Alertă de COVID-19 la SJU Buzău: Un medic, patru asistente, două infirmiere și patru pacienți, depistați infectați

17 mai 2020 | 0 comentarii |

Primul caz de infecție confirmat în spital a fost cel al unei paciente internată în secția Medicină Internă, iar în urma ancehetei epidemiologice și a testării tuturor pacienților și a personalului medical s-a confirmat că sunt infectați și alți trei pacienți și șapte cadre medicale.

 

Este stare de aletă la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Patru pacienți și șapte cadre medicale au fost confirmați pozitiv la testarea pentru infecția cu coronavirusul COVID-19.

Pacientul zero” se pare că a este o pacientă în vârstă de 87 de ani, internată acum o săptămână pe secția Medicină Internă, cu multiple comorbidități. Aceasta fost testată la infecția cu noul virus pentru că urma să fie transferată într-un cămin de bătrâni și avea nevoie de testare prealabilă. Sâmbătă, rezultatul testului molecular RT-PCR efectuat de DSP Buzău a confrmat că bătrâna era infectată cu noul virus, astfel că s-a demarat imediat o anchetă epidemiologică.  În urma acesteia s-a stabilit că pacienta nu a părăsit salonul în care fusese internată, iar personalul medical a purtat echipamentul de protecție complet, dar s-a decis investigarea tuturor celor 32 de pacienți internați în secție și a întregului corp medical, cu recomandarea de a se evita internările și externările până luni, 18 mai.

Rezultatele testelor efectuate pacienților au indicat prezența virusului la încă trei dintre ei – o femeie de 88 de ani și doi bărbați în vârstă de 68 și 71 de ani, toți aflați în evidența medicilor cu multiple afecțiuni cronice. În urma confirmării infecției cu noul virus, cei patru pacienți au fost transferați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, iar secția a fost, practic, închisă, urmând ca în funcție de evoluția situației să se decidă măsurile care se vor lua în continuare.

 

Între timp a fost testat și întregul personal medical al secției, iar primele șase rezultate, primite în această dimineață, au fost negative. Lovitura a venit însă în această seară, când au ieșit rezultatele tuturor celor 38 de cadre medicale testate. Un medic, patru asistente medicale și două infirmiere au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirusul SARS-Cov-2, responsabil de boala COVID-19. Toți sunt asimptomatici, dar vor fi internați și supravegheați medical.

Este o situație extrem de tristă și care necesită extinderea anchetei epidemiologice. Dacă sâmbătă, când testul a fost negativ în cazul celor două doctorițe de pe secție și a restului personalului medical testat, eram optimiști, în această seară situația s-a schimbat radical. Virusul a fost confirmat în cazul unui medic de pe altă secție care făcea gărzi și pe Medicală, dar și al patru asistente și două infirmiere de pe secția în care au fost depistați pacienții infectați. Nu înțeleg cum s-au infetat cadrele medicale, au avut la dispoziție echipament de protecție complet, dar ancheta epidemiologică, care va fi extinsă, ne va aduce toate informațiile necesare și se va stabili ce trebuie să facem în continuare și ce personal urmează să fie testat ”, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, care a menționat că  toate cadrele medicale depistate pozitiv vot fi internate în secția pavilionară de Boli Infecțioase.

Având în vedere că medicul testat pozitiv la infecția cu noul virus asigură serviciile medicale specifice în cadrul compartimentului de Dializă al SJU dar și la Centrul de Dializă Diaverum, este de așteptat ca ancheta epidemiologică să fie extinsă și nu este exclus ca în perioada următoare să apară și alte cazuri de personal medical și pacienți infectați. Este al doilea medic din Buzău depistat infectat cu noul virus, după cel al medicului neurolog din Policlinica Titulescu. .

 

Tot astăzi au fost depistate pozitiv și alte patru cazuri de infecție cu noul coronavirus, toate cele patru persoane provenind din focarul de la Râmnicelu. Potrivit informării oficiale transmise de DSP, este vorba despre o fetiță de 12 ani, fiica pacientului 73 din localitatea Râmnicelu, asimptomatică, de o femeie în vârstă de 27 ani, din Râmnicelu, fiica pacientului  74 confirmat, cu care a intrat în contact direct, de asmenea asimptomatică.

Ceilalți doi pacienți sunt doi bărbați, ambii din Râmnicelu și asimptomatici, unul în vârstă de 44 de ani, contact direct al cazului 81, iar altul în vârstă de 50 de ani, contact direct al pacientului 98.

Toți cei patri pacienți nou depistați pozitiv la infecția cu noul virus au fost internați în Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare și în aceste cazuri.

Așadar, în urma ultimelor rezultate la testele pentru depistarea infecției la COVID-19, Buzăul avea la prânz 112 persoane infectate, dar în această seară numărul s-a ajuns deja la 119 cazuri de infecție confirmate.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat de prefectul Leonard Dimian, a stabilit, tot astăzi, acordarea unui sprijin de urgență de 30 lei/zi/persoană, în perioada 18-22 mai, locuitorilor din Râmnicelu, aflați în imposibilitatea procurării alimentelor necesare, în contextul în care localitatea este în carantină ca urmare a numărului crescut de infecții Covid-19. „Consiliul Județean Buzău va întocmi un borderou centralizator cu cheltuielile aferente alocației de hrană, ce va fi înaintat Direcției de Sănătate Publică, urmând ca fondurile să fie decontate prin transfer din bugetul Ministerul Sănătății”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

 


Adaugati un comentariu


 

*