Peste 80 dintre pensionarii buzoieni au pensii mărite după recalculare. Cea mai mare creștere, 9.000 de lei

29 august 2024 | 0 comentarii |

Dintre cei 105.645 de pensionari care beneficiază de reclaculare, 85.408 au beneficiat de majorări, iar 20.237 de beneficiari au rămas cu pensia aflată în plată anterior recalculării, chiar dacă după recalculare a rezultat o scădere a cuantumului acesteia.

 

Casa Județeană de Pensii (CJP) Buzău a anunțat că, până la 14 august 2024 a terminat de recalculat și a transmis către Oficiul Poștal Buzău toate deciziile de reclaculare. O parte dintre beneficiari sunt însă nemulțumiți și cer informații suplimentare celor specificate în deciziile primite. Angajații CJP se confruntă cu un val de sesizări din partea pensionarilor nemulțumiți de deciziile de recalculare, iar timp de 6 ore, zilnic, le stau la dispoziție și le oferă lămuriri.

Potrivit conducerii CJP Buzău, la nivelul judeţului Buzău au făcut obiectul recalculării pensiilor 105.645 de beneficiari, dintre care 85.408 au beneficiat de majorarea drepturilor de pensie, iar 20.237 au rămas în plată cu pensia în cuantumul stabilit şi aflat în plată anterior, chiar dacă în urma recalculării a rezultat un cuantum mai mic. Aceștia nu vor benficia însă de creșterile care vor avea loc în anii următori, până când pensia lor aflată în plată nu va fi echivalentă cu cea rezultată în urma indexărilor.

Pe parcursul acestei săptămâni, CJP a înregistrat peste 200 de sesizări pentru recalcularea pensiilor sau referitoare la acordarea punctelor de stabilitate.

 

La contribuții egale, pensii egale

 

Directorul Casei Județene de Pensii a explicat, într-o conferință de presă, că noua lege a pensiilor aduce o echitate în sistemul public de pensii și că pensionarii trebuie să înțeleagă că nimeni nu va primi o pensie mai mică.

Ceea ce trebuie să înțeleagă pensionarii din județul Buzău este însă că nimănui nu-i va scădea pensia aflată în plată la momentul recalculării. Dimpotrivă, 80,84% au beneficiat de creșteri masive, între 20 și 60%, adică 85.408 de persoane au primit creșteri. Acest lucru nu trebuie ignorat, pentru că legea asta a vrut, să aducă echitate în sistemul public de pensii, respectiv, la contribuții egale, pensii egale. Dacă eu am contribuit la buget cu o sumă mică, și pensie va fi mică, iar dacă am contribuit cu o sumă mare, am pensie mare. Egalitatea constă în numărul de ani în care am contribuit și pentru care se acordă puncte de contributivitate. Diferența o va face numărul de ani în care am contribuit peste perioada standard, pentru care se acordă puncte de stabilitate. Adică, ce care au muncit 35-40 de ani, primesc aceste puncte de stabilitate, ca o recompensă pentru anii în plus în care au muncit”, a explicat directorul CJP Buzău, Carmen Androne.

 

Cea mai mare creștere, 9.000 de lei

 

Cea mai mare creștere rezultată după recalcularea pensiilor pe baza contributivităţii, în judeţul Buzău, este de 9.000 de lei.

Cea mai mare creştere a fost de 9.000 de lei. Este vorba despre o persoană care a lucrat în domeniul privat, care avea o pensie în plată undeva la 31.000 de lei. După recalculare a ajuns la 40.000 de lei. Este cea mai mare pensie din judeţul Buzău. Este o pensie stabilită pe criteriul de contributivitate, nu vorbim de pensii speciale, este vorba despre o persoană care a avut salariu foarte mare și, în consecință, a contribuit la Fondul de Pensii cu sume foarte mari. ”, a precizat Octavian Troncaş, director adjunct Pensii, în cadrul CJP.

Potrivit datelor oficiale ale instituției, 32.298 pensionari au primit în plus până la 20%, alți 35.615 au primit între 20% și 40%, în cazul a 14.062 de beneficiari creșterea a fost între 40% și 60%, iar 3.433 de pensionari au primit în plus peste 60%.

Pe de altă parte, 4.258 de pensionari au aceeași pensie după recalculare, pentru 10.178 de beneficiari a scăzut cu 5%, altor 2.221 le-a scăzut cu 5-10%, iar pentru 3.580 de pensionari a rezultat o scadere peste 10%.

 

Pensiile stabilite în instanță se vor recalcula după 1 septembrie

 

Există și aproape 2.600 de pensii care au fost stabilite ca urmare a unor decizii judecătoreşti nu au făcut obiectul recalculării, deocamdată.

