Ziua Internațională a Profesiei Medicale, prilej de conștientizare a importanței medicilor în societate

30 octombrie 2022 | 0 comentarii |

„Societatea românească are nevoie de un corp medical puternic, corect și bine pregătit, capabil să facă față provocărilor!” – transmite Colegiul Medicilor din România, subliniind că este important ca împreună, medici și populație, să conștientizeze și să protejeze „relația ce trebuie să existe între medic și fiecare dintre noi”.

 

În semn de omagiu adus efortului colectiv al medicilor din întreaga lume pentru serviciul oferit întregii umanități și sacrificiile pe care le fac pentru sănătatea și bunăstarea pacienților, dar și pentru respectul adus valorilor etice ale profesiei, pe data de 30 octombrie este marcată Ziua Internațională a Profesiei Medicale, proiect propus de membrii Asociației Mondiale a Medicilor.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Profesiei Medicale, important este să ne amintim de rolul medicului în societate, să înțelegem gradul de dificultate a acestei profesii și, împreună, medici și populație, să conștientizăm și să protejăm relația ce trebuie să existe între medic și fiecare dintre noi.  Orice societate modernă are nevoie de medici și de un sistem medical cât mai funcțional. Încrederea este esențială în această relație. Medicul trebuie să fie corect, responsabil și empatic, iar populația trebuie să înțeleagă menirea medicului”, a transmis prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, subliniind că relația medic-pacient bazată pe încredere, respect reciproc, empatie și responsabilitate constituie baza unui sistem medical funcțional.

 

Medicul – punte de legătură între pacient și sistemul medical

 

Prof dr Daniel Coriu

Colegiul Medicilor din România (CMR) subliniază că, din păcate, în România, finanțarea sistemului medical este redusă fată de media europeană, iar multe probleme ce țin de sistem ajung să fie percepute de o parte a populației ca fiind exclusiv responsabilitatea medicului, în majoritatea cazurilor, medicul fiind puntea de legătură între pacient și sistemul de sănătate.

Medicul și pacientul, medicul și societatea sunt de aceeași parte. Și medicul în exercitarea profesiei sale își dorește un sistem medical funcțional, să lucreze într-o infrastructură corespunzătoare și să existe un număr suficient de colegi medici dispus la nivel național, astfel încât pacientul să ajungă imediat și atunci când este nevoie la servicii medicale de calitate”, subliniază președintele CMR.

 

Cheia succesului actului medical

 

Medicii au nevoie de susținere atât din partea statului, prin dezvoltarea de politici aferente profesiei medicale și îmbunătățirii în ansamblu a sistemului medical, cât și din partea populației generale, prin adoptarea un comportament sanitar adecvat, mai spun reprezentanții CMR.

Susținerea medicilor și crearea unui corp medical sănătos ține, deci, atât de stat, prin sprijinul alocat sistemului sanitar, cât și de populația generală, prin încrederea oferită și respectarea indicațiilor medicale. Astfel, dacă medicii primesc un nivel corespunzător de încredere din partea pacienților și sprijin suficient din partea autorităților, vom ajunge la rate mult mai mari de succes în vindecarea diverselor afecțiuni și la o evoluție generală în bine a sistemului medical”, se menționează în mesajul CMR, în care se subliniază că performanța în profesia medicală ține și de populație, prin a urma sfaturile medicilor și a avea încredere în procesul de vindecare pe care medicii îl oferă.

Medicina actuală merită încredere, este o profesie creată special pentru binele colectiv, fiind desfășurată de specialiști cu ani întregi de pregătire”, concluzionează președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu.

 

Medicul, prin ochii legii

 

Potrivit legii 95/2006,

Profesia de medic are ca principal scop asigurarea stării de sănătate prin prevenirea îmbolnăvirilor, promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii individului şi a colectivităţii.

În vederea realizării acestui scop, pe tot timpul exercitării profesiei, medicul trebuie să dovedească disponibilitate, corectitudine, devotament, loialitate şi respect faţă de fiinţa umană.

Deciziile şi hotărârile cu caracter medical vor fi luate avându-se în vedere interesul şi drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea între pacienţi, respectarea demnităţii umane, principiile eticii şi deontologiei medicale, grija faţă de sănătatea pacientului şi sănătatea publică.

În scopul asigurării în orice împrejurare a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitării sale independenţa şi libertatea profesională a medicului, precum şi dreptul de decizie asupra hotărârilor cu caracter medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*