Șase chirurgi oncologi de la Spitalul Municipal Timișoara, plasați sub control judiciar

29 august 2024 | 0 comentarii |

Aceștia sunt acuzați că ar fi primit mii de euro, dar și borcane cu miere și bulion, de la 39 de pacienți oncologici. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş fac cercetări pentru mai multe infracţiuni de „luare de mită în formă continuată”.

 

Nu s-a stins încă scandalul de la Spitalul Pantelimon din București că un nou scandal a izbucnit în sistemul sanitar, la Timișoara. Șase medici chirurgi oncologi și o asistentă medicală sunt acuzați că ar fi primit mită de la mai mulți pacienți oncologici, pe care ar fi trebuit să-i trateze gratis.

Miercuri după-amiază, ofițerii DGA au făcut 9 percheziții la Spitalul Municipal Timișoara și în locuințele unor medici din cadrul secției Oncologie a acestui spital, după ce un chirurg oncolog a fost prins în flagrant, de DGA, primind mită. Asupra lui au fost găsite 1.000 de euro şi de 1.200 de lei, sume pe care nu le-a putut justifica. Flagrantul a avut loc după ce medicul, specializat în ginecologie oncologică, a încheiat un examen Papanicolau, unei paciente. În faţa procurorilor, acesta ar fi susţinut că a primit banii de la o pacientă pentru a-i cumpăra acesteia medicamente şi diferite produse medicale în vederea unei viitoare intervenţii chirurgicale.

 

Sunt anchetate 40 de cazuri de luare de mită, spun procurorii. „În cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş se efectuează cercetări într-un dosar privind săvârşirea mai multor infracţiuni de luare de mită în formă continuată (multiple acte materiale), (…) fiind vizată, în principal, presupusa activitate infracţională a 6 medici chirurgi şi o asistentă medicală din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara – Clinica de Chirurgie Generală 2 – Oncologie”, potrivit anchetatorilor.

În data de 28.08.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 6 inculpaţi medici și o asistentă medicală. În urma percheziţiilor au fost ridicate documente şi diferite sume de bani, iar suspecții au fost duși la audieri. În urma audierilor efectuate de procurorul de caz, sprijinit de organele de cercetare penală, a fost dispusă luarea măsurii controlului judiciar faţă de cei 7 inculpaţi (șase medici și o asistentă medicală). Anchetatorii vorbesc despre multiple infracţiuni de mită şi un prejudiciu de câteva zeci de mii de euro.

 

Cei vizaţi ar fi primit mită de peste 40 de ori, începând din luna aprilie. În unele cazuri, susţin sursele citate, au fost primite plicuri cu bani, iar în alte cazuri, borcane cu miere de albine sau bulion. Potrivit Direcţiei Generale Anticorupție, unul dintre suspecții monitorizați ar fi primit mită de la 10 pacienţi, iar alţi doi, de la câte 9 bolnavi.

Primarul Timișoarei, în subordinea cruia funcționează spitalul, s-a declarat siderat şi înfuriataproape toți medicii din secția de chirurgie oncologică de la Spitalul Municipal sunt acuzați de procurori că au luat șpagă, în mod repetat, de la pacienți și familiile lor. (…) Este incalificabil să te folosești de suferința și disperarea oamenilor pentru a face un ban în plus”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook

Cezar Irimia, președintele Federației Bolnavilor de Cancer, spune că „este jenant că se mai întâmplă așa ceva. Acel medic prins în flagrant ar trebui cumva să fie judecat de Colegiul Medicilor, să i se ridice dreptul de liberă practică, iar justiția să își spună cuvântul, categoric. Cei care mai practică asemenea condiționări sunt de condamnat”.

 

Colegiul Medicilor din România (CMR) și-a exprimat „îngrijorarea și dezaprobarea fermă față de posibile fapte penale” care fac obiectul acuzațiilor aduse medicilor din Secția de Chirurgie Oncologică a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, privind presupusele acte de corupție, prin primirea de plăți informale din partea pacienților. „Această situație este profund regretabilă și contravine valorilor fundamentale ale profesiei medicale”, tranmite conducerea CMR, care subliniază că actul medical trebuie să fie guvernat de principii etice și morale, iar integritatea și profesionalismul sunt pilonii pe care se bazează relația dintre medic și pacient. În acest context, CMR nu tolerează și nu va tolera nicio formă de corupție sau de comportament care aduce atingere demnității și prestigiului profesiei medicale.

Suntem consternați de gravitatea acuzațiilor apărute în acest caz. Înțelegem pe deplin frustrarea și dezamăgirea pacienților și populației, în general. Este absolut necesar să ne asigurăm că astfel de situații sunt investigate în mod corect și transparent, iar cei găsiți vinovați să răspundă pentru faptele lor. Colegiul Medicilor din România susține ferm lupta împotriva acestui tip de comportament”, consideră prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

 

Colegiul Medicilor din România subliniază însă că are încredere că majoritatea covârșitoare a medicilor din România își desfășoară activitatea cu responsabilitate și profesionalism, iar astfel de incidente nu reprezintă imaginea de ansamblu a corpului medical din țara noastră.

Cei șase medici de la Secția de Chirurgie Oncologică a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, suspectați de luare de mită și plasați sub control judiciar, erau monitorizaţi din 2022, când şeful secţiei de Chirurgie Oncologică a spitalului din vremea respectivă, a fost reținut pentru că ar fi primit șpagă de la 25 de pacienți bolnavi de cancer sau de la rudele acestora. De la el au fost confiscați și aproape 40.000 de lei și circa 2.500 de euro. În 2023, doctorul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și 70 de zile de muncă în folosul comunității și a primit interdicția de a mai profesa în Timișoara. Din 1 iulie 2023, doctorul a fost însă numit director medical interimar la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin și profesează și într-o clinică privată din Mehedinți.

 


Adaugati un comentariu


 

*