Angajarea medicilor fără concurs, soluția președintelui CMR pentru „România medicală fără medici”

31 august 2022 | 0 comentarii |

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, propune ca angajarea medicilor să se facă printr-un simplu interviu, în județele cele mai afectate de deficitul de specialiști.

 

Actul medical și calitatea acestuia sunt din ce în ce mai fragile, în condițiile în care o treime din județele României se confruntă cu o criză acută de medici. Autoritățile nu găsesc însă nicio modalitate prin care să rezolve această situație. În încercarea de a veni, pe de o parte, în ajutorul colegilor care sunt nevoiți să muncească de 2-3 ori mai mult pentru a suplini lipsa specialiștilor din zonele deficitare, dar și în ajutorul pacienților care de multe ori nu au de la cine să primească îngrijirile medicale de care au nevoie, conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) a luat țara la pas și încearcă, împreună cu colegii, cu autoritățile locale și politicienii din teritoriu, să găsească mijloacele prin care să se rezolve, măcar parțial, aceste probleme.

Județul Tulcea fiind unul dintre cele mai afectate de criza de medici, primul popas a fost făcut aici, unde după ce au discutat cu factorii de decizie locali și cu reprezentanții medicilor, reprezentanții CMR au prezentat concluziile și propunerile, în cadrul unei conferințe de presă.

 

Prof. Dr. Damiel Coriu

În România, cel puțin 10 județe sunt defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, așa cum a precizat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, atrăgând atenția că majoritatea specialiștilor se orientează către marile centre universitare, unde li se oferă condiții mai bune de a profesa.

Profesorul Coriu a arătat că din cei 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași. Mai mult, în 424 de localități din țară nu există niciun medic de familie, iar majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta. „Vorbim despre două Românii. De ce? Pentru că a doua parte a României nu oferă, din nefericire, condiţiile necesare practicării unui act medical de calitate, în siguranţă”, a punctat profesorul Coriu.

 

Președintele CMR consideră că o soluție pentru rezolvarea deficitului de medici din cele 10 județe „defavorizate” ar fi angajarea medicilor fără concurs. Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care spune că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor modificări legislative în acest sens.

Din delegația CMR au făcut parte și vicepreședinții dr. Valeria Herdea și dr. Gindrovel Dumitra, care au subliniat că implicarea autorităților locale este esențială în crearea condițiilor care pot atrage medici în zonele deficitare. 

 

Pofesorul Coriu a subliniat că „județul Tulcea are anumite particularități. În primul rând are cel mai mic număr de medici – în jur de 270, cel mai mic număr de medici din țară, la care se adaugă și particularitățile geografice – există o zonă foarte largă de acoperit” și că trebuie ținut cont de aceste aspecte. Președintele CMR a sugerat chiar că în județul Tulcea se poate pilota un proiect de intervenție pentru revitalizarea sistemului de sănătate, printr-un parteneriat între autoritățile publice din județ, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

În cadrul întâlnirii, preşedinta filialei teritoriale a Colegiului Medicilor din Tulcea, dr. Emilia Stamate, a prezentat câteva propuneri pentru revitalizarea sistemului de sănătate, pe care organizația profesională le consideră prioritare: rezidențiatul pe post, acreditarea SJU Tulcea ca centru de pregătire și îndrumare a rezidenților și eliminarea din Contractul-cadru a prevederii care depunctează medicii de familie care au o capitație mai mare de 2.200 de pacienți.

 

Daniel Coriu, Horia Teodorescu

Președintele CMR a mai spus că multe spitale din țară se confruntă cu lipsa medicilor, dar a subliniat că în Tulcea „acest număr scăzut al medicilor impactează la orice nivel – există doar cinci medici care asigură permanența în tot ceea ce înseamnă medicină de urgență, avem un număr foarte mic de medici de familie – doar 80 față de necesarul de 122. Probleme avem și la Spitalul Județean de Urgență, unde avem specialități deficitare – Pediatria, Neonatologia, dar și specialități complet absente, precum Alergologia și Hematologia, iar asta creează multe dificultăți în asigurarea actului medical”, a mai spus dr. Coriu.

În cadrul conferinței de presă, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a spus că instituția pe care o reprezintă se implică în susținerea sistemului medical și derulează deja „şapte proiecte, în valoare de 70 de milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Vă spun că Tulcea se poate lăuda cu cea mai mare investiţie din România finanţată cu fonduri europene pentru o unitate sanitară. Avem într-adevăr şi o problemă de accesibilitate, care ar putea fi atenuată după finalizarea podului de peste Dunăre”. În plus, CJ le oferă medicilor care se angajează în SJU, locuinţe şi le asigură o parte din cheltuielile de întreţinere.

 

Vizita in localitatea Crisan

Prefectul Alexandru Dan Munteanu a ținut să mulțumească personalului medical care, în ultimii doi ani „a fost pus în fața unor situații greu de imaginat, generate de contextul pandemic. Le mulțumesc pentru felul în care au gestionat această perioadă și îmi doresc ca mulțumirile mele să nu fie tardive. Delta, fiind o zonă cu un specific aparte, e limpede că se confruntă și cu probleme specifice, dar este vizibil că instituțiile își dau mâna, căutând cele mai bune soluții pentru a crește calitatea actului medical”, a spus prefectul, încrezător că se va găsi o rezolvare, odată ce „a fost făcut cel mai important pas, acela de a așeza la aceeași masă oameni care pot schimba ceva”.

La întâlnirea de lucru pe tema identificării de soluții pentru atragerea medicilor și dezvoltarea de proiecte pentru îmbunătățirea asistenței medicale în județul Tulcea au mai participat Ștefan Ilie – Primarul Municipiului Tulcea, deputat Mirela Furtună, directoarea generală a CJAS Tulcea, Eugenia Vasile, și cea a DSP, Carmen Caloianu.

Delegația CMR, însoțită de autoritățile locale, au vizitat și localitatea Crișan, zonă fără asistență medicală.

 


Adaugati un comentariu


 

*