„Sistemul de sănătate trebuie să lucreze pentru pacient și pentru nevoile pacientului” – mesajul CMR, de Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului

17 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului este marcată, anual, la 17 septembrie, cu scopul de a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului subliniază, prin tema stabilită pentru acest an – Siguranţa medicamentelor” -, că utilizarea eronată a medicației este cauza a mai mult de jumătate din problemele prevenibile asociate asistenței medicale, și afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară pentru toate sistemele de sănătate, potrivit OMS.

Ministerul Sănătății atrage atenția „asupra achiziționării medicamentelor online, din surse neautorizate, care crește riscul de a intra în posesia unor produse falsificate. Aceste produse neautorizate ar putea să nu fie evaluate corespunzător din punct de vedere al calității, siguranței și eficacității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare de la nivelul Uniunii Europene”, se menționează într-un comunicat al MS.

Ministerul Sănătății îndeamnă pacienții și aparținătorii acestora să se informeze cu privire la modul de utilizare corectă a medicamentelor și să conștientizeze importanța achiziționării acestor produse numai din surse autorizate, subliniind că „este important să acordăm atenție atât locului de unde achiziționăm acmedicamentele cât și modului in care sunt administrate, potrivit indicațiilor medicului”.

 

Colegiul Medicilor din România (CMR) transmite, în același context, că „sistemul de sănătate trebuie să lucreze pentru pacient și pentru nevoile pacientului, iar siguranța pacientului trebuie să reprezinte o sumă de proceduri și norme care trebuie aplicate și verificate în fiecare zi”.

Organizația profesională a medicilor subliniază, cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, „importanța discuției în spațiul public asupra conceptului de siguranță a pacientului, nu doar astăzi, ci în fiecare zi”. CMR susține că „trebuie avută în vedere limitarea erorilor de medicație, iar sfatul nostru pentru pacienți este să evite automedicația, iar administrarea de medicamente să se realizeze după o discuție cu medicul curant. De asemenea, trebuie avut în vedere cum se păstrează medicamentele, precum și monitorizarea permanentă a efectelor și posibilelor reacții adverse”, se arată într-un comunicat al CMR.

 

Siguranța pacientului reprezintă un concept complex, care presupune atât măsuri de siguranță a administrării medicamentelor, cât și acțiuni legate de siguranța actului medical în unitățile medicale, se arată în comunicatul CMR.

Prin urmare, astăzi, de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, considerăm că este extrem de important ca la nivelul sistemului medical românesc să se dezvolte și să se reabiliteze cât mai rapid infrastructura existentă, să se construiască noi structuri pentru unitățile medicale, astfel încât să avem peste tot circuite conform standardelor, care să asigure atât calitatea actului medical, cât și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale”, afirmă CMR.

Siguranța pacientului reprezintă un concept pentru care trebuie să se lucreze continuu, „dar trebuie și să fim ajutați pentru a putea ajuta!Siguranța pacientului înseamnă grijă pentru viață. Medicii români sunt pentru siguranța pacienților!”, subliniază conducerea CMR.

 

Administrația Prezidențială a anunțat că se alătură inițiativei prin care este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, iar în seara de 17 septembrie, Palatul Cotroceni va fi iluminat în portocaliu – culoarea desemnată de OMS ca simbol al marcării evenimentelor dedicate acestei zile.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS) care a lansat, în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, două materiale informative dedicate pacienților și personalului medical, pentru conștientizarea posibilelor erori de medicație. Potrivit statisticilor, erorile de medicație constituie una din cauzele  principale ale vătămărilor și vatămarilor evitabile în sistemele de sanatate din întreaga lume.

Sâmbătă seară, în parteneriat cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și cu sprijinul Primăriei Municipiului București și al Companiei Apa Nova, ANMCS marchează această zi, care în 2022 are în centrul atenției siguranța pacientului, prin iluminarea, în culoarea portocaliu, a Fântânilor Urbane din Piața Unirii. În aceeași seară, numeroase clădiri emblematice, monumente și instituții publice precum și spitale din București și din țară sunt iluminate în portocaliu.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul „WHO Patient Safety” privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Generale a Organizției Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 2002, care solicita acordarea atenţiei maxime şi accelerarea îmbunătăţirii siguranţei pacienţilor în întreaga lume. În 2019, OMS a decis ca în fiecare an, pe 17 septembrie să fie marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. În 2020, Guvernul României s-a alăturat instituţiilor naţionale şi internaţionale care evidenţiază importanţa siguranţei pacientului şi a solidarităţii, implicării şi acţiunii în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale.

În ultimul său raport, OMS menţionează că evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial și că anual, în lume se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în spitale şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. În regiunea europeană, 50-70% din problemele cauzate de erori în administrarea medicamentelor pot fi prevenite prin abordări sistematice complexe a siguranței pacienților. Volumul mare de muncă și lipsa cadrelor medicale, în regiunea europeană, contribuie la peste 20% din erorile  de medicație.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*