Militarii Invictus au luat startul în „Ștafeta Copacului Păcii”

17 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Militari răniți din lotul de ciclism al echipei Invictus România, alături de cei din Marea Britanie, Slovacia, Ucraina și Ungaria participă, în perioada 17-20 septembrie, la „Ștafeta Copacului Păcii”, eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Păcii care se celebrează pe 21 septembrie.

 

Au fost răniți în teatrele de operații, dar sportul i-a ajutat să-și găsească forța și puterea de a-și găsi o nouă motivare de a se exprima și de a-i motiva și sprijini și pe alți militari răniţi. În perioada 17-20 septembrie, militari răniți din loturile de ciclism ale Invictus România, alături de militari răniți din Marea Britanie, Slovacia, Ucraina și Ungaria participă la un eveniment de ciclism care constă în parcurgerea unui traseu de aproximativ 1000 de kilometri, pe traseul  Zvolen (Slovacia), trece prin Budapesta (Ungaria), iar în România cursa va continua pe traseul Arad – Sibiu – București. În mod simbolic, „Copacul Păcii” va fi plantat în Parcul Carol I, în data de 21 septembrie, când în întreaga lume este celebrată Ziua Internațională a Păcii.

Startul a fost luat pe 17 septembrie, la Zvolen, după o ceremonie oficială organizată de Forțele Armate Slovace la monumentul eroilor din lovalitate. „Fiind o cursă a prieteniei, participanții se vor sprijini reciproc pentru a aduce spiritulCopacului Păcii” de la Zvolen la București. Bicicliștii vor pedala doar pe timp de zi, timp de patru zile consecutiv, cu o viteză de peste 25 de kilometri pe oră, având de parcurs aproximativ 1.000 de kilometri”, transmite Ministerul român al Apărării.

 

Pasionații de ciclism din întreaga țară sunt invitați să se alăture plutonului Invictus, începând de la intrarea în țară, și să pedaleze alături de militarii răniți, în cadrul „Ștafetei Copacului Păcii”, pe traseele:

19 septembrie, tronsonul Arad – Sibiu (277 km), ora de plecare estimată: 06.00: Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” – Păuliș (monument) – Lipova – Bârzava – Săvârșin (Palat Regal) – Zam- Ilia – Deva – Simeria – Orăștie – Sebeș – Miercurea Sibiului – Cristian – Sibiu (Zidul Cetății) – ora de sosire estimată: 18.00;

20 septembrie, tronsonul Sibiu – București (267 km), ora de plecare estimată: 06:00: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” – Tălmaciu – Câinenii Mici – Țuțulești – Sălătrucu – Șuici – Valea Danului – Curtea de Argeș – Bascov – Găiești – Calea Victoriei – Parcul Carol – ora de sosire estimată: 18.00.

Pe 21 septembrie, cu prilejul Zilei Internaționale a Păcii, copiii personalului român decedat în acțiuni militare, misiuni și operații internaționale, vor planta „Copacul Păcii”, în Parcul Carol I din Capitală, la ora 11.00. Acesta va fi un stejar – copacul național al României, iar în fața lui va fi fixată o coloană metalică pe care sunt inscripționate elementele de identificare ale copacului și prilejul cu care acesta a fost plantat.

La finalul ceremoniei vor fi depuse flori și vor fi ținute momente de reculegere la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, și la Monumentul eroilor căzuți în teatrele de operații, din Parcul Tineretului.

 

„Copacul păcii” este un proiect internațional care se concentrează pe promovarea prieteniei și înțelegerii între națiuni, cu scopul de a reuni oameni din întreaga lume.

De la înființarea sa, în anul 2018, a fost implementat cu succes în 15 țări de pe patru continente.

Inițiativa „Copacul Păcii” a fost îlansată la 100 de ani după încheierea Primului Război Mondial și este implementată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și Afacerilor Europene al Republicii Slovace. „Copacul Păcii” reprezintă oficial Republica Slovacă sub numele de marcă „Good idea Slovakia”.

Proiectul comemorează sacrificiul soldaților, dar și victimele dezastrelor naturale și ecologice. Această activitate reprezintă o oportunitate de a promova pacea la nivel mondial prin sport și de a reitera misiunea de menținere a păcii a militarilor noștri răniți care continuă chiar și după ce au trecut prin cele mai dificile momente din viața lor.

Ștafeta copacului păcii” este un eveniment organizat de Armata României, Forțele Armate Slovace, Forțele Armate Ungare și asociația nonguvernamanetală slovacă „Servare et Manere”.

 

Invictus România s-a înființat în 2014 când, un grup de voluntari militari și civili inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry de Wales al Marii Britanii, au început un proiect de educaţie prin care, dincolo de ideea de promovare a valorilor militare şi naţionale, şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine răniţilor în acţiuni militare și să ducă și militarii răniți români la Invictus Games.

De atunci au organizat o serie de evenimente sportive și de fund-raising în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi care, de-a lungul timpului au obținut numeroase premii și medalii.

Anul acesta, în august, 20 de militari români răniți, cu grade de invaliditate II și III, care au participat la Invictus Games 2022, unde au obținut 4 medalii de aur și 7 de argint, au primit Ordinul și Medalia „Meritul Sportiv”, conferite de președintele României, Klaus Iohannis.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*