avans, vineri, 16 septembrie, printr-o conferință la care, alături de dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al registrului, s-au aflat prof. dr. Alina Tănase, președinte Societatea de Transplant Medular din România, președinte al Consiliul științific al registrului și prof. dr. Daniel Coriu, președinte Societatea Română de Hematologie și președinte Colegiul Medicilor din România, medici, donatori și pacienți, cărora li s-a alăturat prin Zoom ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

În prezent, 86.350 de donatori sunt înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România și sunt pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor, dar țara noastră se află la coada clasamentului la nivel european la numărul donatorilor înscriși în Registru. Anul acesta s-au înscris 3.649 de donatori.

Cu cât suntem mai mulți înscriși în Registru, cu atât mai mult cresc șansele lor! Ne înscriem în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Donăm o șansă la VIAȚĂ!”, este mesajul transmis cu ocazia acestei zile.

 

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, care a intervenit prin Zoom în deschiderea conferinței și a declarat că importanța Registrului donatorilor de celule stem este crucială pentru pacienții cu diferite cancere de sânge care au nevoie de un transplant și a încurajat populația cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani să se înscrie în Registru. „Suntem cam de 20 de ori mai puțin interesați decât cetățenii altor state din Uniunea Europeană de a ne înscrie într-o astfel de rețea de donatori și cred că acest lucru are două cauze, informația nu cred că este cunoscută suficient de către populație, iar pe de altă partem probabil că există și anumite limitări privind testarea pentru a determina compatibilitatea între donatori și potențialii receptori”, a spus Rafila.

Exprimându-și aprecierea pentru profesionalismul dr. Aurora Dragomirișteanu în coordonarea Registului Donatorilor, ministrul a subliniat că „gestionarea donării de sânge la nivel național este o problemă de sănătate publică” și a promis că Guvernul va contribui la găsirea unei soluții pentru creșterea adresabilității și interesului oamenilor de a se înscrie în acest registru printr-o activitate de informare continuă, oferind sprijin pentru derularea unor campanii privind donarea de sânge și donarea de plasmă care este la fel de necesară pentru pacienții cu boli rare. În finalul intervenției, Rafila a felicitat-o încă o dată pe dr. Aurora Dragomirișteanu și pe ceilalți participanți la dezbatere, exprimându-și speranța că împreună vor găsi și câteva soluții pe care să le propună Ministerului Sănătății pentru a fi apoi puse în aplicare.

 

Dr Aurora Dragomiristeanu

Dr. Aurora Dragomirișteanu a subliniat că „în Ziua Mondială a Donatorlui de Măduvă celebrăm valorile în care credem”, făcând trimitere atât la profesioniștii din comunitatea de transplant și pacienții cât și pacienții care suferă de boli ce le pun viața în pericol și-i afectează atât pe ei cât și familiile, și care își exprimă „respectul și marea recunoștință pe care le datorăm donatorilor noștri. Chiar dacă este „doar o zi”, ea reflectă principiile și modul în care se acționează pe tot parcursul anului și este un bun prilej de a disemnia informațiile privind necesitatea înscrierii cât mai multor români în registrul donatorilor, care în România este „unul mic, doar 0,45% din populaţia României se află în prezent în Registrul din România. Pentru a găsi donatori compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de transplant este nevoie ca românii care sunt în aria geografică de origine a pacientului să fie înscrişi în Registru”.

Medicul a explicat că în lume, 500.000 de donatori au donat pentru un pacient neînrudit și numai în 2021 au fost 41.946 de donatori din 61 de țări. 50% sunt donatori internaționali, dar cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienți nu a fost găsit un pacient compatibil. „Registrul din România creşte încet, dar creşte de la un an la altul. Peste 65% din persoanele care sunt înscrise în Registrul din România au sub 40 de ani, iar 57% din totalul persoanelor înscrise sunt bărbaţi. Este important că aproape 60.000 dintre ei sunt testaţi pentru toate locusurile care sunt importante în stabilirea compatibilităţii. 14% dintre ei sunt testaţi pentru toate cele şase”, a mai spus dr. Dragomirişteanu care a invitat organizațiile de pacienți, profesioniștii, autoritățile și mass-media să fie ambasadori ai campaniei „Donează o șansă la viață”.

