Dr. Cătălin Denciu, eroul de la Piatra Neamț, premiat la Gala „Medica Academica”

12 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Medicul grav rănit în incendiul din secția de Terapie Intensivă de la Piatra Neamț, în timp ce încerca să-și salveze pacienții, a primit Premiul de Excelență „Medici din linia întâi”.

 

Medicul Cătălin Denciu, rănit grav în incendiul izbucnit în secția de ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, pe 14 noiembrie, a fost premiat la Gala Premiilor de Excelență „Medica Academica” 2020, eveniment aflat la ediția a IX-a, cu Premiul de Excelență Medica Academica – medici din linia întâi”.

Prof. Ioana Grigoraș din Iași, care i-a fost coordonatoare de rezidențiat, a rostit laudatio pentru eroul de la Piatra Neamț. „Prin natura provocărilor aduse de pandemie, profesiunea de medic, ajunsă în lumina reflectoarelor, capătă noi valențe și recunoaștere socială, fațete până acum pierdute poate pe nedrept în ochii publicului larg. Simbolul pentru toți medicii din linia întâi este dr. Cătălin Denciu. Este un motiv de admirație și inspirație pe care merită să îl onorăm cu recunoștința noastră”, a spus prof. Grigoraș.

Aceasta a menționat că dr. Denciu, absolvent al UMF „Gr. T. Popa” din Iași, a fost un rezident „serios, dedicat studiului și profesiei, hotarât să devină un bun specialist, dar și o fire blajină și calmă”.

Când a izbucnit incendiul, dr. Cătălin Denciu a intrat în secția aflată în făcări, încercând să salveze pacienții internați, și a suferit arsuri pe 75% din suprafața corpului. A fost transferat la spitalul militar „Regina Astrid” din Buxelles.

 

La o lună după incendiu, de la Bruxelles vin vești bune despre medicul Cătălin Denciu, care a fost detubat. Medicii belgieni au reușit să-i refacă piciorul drept, iar de vineri a început să facă și kinetoterapie.

Mai are însă nevoie de multe intervenții chirurgicale și, cel mai probabil, va petrece acolo sărbătorile de iarnă. Din păcate, perioada critică nu a trecut încă. Arsurile suferite fiind foarte grave, de fiecare dată când suferă intervenții chirurgicale este din nou intubat, pentru că durerile ar fi insuportabile.

Dr. Alina Denciu, soția lui, care este în Belgia și are voie să-l viziteze aproape zilnic, a mulțumit organizatorilor Galei Medica Academica pentru că s-au gândit la el și le-a transmis că, deși starea de sănătate nu-i permite eroului de la Piatra Neamț să înregistreze în acest moment un mesaj pentru ei, este sigură că „atunci când își va reveni se va bucura”.

 

Monografia „Pandemia Covid-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice apărută la Editura Academiei Române sub coordonarea acad. prof. dr. Victor Voicu a primit Premiul Medica Academica pentru cea mai bună realizare editorială a anului.

Cartea este scrisă de reprezentanți ai școlii medicale românești și cuprinde capitolele care definesc această boală creată de virusul SARS-CoV-2 pe care ar trebui să îl cunoaștem, făcând parte din familia coronavirusurilor, dar nu e chiar așa. E o entitate nouă, știam ceva despre SARS-CoV-1, dar a fost puțin neglijat. Dacă eram mai atenți, am fi făcut un vaccin care se potrivea și pentru actuala pandemie, astfel încât să o putem preveni”, a explicat acad. Victor Voicu, la primirea premiului.

Subliniind că acest virus are încă multe necunoscute, președintele secției de Științe a Academiei Române a spus că „învățăm din mers” această boală, referindu-se atât la medici și la pacienți, cât și la întreaga populație umană.

 

Acad. prof. dr. Victor Voicu a explicat că această afecțiune este deosebit de complexă, iar din cauza interacțiunii virusului cu structura ACE2, care se regăsește la nivelul tuturor țesuturilor, generează o endotelită sistemică, ajunge la nivelul tuturor organelor și cauzează insuficiență multiplă de organ, cu consecințe de multe ori dramatice. Acest mod de manifestare indică o agresivitate crescută a virusului SARS-CoV-2, considerat de 10-20 de ori mai activ decât precedentul coronavirus, având o infectivitate extrem de mare.

