Ofertă generoasă de bilete de tratament balnear, prin Casa de Pensii Buzău
Asigurații buzoieni au la dispoziție aproape 1.700 de locuri în stațiunile aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii și urmează ca numărul acestora să fie suplimentat în perioada următoare.
Pensionarii și salariații buzoieni care suferă de diverse afecțiuni medicale au la dispoziție, pentru acest an, 1.692 de locuri pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice, repartizate de Casa Națională de Pensii (CNPP), dintr-un total de 60.420 de bilete disponibile la nivel național, în cele 13 unități aflate în proprietatea CNPP, prin Societatea Comercială de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă – TBRC și repartizate pe maximum 19 serii de trimitere.
Suplimentar, fiecare județ va primi, în perioada următoare, și o cotă și din biletele contractate de CNPP cu alte unități de profil, în limita bugetului asigurărilor sociale de stat disponibil pentru tratament balnear pentru anul în curs.
Primii buzoieni beneficiari ai biletelor de tratament, care se bucură deja de procedurile oferite de specialiștii în recuperare din stațiunile balneoclimaterice, sunt persoanele care suferă de boli cardio-vasculare, digestive și reumatismale, urmând ca în săptămânile următoare să fie disponibile bilete de tratament și pentru ale afecțiuni.
Cele mai multe bilete de tratament oferite asiguraților, prin Casa Județeană de Pensii (CJP) Buzău, sunt destinate persoanelor care suferă de afecțiuni reumatismale, care au la dispoziție 1.558 de bilete, în stațiunile Sărata Monteoru, Amara, Lacu Sărat și Pucioasa.
Pentru asigurații care suferă de boli cardio-vasculare, CJP Buzău are disponibile 110 locuri la Buziaș și Covasna, iar pentru persoanele cu afecțiuni digestive sunt 24 bilete, la Olănești.
Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile. Beneficiarii biletelor achiziționate prin Casa de Pensii vor beneficia gratuit de acestea (dacă se încadrează într-una din categoriile stabilite prin lege – pensionari de invaliditate, veterani, foști dizidenți, persoane cu handicap, persoane care au suferit accidente de muncă sau care lucrează în mediu radioactiv) sau vor plăti pentru un sejur chiar și cu 50% mai puțin decât prețul biletului intergal, în funcție de cuantumul pensiei/ salariului.
Biletele de tratament se acordă persoanelor îndreptățite, la cerere, fiecare dintre acestea putând beneficia, în cursul unui an calendaristic, de un singur bilet de tratament. Astfel, biletele se acordă la cerere, categoriilor de persoane care dovedesc că au nevoie de un astfel de tratament pentru afecțiunile lor medicale, cu condiția să fie asigurați în sistemul public de pensii sau pensionari ai acestui sistem, precum și celor care au dreptul la aceste bilete printr-un act normativ special.
Distribuirea biletelor de tratament balnear se face prin casele teritoriale de pensii, iar cei care doresc să se înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament trebuie să depună la sediul acestora sau online, o cerere disponibilă pe site-ul CNPP), urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului.
Cererile de acordare a biletelor de tratament balnear sunt ierarhizate în funcție de punctajul obținut de fiecare cerere în parte, iar dacă se întâmplă ca mai multe cereri să aibă același punctaj, departajarea se va face în funcție de numărul de bilete de tratament de care a beneficiat solicitantul în ultimii doi ani, mai multe șanse să plece la tratament având persoanele care au fost doar o dată sau nu au fost deloc în stațiune în ultimii doi ani.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei de Pensii Buzău, Ionuț Constantin, documentele necesare pentru obținerea biletelor sunt:
• document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
• declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;
• biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).