 

Prof dr Daniel Coriu

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Societatății Române de Hematologie și al Colegiului Medicilor din România, a subliniat că Registrul donatorilor din România este unul „micuț”, cu puțin peste 80.000 de donatori înscriși, față de cel al Germaniei, spre exemplu, unde sunt peste nouă milioane de donatori, ceea ce „spune foarte mult despre implicarea societății”. Medicul hematolog crede că pentru a schimba aceste lucruri este necesară implicarea tuturor factorilor de influență. „Să intervenim, să facem ca oamenii să înţeleagă că fac parte dintr-o comunitate, să dezvoltăm acest sentiment al apartenenței la comunitate”, a spus medicul, sugerând că ar trebui „să începem foarte devreme în şcoli, în primii ani”, în orimul rând prin modificarea programei școlare. „Copilul, în primii ani, în loc să facă acele ore plictisitoare de biologie, din care nu rămâne cu absolut nimic, să facă nişte ore interesante. Nu avem nevoie de ore suplimentare. Copilul trebuie să înveţe despre corpul uman, trebuie să înveţe cum se poate proteja de infecţie virală, de infecţie bacteriană, să înveţe să se spele pe mâini, să înveţe că vaccinul îl protejează, să înveţe să mănânce. Este foarte important. Să înveţe boli esenţiale – diabetul zaharat, obezitatea… De ce nu, să înveţe chiar tehnica de a acorda primul ajutor. Toate aceste lucruri contează”, a subliniat profesorul Coriu, mulțumind la rândul său donatorilor, a căror singură motivație este dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință.

 

Prof dr Alina Tanase

366 de pacienți din România au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, din 2013, de la înființarea Registrului și până acum, dar alți 35 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil, iar singura soluție de a se găsi un stfe de dontor este creșterea numărului de donatori.

Prof. univ. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, a declarat că, în acest an, în Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 123 de transplanturi, ceea  ce înseană „o activitate mare pentru un centru de transplant mare din Europa. Chiar în anii pandemiei am trecut de 100 de transplanturi pe an. Mult, pentru condiţiile pandemice şi activitatea medicală la nivel naţional. Avem încă mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, însă avem o capacitatea limitată, fiindcă pacientul, în timpul procedurii de transplant, are nevoie de nişte condiţii speciale. Am reuşit să implementăm o standardizare prin care crioprezervăm celulele, ceea ce ne dă o mult mai mare capacitate de organizare. Acum, nu numai că ne-am revenit la activitatea de dinainte de pandemie, dar suntem cu 20% în plus faţă de activitatea din 2019”, a declarat medicul, subliniind că registrul donatorilor este „unul mic”, în care s-a înscris doar 0,45% din populaţia României, dar se speră într-o mai bună informare a populației și în creșterea numărului de donatori.

 

Cătălin, unul dintre participanții la eveniment a povestit cum a devenit el donator de celule stem chiar din 2013, dintr-o întâmplare. „Eram în parc cu soția, care era însărcinată, și a venit la mine o domnișoară care a început să-mi spună niște povești. N-am înțeles mai nimic, dar când am întrebat-o dacă-ți dau celulele astea, ce faci cu ele, mi-a spus scurt, salvezi viața unui om. I-am spus OK, hai să mergem să ți le dăm. Chiar credeam că intru în caravană, donez celulele și totul s-a terminat. N-a fost așa… dar după 7 ani am primit un telefon, iar o voce caldă mi-a amintit că în urmă cu mult timp m-am înscris într-un registru și m-a întregbat dacă mai sunt de acord să donez. Am stabilit o întâlnire cu doamna dr. Neagu și timp în vreo 2 ore am aflat ce înseamnă de fapt să donezi și care sunt pașii de urmat. Am făcut o serie de analize, am stat de vorbă și cu dl. dr. Coriu, mi s-a spus că sunt compatibil pentru a dona. Nu știu pentru cine am donat… dar toată experiența și oamenii pe care i-am cunoscut cu acest prilej m-au făcut să-mi schimb viziunea despre viață”, a spus Cătălin, care a povestit și cât de impresionat a fost el în Spitalul Fundeni unde a cunoscut tineri care aveau o formă de cancer al sângelui și a văzut prin ce trec. „Când doamna dr. a venit și mi-a spus că e ok și pot pleca acasă, am simțit că plutesc. M-am dus acasă, mi-am strâns copilul în brațe și am conștientizat cât de norocos. Mi-am promis atunci că și fiica mea va deveni membră a acestui registru, iar ea știe deja lucrul acesta. Este un gest mic, pe care oricine îl poate face, dar este cel mai de preț lucru să știi că poți salva viața unui om!”, a concluzionat Cătălin.