Să zicem că este de orgine naturală; personal, am dubii și nu sunt singurul. Chiar și genetic s-a demonstrat că are o inserție adăugată în genom care îl duce spre o asemănare cu HIV și imunosupresia însoțește această boală, ceea ce ne îngrijorează; comunitatea medicală trebuie să se ocupe doar de sănătatea și bunăstarea omenirii și nu de războaie biologice și de afectări grave ale populației lumii”, a concluzionat prof. Voicu.

 

Premiul Fundației Cajal pentru cercetare fundamentală” a revenit Gabrielei Anton, cercetător gr. I la Institutul de Virusologie „Ștefan Nicolau” din București, pentru care Irina Cajal, fiica Acad. Nicolae Cajal și președintă a fundației cu același nume, a susținut laudatio.

Dr. Florin Botea, de la Institutul Clinic Fundeni, a primit Premiul „Dan Setlacec”, pentru  realizări deosebite în chirurgie. Prof. Irinel Popescu a rostit laudatio pentru acesta, iar după ce i-a prezentat, succint, cele mai importante realizări, și-a exprimat convingerea că va avea multe realizări importante și pe viitor.

Mulțumind tuturor celor care au contribuit la formarea sa și l-au susținut pe parcurul evoluției profesionale, medicul Florin Botea a dedicat premiul copiilor săi, menționând că astfel se simte obligat moral „de a continua eforturile de perfecționare în toate planurile profesiei, chirurgical, de cercetare și învățământ”.

Premiul de Excelență Medica Academica –medic comunicator a fost acordat dr. Virgil Musta, director medical al Spitalului de Infecțioase Timișoara, pentru care laudatio a fost susținut de redactorul-șef al revistei Medica Academica, Delia Budurcă.

 

În cadrul evenimentului, profesorul Irinel Popescu, reputat chirurg și autor al primului transplant de ficat din România a vorbit și despre realizările prof. Carol Stanciu, gastroenterolog și adevărat creator de școală la Iași, care a primit „Premiul Medica Academica pentru întreaga activitate”.

Profesorul Carol Stanciu a declarat în intervenția sa că se simte „un privilegiat”, atât pentru premiul acordat și „cuvintele frumoase” cu care i-a fost evocată întreaga activitate, cât mai ales pentru că a putut face parte dinn rândul dascălilor și pentru că a putut sluji oamnii și sănătatea acestora. În finalul interveției sale, acesta le-a urat tuturor să aibă parte de „darul cel mai de preț, sănătatea”, precum și „Sărbători fericite, fără Covid!”.

Prof. Nicolae Hâncu din Cluj-Napoca, diabetolog, educator și promotor al alimentației sănătoase, a fost recompensat pentru parcursul profesional remarcabil cu cel de-al doilea Premiu pentru întreaga activitate, pentru care laudatio a fost realizat de Acad. Victor Voicu.

 

Premiul de Excelență Medica Academica – medic român, ambasador în lume, a recompensat activitatea științifică și de cercetare translațională a prof. Dan Duda, Massachusetts General Hospital, care împreună cu echipa sa este aitorul a numeroase cercetări în domeniul cancerului, radioterapiei și markerilor tumorali.

Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în prestigioase reviste de specialitate, precum Nature, Nature Medicine, Nature Genetics, Cell.

Premiul vine în continuarea proiectului „Medic român, ambasador în lume”, lansat de revista Medica Academica în 2010, prin care a fost evidențiată activitatea a zeci de medici formați în România și care în prezent activează pe meridianele lumii.

 

Echipa Medica Academica

*Cea de-a IX-a ediție a Galei Premiilor de Excelență „Medica Academica” a avut loc anul acesta în format online, vineri seară, avându-i amfitrioni pe acad. prof. dr. Victor Voicu, președintele Secției de Științe Medicale și vicepreședinte al Academiei Române, prof. dr. Irinel Popescu, președintele Consiliului Științific al revistei Medica Academica, Valentin-Norbert Țăruș, președinte TARUS Group și Delia Budurcă, redactor-șef Medica Academica.

Gala Premiilor de Excelență „Medica Academica” este un eveniment de tradiție, organizat de TARUS MEDIA, în cadrul căruia sunt premiate anual realizări deosebite din domeniul sănătății, chirurgie, cercetare fundamentală, management sanitar, antreprenoriat și business medical, precum și apariții editoriale în domeniul medical.

 

Sursă foto: Medica Academica – capturi video. Mulțumim!

 


Adaugati un comentariu


 

*