COVID19 vs tratamente inovative în oncologie

5 august 2020 | 0 comentarii |

Prof. dr. Irinel Popescu a explicat, în cadrul unui eveniment medical, că probabilitatea ca pacienții cu cancer pulmonar activ să decedeze la 30 de zile de la diagnosticarea cu COVID-19 este de cinci ori mai mare decât în cazul pacienților la care boala este în remisie sau fără simptome.

 

Vrem, nu vrem, noul coronavirus ne marchează existența și probabil vom fi nevoiți să trăim mult timp cu el de acum încolo. Pacienții cu afecțiuni cronice, în special cu afecțiuni cardiovasculare, neurologice, renale, pulmonare, diabet, obezitate și neoplasm sunt cei mai vulnerabili în fața virusului. Mulți dintre ei au pierdut lupta pentru supraviețuire  din cauza pandemiei, pe de o parte pentru că au avut acces restricționat la tratament, iar pe de altă parte, pentru că SARS-CoV-2 a fost mai agresiv în cazul lor, din cauza imunității scăzute.

Medici cu mare experiență clincă și academică au prezentat, în cadrul evenimentului, cele mai eficiente metode terapeutice prin care pacienții oncologici afectați de Covid19 pot fi ajutați să depășească momentele critice, în cadrul celei de-a șasea conferințe „Tratamente inovative în oncologie”.

Aproape 800 de medici au participat, zilele trecute, la evenimentul găzduit de Centrul de Excelență în Medicină Translațională (CEMT) din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Ținând cont de numărul mare de participanți înscriși la eveniment și pentru a se putea respecta măsurile de prevenire a transmiterii COVID19, organizatorii  au decis ca evenimentul să aibă loc în online, sub formă de webinar.

 

Prof. dr. Ioana Lupescu

Prof. dr. Ioana Lupescu, specialist în radiologie, imagistică medicală și radiologie intervențională la Institutul Clinic Fundeni, a recomandatmai multă încredere în imagistică și markeri pentru tratamentul carcinomului hepatocelular”, în cadrul unei prezentări privind rolul imagisticii secționale în diagnosticul tumorilor căilor biliare. Medicul a subliniat că aceste tumori „reprezintă aproximativ 5-10% din tumorile de ficat incipiente, iar prevalența cea mai mare este în rândul pacienților de 50-70 de ani, ușor mai mare în rândul bărbaților”.

Medicul radiolog a oferit exemple imagistice pentru a discuta aspecte legate de diagnosticare, clasificarea diverselor tipuri de tumori, tratamentul și pronosticul de supraviețuire al cazurilor analizate, precum și pentru a oferi recomandări privind cele mai bune instrumente de imagistică în ceea ce privește abordarea tumorilor căilor biliare.

 

Profesorul Irinel Popescu

Tratamentul multimodal al carcinomului hepatocelular” a fost tema abordată de către prof. dr. Irinel Popescu în cadrul conferinței. „Noutățile ultimului an în tratamentul cancerului hepatocelular se referă la faptul că acordăm mai multă încredere imagisticii și markerilor și de multe ori renunțăm la biopsie. De asemenea, chirurgia a devenit mai «agresivă» și cu rezultate mai bune, astfel încât ne permite acum să abordăm și cazuri la care înainte nu puteam face decât paliație”, a spus reputatul chirurg.

Carcinomul hepatocelular (CHC) reprezintă al cincilea cel mai frecvent tip de cancer din lume, cu o incidență în creștere pe plan mondial și a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer.

Incidența CHC variază în funcție de locația geografică, iar fără tratament rata de supraviețuire la cinci ani este mai mică cu 10%.

 

Profesorul Irinel Popescu a explicat că „multiplele opțiuni de tratament pentru CHC sunt oferite de chirurgia oncologică, radiologia intervențională, hepatologia, radiologia oncologică, oncologia medicală. Evaluarea și alcătuirea unui plan de tratament de către o comisie multidisciplinară au ca rezultat obținerea de recomandări terapeutice personalizate și optimizate în relație cu pacientul analizat”.

