Medicul Cătălin Denciu, premiat de Colegiului Medicilor din România

25 martie 2022 | 0 comentarii |

Alături de eroul de la Piatra Neamț, căuia i s-a decernat Premiul „Carol Davila”, au fost premiați medicii Mircea Penescu și Dan Lucian Dumitrașcu, cu premiile „Vasile Voiculescu”, respectiv, „George Emil Palade”, iar spitalele COVID și suport-COVID din țară au primit Diplome de recunoștință.

 

Colegiul Medicilor din România (CMR) și-a omagiat medicii pentru efortul depus în cei doi ani de pandemie. Reprezentanții organizatiei profesionale s-au întâlnit, pentru prima oară după doi ani, în cadrul unui eveniment organizat în format fizic, pentru a-și omagia colegii „din prima linie” în lupta cu pandemia.

Evenimentul, intitulat sugestiv „Medicul român pentru România”, care a avut loc joi seară, la Palatul Parlamentului, a debutat cu intonarea imnului național al României, urmat de un moment de reculegere pentru cei care în ultimii doi ani au plecat „într-o lume mai bună”, al căror nume au rulat pe ecranul din spatele secenei, grupați pe colegiile teritoriale din care au făcut parte.

Președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu, a transmis un mesaj de mulțumire și recunoștință medicilor români care, în perioada pandemiei „au făcut tot ceea ce se poate pentru a salva orice viață, au făcut tot ceea ce se poate să acorde un ajutor necondiționat semenilor noștri aflați în suferință, în momentele tragice ale pandemiei. Acei medici care, nu de puține ori, și-au depășit condiția, și-au depășit limitele. Îi mulțumesc fiecărui coleg care a depus eforturi deosebite în această perioadă pentru că, dincolo de toate, misiunea de a salva o viață este cel mai important lucru pe care îl avem”, a subliniat președintele CMR, în deschiderea evenimentului.

 

Prof. dr Mircea Penescu

Trei premii care poartă numele unor personalități de referință ale medicinei românești au fost acordate unor medici care în acești doi ani s-au remarcat în mod deosebit prin activitatea profesională și au contribuit la salvarea de vieți.

Premiul „Vasile Voiculescu” a fost atribuit prof. univ. dr. Mircea Penescu, șeful secției Nefrologie a Spitalului  Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”,  preşedintele Fundaţiei „Medicina şi Muzica” şi concertmaestrul Orchestrei Medicilor, pentru contribuția deosebită adusă vindecării pacienților atât prin medicină cât și prin artă. Medicul buzoian Vasile Voiculescu, supranumit „doctorul fără de arginți”, care susținea la radio conferințe medicale pentru populație, s-a remarcat în mod deosebit atât prin felul în care își trata pacienții cât și prin poezie și scrierile filosofice pe care le-a lăsat moștenire culturii române, în 1941 fiind laureatul Premiului Național pentru Poezie.

La primirea premiului, înmânat de medicii Cătălina Poiană – președintele Colegiului Medicilor București și Călin Bumbuluț – vicepreședinte al CMR,  prof. univ dr. Mircea Penescu a declarat că nu știe cine l-a nominalizat și nici cine l-a votat, dar a mărturisit că „acest premiu mă surprinde, mă emoționează și mă onorează deosebit de mult” și le-a mulțumit tuturor.

La aceeași categorie a fost nominalizat prof. univ dr. Gheorghe Tomoaia, care nu a putut fi prezent la ceremonie din cauza unor probleme de sănătate, iar diploma conferită de CMR i-a fost transmisă prin colegul său Ion Cosmin Puia, președintele Colegiului Medicilor din Cluj.

 

Premiul „George Emil Palade”, prin care CMR evocă personalitatea savantului român care în 1974 a fost premiat Nobel pentru Medicină și Fiziologie, a revenit prof. univ. dr. Dan Lucian Dumitrașcu, specialist în Ortopedie și Traumatologie, prof. la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj. „Însărcinați” cu înmânarea acestuia au fost medicii Carmen Pantiș – președinte Colegiul Medicilor Bihor și Gheorghe Borcean – vicepreședinte CMR.

