Fostul spital Brătianu, readus la viață și pregătit să devină Centru Cultural de anvergură internațională

31 august 2022 | 0 comentarii |

Clădirea de patrimoniu în care mai bine de 100 de ani a funcționat cel mai important spital din Buzău a fost reabilitată, consolidată, modernizată și transformată în „Centrul Muzeal I.C. Brătianu”, cu fonduri europene și de la Consiliul Județean.

 

Adusă în stadiul de ruină și aflată în pragul demolării în urmă cu 20 de ani, clădirea fostului „Spital de Chirurgie I. C. Brătianu”, construită în 1895 în zona centrală a municipiului Buzău și folosită aproape 100 de ani pentru a reda sănătatea buzoienilor, a fost readusă la viață de Consiliul Județean și în curând va fi accesibilă publicului larg dar cu o altă destinație, de spațiu cultural.

După anul 2000, ultimele secții ale spitalului care a funcționat aici şi-au închis porţile, iar clădirea a fost lăsată în paragină. La un moment dat s-a aflat chiar la un pas de demolare, pentru a face loc unui cartier rezidenţial, rechinii imobiliari fiind cu ochii pe terenul de aproape un hectar de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, principala alee de promenadă a buzoienilor. Clădirea a fost salvată de clasificarea ca monument istoric, iar după mulţi ani de încercări, actuala conducere a Consiliului Judeţean a identificat oportunitatea de a o reabilita cu fonduri europene, finanțarea fiind condiționată însă de transformarea vechiului spital în Centru Muzeal.

 

Trei ani au durat lucrările prin care acest monument istoric, emblematic pentru Buzău, și-a recăpătat farmecul de odinioară, păstrându-și arhitercura eclectică specifică secolului al IX-lea, cu coloane și elemente florale de inspirație barocă pe fațadă, cu uși sculptate și ferestre înalte care te trimit cu gândul la arta lui Gaudi.

Șantierul a fost deschis în vara anului 2019, iar lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a clădirii s-au realizat cu respectarea și reconstituirea elementelor arhitecturale originale, pentru ca monumentul istoric să-și păstreze valoarea și în același timp să ofere o notă de eleganță și modernism.

Fostele săli de operații și saloanele au fost transformate în încăperi spațioase, cu multă lumină naturală, au fost văruite în alb și pardosite cu lemn, iar în cele două săli multifuncționale aflate la parterul clădirii, care însumează circa 250 de metri pătrați, a fost montat un sistem de iluminat modern, performant.

Cei care vor vizita Centrul Muzeal vor fi întâmpinați de ușile spectaculoase de la intrare, recondiționate și remontate în cadrul original, iar odată deschise, oferă un spațiu generos în care lumina naturală pătrunde din abundență prin plafonul din sticlă. Întregul spațiu a fost modernizat, păstrându-se însă elementele arhitecturale definitorii pentru vechea construcție. Scara cu trepte placate cu piatră naturală, încadrate de balustrada din fier forjat și lemn, recondiționate și remontate, oferă o perspectivă elegantă și îi conduce pe vizitatori către etajul superior al clădirii, unde se află săli mai mici care vor găzdui expoziții.

 

Reabilitarea, consolidarea și modernizarea obiectivului de patrimoniu a costat aproape 15 milioane de lei, din fonduri europene și de la Consiliul Județean. Petre Emanoil Neagu, președintele CJ, a semnat marți, documentele de recepție, iar miercuri, împreună cu Daniel Costache, directorul Muzeului Județean, în subordinea căruia va funcționa noul complex, în care vor fi organizate evenimente culturale, a vizitat viitorul Centru Muzeal ce va purta același nume cu spitalul de odinioară.

Fostul Spital Brătianu este o clădire o clădire simbol a oraşului, dar după anii 90 a fost dată uitării şi se punea chiar problema să fie demolată. Şansa noastră a fost că este o clădire de patrimoniu şi am reuşit să accesăm fonduri europene prin care a fost reabilitată. Mulţumesc angajaţilor din Consiliul Judeţean care s-au ocupat de acest proiect şi astăzi arată cum vedeţi. Este exclusiv meritul dumnealor, eu nu am făcut decât să vin cu o idee şi am reuşit să obţinem 3,6 milioane de euro, bani europeni, cu cofinanţare din bugetul propriu. Cred că e un lucru foarte bun, pentru că oricât de îndestulătoare ar fi bugetele noastre, fără banii europeni nu ne-am putea descurca. Clădirea este gata, urmează să achiziţionăm mobilierul, să obţinem nişte avize şi apoi vom putea începe să organizăm aici diverse activităţi. Clădirea are şi o curte generoasă în care va fi amenajată o grădină publică ce va fi redată cetăţenilor. Clădirea se află în administrarea Consiliului Judeţean, dar va fi predată Muzeului Judeţean Buzău”, a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, după inspecţia efectuată ulterior semnării recepţiei clădirii.