Rezecția, transplantul  hepatic și ablația tumorală sunt tratamente curative pentru pacienții cu CHC „precoce”. Transplantul este opțiunea pentru cea mai bună supraviețuire fără recidivă și cea mai bună șansă de vindecare, în special în cazurile de ciroză decompensată, prin îndepărtarea completă a masei tumorale hepatice și parenchimului cirotic oncogenic, a arătat renumitul profesor.

Chiar și în afara criteriilor Milan, transplantul ar putea oferi rezultate optime pe termen lung în comparație cu alte tratamente folosite în aceste cazuri. Ablația tumorală este în special eficientă pentru cazurile cu CHC unic de dimensiune mai mică de 3 cm, iar tratamentele non-curative – chemoembolizarea, radioembolizarea, terapia sistemică – dețin un rol din ce în ce mai important în abordul multidiscplinar al CHC”, a concluzionat șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

 

Prof. dr. Lucian Miron

Prof. dr. Lucian Miron a vorbit în cadrul conferinței despre tratamentele sistemice pentru cancerul pulmonar fără celule mici, în contextul pandemiei de COVID-19. „Există o probabilitate de cinci ori mai mare ca pacienții cu cancer pulmonar activ să decedeze la 30 de zile de la diagnosticarea cu COVID-19 comparativ cu pacienții care se află în remisie sau nu au nici un simptom al bolii. De asemenea, comparativ cu populația generală, pacienții cu cancer pulmonar sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta o formă severă a COVID-19; sunt mai în vârstă, au o sănătate precară și mulți iau medicamente care le suprimă sistemul imunitar. Multe tratamente de chimioterapie și terapii țintite pentru cancerul la plămâni pot cauza neutropenie. Expunerea pacienților la infecții atunci când trebuie să viziteze clinicile pentru a primi tratamente împotriva cancerului ar putea fi asociată unor riscuri mai mari de incidente adverse”, a explicat prof. dr. Lucian Miron.

 

Despre tratamentul carcinomului hepatocelular a vorbit și dr. Iulia Gramaticu, prezentând rezultatele fazei 3 a studiului RESOURCE despre utilizarea regorafenib versus placebo la pacienții cu cancer de ficat nerezecabil care fuseseră tratați cu sorafenib. Una dintre concluzii a fost că secvența de tratament sorafenib–regorafenib a crescut perioada de supraviețuire cu 26 de luni.

Dr. Raluca Ioana Mihăilă de la Institutul Oncologic „Prof.  Dr. Alexandru Trestioreanu” a sintetizat noutățile privind tratamentul cancerului renal, în special al rolului inhibitorilor de checkpoint, într-o prezentare realizată împreună cu conf. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, în cadrul căreia au fost oferite informații despre scheme de tratament practicate și studii clinice.

Dr. Mihăilă a susținut și o prezentare despre noile provocări în managementul pacienților cu melanom BRAF+.

 

Dr Daniela Zob

Dr. Daniela Zob de la Institutul Oncologic „Prof. Alexandru Trestioreanu” București a prezentat datele clinice ale anticorpului monoclonal complet uman Avelumab în tratarea carcinomului metastatic cu celule Merkel. De asemenea, a vorbit și despre primul tratament rambursat în România în ultimii 17 ani pentru melanom în stadiul local avansat – opdivo (nivolumab), explicând concluziile studiilor clinice ale nivolumab vs. ipilimumab.

Medicul a explicat că riscul relativ de recurență s-a redus astfel cu 32% pentru opdivo, beneficiile acestui tratament fiind demonstrate la majoritatea categoriilor de pacienți, indiferent de statusul PD-L1 și de mutația BRAF. Potrivit studiilor clinice, șapte din zece pacienți aflați în grupul cu acest medicament nu au dezvoltat metastaze la distanță în analiza de 36 de luni.

Conferința „Tratamentul multimodal al carcinomului hepatocelular” a fost organizată de Tarus Media și a fost creditată cu 3 puncte EMC de către Colegiul Medicilor din România.

 


Adaugati un comentariu


 

*