 

Dr. Tănase a explicat că niciodată nu știi cât poate aștepta un pacient a cărui boală este în remisie și devine eligibil pentru transplant, pentru că dacă în momentul oportun nu există un donator compatibil, boala poate să recadă și pacientul poate să-și piardă indicația de transplant. Tocmai de aceea este necesar să existe cât mai mulți donatori înscriși în registru. „Pentru a face un transplant de succes, pacientul trebuie să fie într-o remisiune a bolii – dacă vorbim de o leucemie acută. Dacă vorbim de o boală cu o progresie mai lentă, atunci pacientul are timp, și noi avem timp să căutăm donatorul, să evaluăm pacientul și să-i oferim câteva luni până la transplant”, a explicat medicul, subliniind că unii pacienți au indicație de transplant de urgență, în timp ce alții pot să rămână câteva luni pe lista de așteptare.

Dr. Aurora Dragomirișteanu a anunțat că „o mare bucurie este că de anul acesta avem și centrul de la Institutul Regional de Oncologie Iași care face și transplant de la donator neînrudit, deci reușim să scurtăm un pic timpul de așteptare. La fel, un lucru extraordinar, este că Spitalul Gerota, de câteva luni este parte din rețeua registrului și sperăm ca până la sfârșitul anului, cu ajutorul dumnealor să avem o mai bună informare și să ajungem cât mai repede la cât mai mulți donatori din țară. Cred că dacă reușim să testăm cât mai repede toți donatorii și dacă reușim să înscriem un număr mare de donatori, o să avem muulte rezultate bune de al un an la altul”, a mai spus medicul, exprimându-și speranța că în acest fel toți pacienții pot avea o șansă să fie salvați.

 

Profesorul Daniel Coriu a subliniat la rândul său că „cele mai multe indicații de transpant sunt pentru pacientul cu leucemie acută. În Institutul Clinic Fundeni avem un departament pentru pacienții cu leucemie acută, unde sunt medici hematologi supraspecializați și tratează numai pacienți cu leucemie acută. Împreună cu echipa de transplant medular noi avem întâlniri de două ori pe săptămână și discutăm fiecare caz. Avem și situații în care, din motive logistice, nu putem să facem transplantul, iar acest lucru este dureos, pentru că în această boală nu există timp de așteptare. Am avut situații în care pacientul s-a prăpădit, deși era pe lista de așteptare și avea donor, dar din cauză că boala a recidivat, nu s-a mai putut face nimic. Nu există imp de așteptare, transplantul trebuie făcut cât se poate de urgent”. 

Tocmai de aceea, medicul a spus că este extrem de important să existe cât mai mulți donatori, pentru a se găsit la timp donatorul potrivit. A menționat în acest context că fiecare discuție cu donatorii voluntari este emoționantă, cu tât mai mult cu cât „nu există recompensă financiară, ei nu donează pentru o persoană pe care o cunosc, nu donează pentru cineva din familie. Donează pentru un om necunoscut, aflat în suferință. Motivația este una extrem de frumoasă, pentru că dacă Dumnezeu ne-a dat sănătate, trebuie să încercăm să ajutăm și noi pe alții să și-o refacă”, a concluzionat medicul hematolog.

 

Orice persoană sănătoasă, care a împlinit 18 ani, se poate înscrie în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. „În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Acum, șansele au crescut, însă trebuie să creștem nivelul de implicare al cetățenilor, pentru a da o șansă vieții”, subliniază Ministerul Sănătății, într-un comunicat remis presei.

Recent, Guvernul a hotărât să acorde o facilitate fiscală donatorilor, pentru a crește numărul acestora. Donatorii de celule stem hematopoietice pentru un pacient înrudit sau neînrudit, beneficiază de asigurări de sănătate, fără plata contribuției, timp 10 ani de la donare.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, din toate zonele geografice și din toate etniile, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Dacă un bolnav de leucemie se potriveste imunologic cu dvs, printr-o simplă donare de sânge îi salvați viața. Să nu uităm că boala nu alege! Cu cât sunt mai mulți donatori înscriși în registru, cu atât cresc șansele de a se găsi unul compatibil.

 


Adaugati un comentariu


 

*