Dintre cei 105.645 de beneficiari ai pensiei publice care au făcut obiectul recalculării, 2.584 nu vor primi decizii de recalculare, deocamdată. Pentru aceştia, avem pregătite adrese prin care îi vom înştiinţa că li s-au acordat puncte teoretice, adică li s-a menţinut pensia aflată în plată, dar nu primesc decizii de recalculare deoarece marea majoritate sunt cei care au câştigat prin sentinţe judecătoreşti, li s-a stabilit o pensie care nu a avut în spate un stagiu de cotizare şi aceştia nu au putut fi preluaţi în aplicaţia informatică făcută pentru cazurile normale. Imediat după 1 septembrie însă, din moment ce noi vom deţine aplicaţia informatică, le vorm emite şi dânşilor decizii de revizuire. Îi rog frumos să ne scuze că nu a existat o posibilitate legală să putem emite decizii, în condiţiile în care sentinţa judecătorească i-a fixat o pensie fără să aibă susţinere cu stagiu contributiv în spate, dar îi informăm că pot sta liniștiți, li se vor menține drepturile stabilite de instanță, nu li se modifică pensiile aflate în plată la nivelul lunii august 2024”, a afirmat Carmen Androne.

 

Nu scade nici pensia minimă socială

 

Cele mai multe sesizări înregistrate de Casa de Pensii Buzău sunt formulate de beneficiarii pensiei minime sociale care primesc 1.281 de lei și sperau la o majorare după recalculare. La nivelul județul Buzău sunt aproximativ 10.000 de beneficiari ai pensiei minime sociale.

Beneficiarii pensiei minime sociale sunt pensionari care nu au vechime, a căror pensie pe principiul contributivității este și de 2 lei, sau 200 de lei. Diferența până la 1.281 este suportată de la bugetul de stat. De exemplu, i-a crescut de la 200 la 400, dar nu a ajuns la 1.281 lei și atunci, pe decizie îi apare că se menține în plată indemnizația minima garantată, adică 1281 de lei. Aici avem cele mai multe solicitări. Menționăm că, persoanele care beneficiază de pensia minimă socială vor primi, începând cu 1 septembrie 2024, același cuantum, respectiv 1281 lei, cu rezerva că pe noua decizie de recalculare această sumă nu este evidențiată, deoarece diferența dintre valoarea pensiei cuvenite fiecăruia, acordată pe principiul contributivității și cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari este suportată din bugetul de stat, dar trebuie înțeles că nicio pensie nu va fi mai mică decât pensia aflată în plată”, a subliniat Carmen Androne, directorul CJP Buzău.

Toți pensionarii din județul Buzău, în număr de 105.868 vor primi în luna septembrie 2024 taloanele de pensie.

 

Persoanele cu dizabilități, revoltate

 

Extrem de nemulțumiți, pensionarii cu handicap grav și accentuat spun că în urma recalculării li s-a înjumătățit punctajul de contributivitate, ceea ce înseamnă că pensia lor va rămâne înghețată pentru câțiva ani. Conform legii, persoanele cu dizabilități trebuie să realizeze un stagiu de 11 ani și 8 luni pentru a primi pensie.

Noua lege a pensiilor elimină facilitatea stagiului redus și acordă o bonificație de 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat în condiții de handicap, dar nu și persoanelor deja pensionate și cărora li s-au recalculat pensiile. „Cei mai afectați sunt pensionarii cu dizabilități care sunt la pensie de limită de vârstă pentru că ei au stagiul complet de cotizare, stagiu redus de cotizare conform legii. Aceste noi modificări legislative anulează recunoașterea unui stagiu de cotizare redus pentru persoanele cu dizabilități, iar pensiile noastre îngheață la minus 50% din valoarea actuală. E adevărat că decidenții ne-au spus că pensiile rămân cele în plată, doar că ni se anulează un drept câștigat prin muncă, zi de zi, în condiții de handicap și mulți au lucrat înainte, când munca presupunea deplsarea zilnică la locul de muncă, nu de acasă, din confortul casei. Cel puțin 10 -15 ani, ei nu vor mai beneficia de nicio majorare a pensiei”, a explicat președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela Tontsch.

 

Proteste în fața Guvernului

 

Federația „Consiliul Național al Dizabilității din România” a anunțat printr-un comunicat de presă că, pe 16 septembrie (între orele 10.00 și 14.00), organizează un protest în fața Guvernului. Într-un mesaj manifest, Consiliul Național al Dizabilității le-a transmis guvernanților că „Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii este criticată și de comunitatea persoanelor cu dizabilități pentru că anulează recunoașterea unui stagiu de cotizare redus pentru persoanele cu dizabilități. Ne confruntăm cu un tratament nedrept aplicat pensionarilor care au îndeplinit stagiul contributiv prevăzut de lege în condiții de handicap grav și accentuat. Domnilor guvernanți, prin aceste modificări ne reduceți semnificativ pensiile, ne penalizați în mod sever și ne ignorați contribuțiile. Aceasta nu este doar o încălcare flagrantă a drepturilor constituționale, ci și o trădare a angajamentelor internaționale asumate de România pentru protecția persoanelor cu dizabilități. Ne anulați un drept câștigat, subminați demnitatea și echitatea socială”, subliniind că persoanele afectate vor fi puse într-o situație economică și socială „extrem de dificilă”.

Și asociațiile de nevăzători au anunțat că vor să organizeze un protest în fața Guvernului şi iau în calcul atacarea la Curtea Constituţională a noii legi a pensiilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*