La primirea premiului, profesorul Dan Dumitrașcu s-a declarat „copleșit”, de greutatea numelui lui G. E. Palade, despre care spune că a aflat în 1974, când se pregătea să dea admitere la Medicină. Mulțumind Colegiului Medicilor pentru premiu acordat, dar și celor care i-au fost „model și mentor” în viață și în carieră, colegilor săi de la SCJU Cluj Napoca și de la UMF „Iuliu Hațieganu”, dr. Dumitrașcu și-a exprimat speranța că va merita acest premiu și prin ceea ce va face de acum încolo.

La aceeași categorie a fost nominalizată și a primit diploma „G. E. Palade”, conf. univ. dr. Anca Streinu-Cercel, medic la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, care a dedicat premiul tuturor colegilor săi care în acești doi ani de pandemie au reușit să facă față provocărilor și să asigure pacienților îngrijirile de care aveau nevoie și cele mai noi terapii.

 

Înmânarea premiului „Carol Davila” medicului Ioan Cătălin Denciu, eroul de la Piatra Neamț care a sărit în flăcări pentru a-și salva pacienții și care nici acum nu este pe deplin recuperat, a fost poate cel mai emoționant moment al evenimentului. Minute în șir, toată sala s-a ridicat în picioare și l-a aplaudat.

Înmânarea premiului care poartă numele întemeietorului învățământului medical românesc și a diplomelor acordate celor nominalizați la această categorie, au revenit dr. Valeria Herdea – vicepreședinte CMR și prof. dr. Ștefan Bubenek, președintele Societății Române de Antestezie și Terapie Intensivă.

Vizibil emoționat, dr. Cătălin Denciu a mulțumit „din suflet pentru premiul acordat și pentru aprecierea acordată, astfel, medicilor din specialitatea ATI și din alte specialități care în această perioadă au luptat cu o oală cruntă, în condiții destul de vitrege pentru acordarea asistenței medicale ”.  A mulțumit, de asemenea, celor care au făcut posibilă prezența sa la eveniment și le-a urat tuturor „sănătate, succes în activitate și putere de muncă”, iar discursul și l-a încheiat rugându-se ca „Dumnezeu să ne ocrotească pe toți!”.

La aceeași categrie au fost nominalizate conf. dr. Simin Aisel Florescu – manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și dr. Carmen Sorina Chioralia – medic militar, specialist în Medicină de familie, care profesează la o unitate militară din Turda.

 

Dr Catalin Denciu

Medicul Cătălin Denciu, rănit grav în incendiul izbucnit în secția de ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, pe 14 noiembrie, a fost premiat anul trecut, de Organizația Mondială a Sănătății, cu un premiu special pentru „serviciul adus, sacrificiul și exemplul oferit”. Despre el, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că este unul dintre exemplele de „curaj, suferință, disperare, lupte și triumf” din perioada pandemiei de COVID-19.

Medicul erou de la Piatra Neamț a fost premiat și la Gala Premiilor de Excelență „Medica Academica” 2020, cu „Premiul de Excelență Medica Academica – medici din linia întâi”.

După tragedia de la Piatra Neamț, unde secția de Terapie Intensivă a ars ca o torță și 10 oameni au murit în urma incendiului iar alți șapte, între care și medicul Cătălin Denciu au suferit arsuri grave, președinții celor 42 de filiale ale Colegiului Medicilor din România, în frunte cu președintele Colegiului Național, prof. dr. Daniel Coriu, au solicitat autorităților și politicienilor să-și asume un „angajament pentru sănătate” și să-l respecte indiferent cine este la guvernare, prin care să fie realizată o strategie pentru realizarea de investiții în infrastructură și să se asigure condiții de muncă decente și siguranță pentru personalul medical și pentru pacienți.

 

Pentru felul în care au gestionat pandemia și pentru sacrifiile personalului medical și nemedical s-a acordat câte o Diplomă de recunoștință tuturor spitalelor COVID și suport-COVID din țara, între care și trei spitale buzoiene – Spitalul Județean de Urgență, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și Spitalul Orășenesc Nehoiu.

