Încep lucrările de reabilitare a clădirii fostului spital Brătianu

Președintele Consiliului Județean Buzău a anunțat azi că administrația locală a câștigat în instanță contestațiile formulate împotriva licitației de atribuire a lucrărilor, iar în perioada următoare se va semna contractul cu executantul.

 

În curând, șantierul pentru reabilitarea clădirii de pe bulevadrul Nicolae Bălcescu din Buzău, în care a funcționat mai bine de un secol spitalul Brătianu, va fi deschis. Unitatea medicală a fost închisă definitiv în anul 2000, după ce și secțiile de Oftalmologie, ORL și Dermato-Venerice, ultimele care au avut aici activitate, au fost mutate în actualele clădiri în care funcționează acum Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Terenul pe care se află clădirea, de aproape un hectar, în „buricul târgului” a făcut cu ochiul mai multor rechimi imobiliari, dar pentru că era era vorba despre o clădire declarată monument istoric, nicio tentativă nu s-a putut finaliza. Construcția s-a deteriorat odată cu trecerea timpului și probabil asta s-a și dorit, pentru că în cazul în care s-ar fi dărâmat de la sine, terenul ar fi devenit disponibil.

Odată cu schimbarea conducerii Consiliului Județean, s-a schimbat însă și intenția de valorificare a acesteia. Administrația locală nu a dispus de fondurile necesare pentru reabilitarea acesteia, dat fiind faptul că lucrările presupuneau costuri foarte ridicate, dar a căutat alte surse. Până la urmă s-a reușit accesarea unor fonduri europene, însă printr-un proiect ce presupune modificarea destinației construcției, din unitate medicală, într-un centru cultural. Intenția inițială a autorităților a fost aceea de păstrare a destinației medicale, însă, nu ar fi fost posibilă accesarea de fonduri europene, astfel că între varianta păstrării în conservare a clădirii până la găsirea unei alte surse de finanțare și cea a transformării într-un centru cultural, pe bani europeni, s-a optat pentru a doua soluție.

 

În luna august a anului trecut, a fost semnat contractul de finanțare a proiectului cu fonduri alocate prin Programul Operațional Regional, fiind vorba de primul proiect din județul Buzău finanțat în cadrul acestui program. Deși în mai puțin de trei luni se împlinește un an de la obținerea finanțării, lucrările de reabilitare a clădirii de pe bulevardul Nicolae Bălcescu nu au demarat nici la acest moment, și asta nu din vina autorităților, ci din cauza legislației greoaie care reglementează desfășurarea licitațiilor pentru lucrări finanțate din fonduri publice, legislație care între timp a fost simplificată, printr-o ordonanță de guvern adoptată recent.

Licitația de atribuire a lucrărilor a fost contestată, iar derularea contractului a fost blocată până la soluționarea contestației în instanță. Procedura s-a întins pe durata mai multor luni, întrucât a fost judecată în mai multe instanțe, până când a fost pronunțată o sentință definitivă și irevocabilă, care a fost în favorarea administrației locale.

 

Petre Emanoil Neagu

Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, a anunțat în aceast dimineață că instanța a respins definitiv contestația formulată împotriva licitației de atribuire a lucrărilor. În acest fel, în câteva zile va fi semnat contractul cu firma câștigătoare, după care se va trece la efectuarea lucrărilor.

Fostul spital Brătianu va deveni, în final, Centru cultural și va funcționa în subordinea Muzeului Județean, ca secție exterioară.

Conform proiectului, noul obiectiv va dispune de săli care vor putea găzdui expoziții și alte activitați culturale de care vor beneficia atât locuitorii județului cât și vizitatorii aflați in tranzit.

Se estimează că, anual, vor trece pragul noii instituții de cultură aproximativ 2.000 de vizitatori-plătitori de bilete, iar cel puțin 1.000 de vizitatori virtuali vor accesa site-ul special creat pentru promovarea monumentului istoric restaurat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*