 

În perioada următoare se vor finaliza lucrările de amenajare a curții interioare, unde vor fi instalate o fântână arteziană şi băncuţe. Petre Emanoil Neagu și Daniel Costache au anunțat că, din acesată toamnă, buzoienii, dar și vizitatorii de oriunde din țară sau din lume vor putea să se relaxeze, să asculte muzică sau să participe la diferite evenimente culturale ce se vor organiza în grădina publică din curtea Centrului Muzeal „I. C. Brătianu”.

După achiziționarea și montarea mobilierului, Muzeul Județean va deschide larg ușile evenimentelor ce vor fi organizate în interior. Vot fi organizate spectacole, lansări de carte, expoziții sau diferite alte evenimente culturale, iar lista surprizelor la care deja lucrează directorul Daniel Costache este foarte lungă. Potrivit acestuia, clădirea albă de pe Bulevardul Bălcescu va deveni „un reper cultural internațional”.

Astfel de evenimente vor avea loc, cel mai probabil, începând cu prima parte a anului viitor, după ce vor fi create toate condițiile pentru găzduirea obiectelor culturale de patrimoniu ce vor fi expuse aici, în premieră. Una din fostele săli de operații va găzdui o expoziție permanentă în care vizitatorii vor putea afla istoria clădirii, iar printre exponate se vor număra și două lămpi scialitice salvate din Blocul operator al fostului spital. Se lucrează, de asemenea, la crearea unor suveniruri personalizate ce vor fi vândute prin magazinul propriu al Centrului Muzeal.

 

Președintele Consiliului Județean și directorul Muzeului Județean sunt convinși că fostul Spital Brătianu, una dintre cele mai vechi clădiri din municipiul Buzău, cu o istorie de peste 125 de ani, va deveni unul dintre punctele de maximă atracție pentru buzoieni, dar și pentru turiștii care vor ajunge în orașul reședință de județ.

Pentru promovarea investiției și atragerea de vizitatori, va fi creat și un site dedicat. Se estimează că, anual, aproximativ 2.000 de vizitatoriplătitori de bilete vor trece pragul noii instituții de cultură, iar cel puțin 1.000 de vizitatori virtuali vor accesa site-ul special creat pentru promovarea monumentului istoric restaurat.

Pentru început, Centrul Muzeal Brătianu va funcționa cu șase angajați, dar vor fi create 14 noi locuri de muncă pentru personal tehnic de specialitate și administrativ, care își va desfășura activitatea în cadrul noului obiectiv. Întregul complex va fi supravegheat video, dar va avea și pază.

Investiţia pentru reabilitarea clădirii a fost finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural şi a fost începută în data de 26.07.2019, când a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea fondurilor europene obţinute pentru reabilitarea clădirii a fost de 3,6 milioane de euro, restul cheltuielilor fiind suportate din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean.

 

Amplasat la intersecţia străzii Spiru Haret cu Bulevardul Nicolae Bălcescu, Spitalul I.C. Brătianu din Buzău a fost construit în anul 1895, la inițiativa marelui filantrop C.A. Papadopol, fost președinte al Tribunalului Buzău care, printre multe alte opere de interes social, a reușit sa colecteze bani, să inființeze și să doteze cu aparatură sala de operații, un Laborator de analize și un Institut de Radiologie si Fiziologie.

Inaugurată în 1986, clădirea a asigurat, timp de mai bine de 100 de ani, doar ca spital, inițial ca spital mixt, apoi ca spital de chirurgie, titulatură care se regăsește și astăzi pe frontispiciu. Despre primii 20 de ani de funcționare nu se cunosc foarte multe date, întrucât arhiva spitalului a ars în timpul primului război mondial.

Din 1920, când a fost renovat și redeschis după distrugerile suferite în Primul Război Mondial, spitalul Brătianu a funcționat, până în 1942, cu secțiile de Chirurgie, ORL, Oftalmologie, Maternitate și Radiologie.

După inaugurarea, în 1973, a actualului Spitalul Județean, spitalul Brătianu este transformat în secție exterioară a acestuia și a funcționat, timp de mai mulți ani, cu secțiile ORL și Oftalmologie, iar într-un alt corp de clădire, secția DV, care ulterior a fost transformată în Centrul „Dumbrava Minunată”, pentru copii cu autism.

În anul 2000, spitalul a fost închis definitiv, clădirea fiind lăsată în paragină până în momentul în care actuala conducere a Consiliului Județean a găsit o soluție pentru a-l renova și a-i reda strălucirea pe care o merită.

 

GALERIE FOTO

 


Adaugati un comentariu


 

*