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, a le-a mulțumit în mod deosebit medicilor din spitale, din secțiile de Terapie Intensivă, secțiile de Boli Infecțioase, secțiile de Pneumologie, secțiile de Urgență și din toate celelalte specialitățile medicale, dar și celorlalți profesioniști din domeniul medical implicați în salvarea vieților pacienților. „Toate specialitățile medicale au fost implicate în această luptă. De asemenea, le mulțumesc celor care au luptat în afara spitalelor: medicii de la Ambulanță, Departamentul pentru Situații de Urgență și, bineînțeles, colegilor medici de familie. Nu în ultimul rând, mulțumesc personalului medical și celui administrativ implicat în activitatea de vaccinare. Am vaccinat peste opt milioane de cetățeni români“, a mai spus președintele CMR, care a trasnmis un mesaj de recunoștință și pacienților, care „au înțeles nevoile noastre, ne-au fost alături și le mulțumim pentru acest lucru“.

 

Ioan Aurel Pop – președinte Academia Română

Un mesaj de mulțumire și recunoștință a fost transmis medicilor, din partea autorităților, de consilierul prezidențial Diana Loreta Păun, care a subliniat că deși „sistemul de sănătate românesc este departe de a fi perfect, este sistemul în care am ales cu toții să rămânem“, subliniind totodată că „înaltul profesionalism, dedicarea și seriozitatea medicilor români au poziționat școala medicală românească pe harta lumii, iar generațiile de astăzi continuă tradiția excelenței, plasând medicina românească în conștiința colectivă ca punct de referință pentru talentul, voința și potențialul românesc”.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a subliniat, la rândul său, că profesia de medic și învățământul medical româneasc s-a surprins întotdeauna și continuă să-l surprindă și a făcut o trecere succintă prin istorie, de la Zamolxe la medicii care au făcut ca Ștefan cel Mare să poată trăi încă 40 de ani, la Ioan Pioaru Molnar – primul medic român titrat din istorie, apoi a amintit de Iuliu Hațieganu – „un diagnostician de legendă” și a ajuns la medicii zilelor noastre care, în opinia sa, sunt „garanții sănătății noastre și ai păcii”, subliniind că „o comunitate care nu-și prețuiește medicii nu se prețuiește pe sine”.

 

Prof. dr. Daniel Coriu le-a transmis medicilor din România că profesia de medic este „o cauză dreaptă, frumoasă, care, îndeplinită, va aduce beneficii enorme pacienților noștri, dar și societății românești”.

Sugerându-le că a venit momentul unei schimbări profunde în sistemul medical românesc, președintele CMR a subliniat că „această pandemie ne-a arătat că este nevoie de acestă schimbare și totul este în mâinile noastre. Societatea românească are nevoie de noi. Are nevoie de un corp medical puternic, un corp medical bine pregătit, capabil să facă față provocărilor, a concluzionat președintele CMR.

La finalul ceremoniei, Orchestra Medicilor a interpretat câteva piese cunoscute din muzica clasică, încercând astfel să le transmită medicilor și pacienților lor că nu trebuie să-și piardă speranța în vremuri mai bune și pentru a sublinia, încă o dată, că medicina, arta și cultura merg mână în mână.

 

Adunarea Generală a CMR, 2022

Evenimentul a avut loc după ședința Adunării Generale Naționale a Colegiului Medicilor din România care, de asemenea, a avut loc în format fizic, după doi ani în care activitatea organizației profesionale s-a desfășurat preponderent online. S-a analizat activitatea organizației profesionale pe ultimul an, s-au stabilit proiecțiile și obiectivele pentru anul în curs.

Mulțumindu-le colegilor pentru participare și pentru sprijin, președintele CMR, prof. univ. dr. Daiel Coriu le-a pomis că noua abordare a organizației profesionale va urma, în 2022, îndemnul lui Helen Keller, potrivit căreia „Singuri  putem face atât de puțin. Împreună putem face atât de multe”, invitându-și colegii la unitate, astfel încât împreună să poată „reașeza profesia medicală acolo unde îi este locul”.

 

Foto și capturi video: Colegiul Medicilor din România/Facebook 

 


Adaugati un comentariu


 

*